Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Godzinę temu, formoza58 napisał:

Por. Jerzy Sokołowski ze swoim inwentarzem , na placu ćwiczeń na Jalowcu.

kosz skokol.JPG

Co do tego inwentarza - pieski to już nierozłączny element 14 PUJ. ,,Maskotki Pułkowe" 

Trochę zdjęć, przydał by się komentarz Formozy 58, przynajmniej co do niekturych.

64.jpg

65.jpg

66.jpg

67.jpg

68.jpg

69.jpg

70.jpg

71.jpg

72.jpg

73.jpg

74.jpg

75.jpg

76.jpg

77.jpg

78.jpg

80.jpg

143.jpg

154.jpg

155.jpg

156.jpg

157.jpg

158.jpg

164.jpg

165.jpg

166.jpg

167.jpg

168.jpg

Napisano

Kapitalny cykl. Wszystkie zdjecia robione na terenie koszar na Jalowcu, większość w poblizu zakwaterowania  szwadronu KM. Te dwa mniejsze psiutki to  por. Brandta, ten większy szarawy wlasność dowódcy szwadronu KM rtm. Neymana, przeważnie na zdjęciach ze swoim wlaścicielem. Podporucznik wystepująjy na zdjęciach to ppor Czołowski. Na jednym ze zdjęć jest plutonowy z pieskiem  Brandta na siodle, to plut. Gracjan Świątkiewicz. Natomiast z pieskiem aportujacym do liści kasztana, ciekawostka, bowiem widoczny kawalek kortu tenisowego i w głębi budynek kasyna i izby chorych.

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

Kapitalny cykl. Wszystkie zdjecia robione na terenie koszar na Jalowcu, większość w poblizu zakwaterowania  szwadronu KM. Te dwa mniejsze psiutki to  por. Brandta, ten większy szarawy wlasność dowódcy szwadronu KM rtm. Neymana, przeważnie na zdjęciach ze swoim wlaścicielem. Podporucznik wystepująjy na zdjęciach to ppor Czołowski. Na jednym ze zdjęć jest plutonowy z pieskiem  Brandta na siodle, to plut. Gracjan Świątkiewicz. Natomiast z pieskiem aportujacym do liści kasztana, ciekawostka, bowiem widoczny kawalek kortu tenisowego i w głębi budynek kasyna i izby chorych.

zdjęcia + opis, całość teraz stanowi komplet. 👍👌

Napisano

Cd. koszar dolnych i szefowie szwadronów tam stacjonujacych...

1. St. wachm. Jan Lizak, szef 2 szwadronu, na tle budynku koszar.

2. Plut. Olearnik,  po st. wachm. Lizaku,ostatni przed wybuchem wojny szef 2 szwadronu , na tle stajni szwadronu.

3. Wachm. Kazimierz Juzwa na tle budynku koszarowego.

wachm jan lizak.JPG

plut olearnik.JPG

juzwa.JPG

Napisano
1 godzinę temu, formoza58 napisał:

A tak wyglądał budynek koszarowy w latach trzydziestych.

koszary dolne.JPG

Ale ciekawostka, robiący zdjęcia, musieli stać, miej więcej, w tym samym miejscu. Ujęcie budynku koszar jest niemal identyczne.

Napisano

Co do Ułanów, tutaj w ekwipunku z szablami.  Interesujące jest: 1. Czy szable tzw. Mały Blucher (M1896, 1848 n/A) będące na wyposażeniu 14PUJ, posiadały jakieś bicia pułkowe, ewentualnie nr. porządkowy, czy nr. szabli. Wiadomo, bagnety miały oznaczenia, seria, numer. W jaki sposób np. szabla była przyporządkowana do danego Ułana. Karabin, bagnet posiada oznaczenie i numer. Szable w armii pruskiej, austryjackiej posiadały bicia z reguły na jelcu. Jeśli Ułan 14 PUJ miał przyporządkowaną daną szablę, to jak ją rozpoznawał? Czy ktoś może rzucić trochę światła w tym temacie?

Napisano

Cd. z koszarowego życia.

1. Przed stajnią 1 szwadronu. Pierwszy od prawej wachm. Przybyła.

2. Przed stajnią 3 szwadronu.

3. Przed jedną ze stajni szwadronu KM. Na pierwszym planie por. A. Sozański.

kosz 1 szwadr.JPG

kosz 3szw.JPG

por sazanski.JPG

Napisano
10 minut temu, formoza58 napisał:

Cd. z koszarowego życia.

1. Przed stajnią 1 szwadronu. Pierwszy od prawej wachm. Przybyła.

2. Przed stajnią 3 szwadronu.

3. Przed jedną ze stajni szwadronu KM. Na pierwszym planie por. A. Sozański.

kosz 1 szwadr.JPG

kosz 3szw.JPG

por sazanski.JPG

Cd. Na Jalowcu...

1. Przed stajnią 4 szwadronu. Konno rtm. Neyman w rozmowie z wachm. Juzwą, od prawej wachm. Gołasz.

2.Przed ujeżdżalnią krytąnr.1W głebi jedna ze stajni szwadronu KM. Od lewej stoją: plut. Pittner, st.wachm. Gadzin, wachm. Juzwa, wachm. Golasz.

kosz neyman juzwa golasz.JPG

kosz pittner gadzin juzwa golasz.JPG

Napisano

Do użytkownika Formoza58: - w gazetach i innych publikacjach, zdarzają się nazwiska ułanów nie ujętych w Wykazie  S.R.J.  Jesteś współtwórcą tego wykazu stąd pytanie. Jak do tego tematu podchodzić? Dalej załączam, do rozpoznania dwóch ułanów, ze świadectw Szkół Podoficerskich. Nie znalazłem ich w Wykazie, może coś przeoczyłem.

152.jpg

153.jpg

Napisano

Nie  jestem współtwórcą tego wykazu. Przekazałem tylko ( podobnie jak Ty) przez lata niemało biogramów, oraz  nazwisk ułanów służących w Pułku w okresie międzywojnia. Biogramy zostały tam umieszczone, podobnie jak jedna z kilku list tj. stanów z 1937 roku Ten wykaz Rodziny obejmuje głównie nazwiska,  wychwycone przez autora/ ów z publikacji, które pojawiły się po wojnie. Są tam również  nazwiska zaczerpnięte z publikacji przedwojennych min. z zarysu opracowanego przez mjr. Witolda Czaykowskiego, z Księgi Jazdy Polskiej. Oglądając ten wykaz, myślę, że wymaga korekt.

Ja przekazywałem  do wykazu biogramy lub nazwiska, po weryfikacji z moimi listami, opartymi o kontakty z błiskimi Ulanów Jazlowieckich oraz dokumenty pułkowe. 

Nowe nazwiska ułanów Pułku pojawiały sie, pojawiają się i pojawiać się będą. Przez okres 1920- 1938 przewinęło się ok. 10000 ludzi. Sam widzisz, że wykaz Rodziny to nie zamknięta praca

Odnośnie tych dwóch ww. nazwisk , mam uł. Mariana Wylęgałę, służącego w 1934 roku w 2 szwadronie.

Napisano
4 godziny temu, formoza58 napisał:

Nie  jestem współtwórcą tego wykazu. Przekazałem tylko ( podobnie jak Ty) przez lata niemało biogramów, oraz  nazwisk ułanów służących w Pułku w okresie międzywojnia. Biogramy zostały tam umieszczone, podobnie jak jedna z kilku list tj. stanów z 1937 roku Ten wykaz Rodziny obejmuje głównie nazwiska,  wychwycone przez autora/ ów z publikacji, które pojawiły się po wojnie. Są tam również  nazwiska zaczerpnięte z publikacji przedwojennych min. z zarysu opracowanego przez mjr. Witolda Czaykowskiego, z Księgi Jazdy Polskiej. Oglądając ten wykaz, myślę, że wymaga korekt.

Ja przekazywałem  do wykazu biogramy lub nazwiska, po weryfikacji z moimi listami, opartymi o kontakty z błiskimi Ulanów Jazlowieckich oraz dokumenty pułkowe. 

Nowe nazwiska ułanów Pułku pojawiały sie, pojawiają się i pojawiać się będą. Przez okres 1920- 1938 przewinęło się ok. 10000 ludzi. Sam widzisz, że wykaz Rodziny to nie zamknięta praca

Odnośnie tych dwóch ww. nazwisk , mam uł. Mariana Wylęgałę, służącego w 1934 roku w 2 szwadronie.

Ułan Wylęgała, Marian czy Paweł, prawdopodobne, że to ta sama osoba. Sam wiesz, że wielu jest dwojga a nawet trojga imion. A nawet jest tak, że imię używane przez środowisko jest inne niż to zapisane w papierach. Z tym, że dalej nie wiem, czy takie spostrzeżenia co do nowych nazwisk zgłaszać do Wykazu?, a mam przynajmniej kilka.

Napisano

Zgłoś, przynajmniej przybędzie kilka nowych nazwisk. W przypadku uł. Wylęgały, może być inna sprawa. Po prostu dwóch o tym samym nazwisku, co się często zdarzało. Do Pułku przychodziło jednocześnie dwóch braci, ba, nawet dwóch kuzynów o tych samych nazwiskach z jednej wsi. W dokumentach raczej nie zmieniano imion, nawet w przypadku kilku pisarzy w kancelarii. Od wcielenia do wyjścia do rezerwy . W przypadku ułanów wyznania prawoslawnego lub mojżeszowego , bywały przekręcenia, za sprawą  nieraz nierozgarniętych pisarzy. 

Napisano

Jeden z przykladów z wykazu RJ, podlegających weryfikacji. Tutaj biogramy dwóch ułanow, gdzie w rzeczywistości  chodzi o jednego i w dodatku pochowanego w żadnym z podanych miejsc, a w kwaterze wojennej cmentarza na Wawrzyszewie.

kluj zygmunt.JPG

Napisano

1924R. - dwa różne tytuły gazet

Plut. Klot czy Kloc?  Te nazwiska też nie figurują w Wykazie

Jeszcze jedno nazwisko - uł. Aleksander Oleśniak, może coś wiadomo?

269.jpg

299.jpg

300.jpg

Napisano

Co do Oleśniaka, to ułani służby czynnej z lat dwudziestych znajdują sie w prasie przy takich okazjach jak wyżej. Nie ma niestety możliwości, czy pismak nie przkręcil nazwiska, co często zdarzało się nawet w przypadku wyższych oficerów.

Przynajmniej z wachm. Klocem podał właściwie. Nie ma o nim nawet w londyńskim wydaniu " Dziejów Ulanów jazłowieckich". Wiadomo, ze sluzył w Pułku w latach dwudziestych, wg. zdjęć jeszcze w 1929 roku...

kloc0.JPG

kloc1.JPG

kloc3.JPG