canabis.dw Napisano 21 Sierpień 2022 Napisano 21 Sierpień 2022 Proszę o identyfikacje rożna zamieszczonego na zdjęciach
Erih Napisano 22 Sierpień 2022 Napisano 22 Sierpień 2022 No cóż, już mistrz Mickiewicz szpady "rożnami" nazywał, co prawda chodziło o francuskie, a dziś tego określenia używa się dla wszelakiej broni białej długiej potocznie. Zwłaszcza gdy ktoś w temacie nie siedzi. Swoją drogą, takie rożny husarskie, przepraszam, pałasze husarskie to musiał być tęgi kawał oręża, skoro z powodzeniem zastępowały koncerze.
toyotomi Napisano 21 Sierpień 2022 Napisano 21 Sierpień 2022 Czołem. 1 godzinę temu, canabis.dw napisał: Proszę o identyfikacje rożna Nazwać "rożnem" tak znamienitą broń, może - tylko - (wybacz) dyletant. A to, we własnej postaci - szpada dworska, saksońskiego domu panującego. Okres - Friedricha Augusta I "Sprawiedliwego" - lata 1806-1827. Jak zapewne się orientujesz Friedrich August I, był prawnukiem - Augusta II "Mocnego" - króla Polski (1697-1706 i 1709-1733 oraz wnukiem Augusta III - również króla Polski (1733-1763) Sam wybrany na polski tron w 1791-szym, nie objął panowania. Za to, w latach 1807-1815 - Książe Księstwa warszawskiego. Być może, szpada ta, oglądała polski dwór - księcia Friedricha Augusta I. pzdr. stani
canabis.dw Napisano 21 Sierpień 2022 Autor Napisano 21 Sierpień 2022 Dziękuje, po cichu liczyłem na Twoją odpowiedz. O nazwanie mnie "dyletantem" się nie gniewam- bo to prawda i jako, że nie miałem w ręku wystarczającej ilości takiej broni białej chciałem się tym "rożnem" zabezpieczyć przed prześmiewcami. Pozdrawiam D
canabis.dw Napisano 21 Sierpień 2022 Autor Napisano 21 Sierpień 2022 Jeszcze jedno, ile można zaproponować żeby uczciwie ją odkupić?
toyotomi Napisano 22 Sierpień 2022 Napisano 22 Sierpień 2022 Czołem. 18 godzin temu, canabis.dw napisał: ile można zaproponować żeby uczciwie ją odkupić? Wybacz, ale nie mam zielonego pojęcia. A co do - uczciwego odkupienia, to takiego czegoś niema i nie działa. Towar jak każdy inny, sprzedający chce drożej sprzedać, kupujący taniej kupić. Szpada - co prawda - specyficzny rodzaj broni, niezbyt cieszący się popytem. Jak dla kolekcjonera specjalizującego się w "szpadach" - fajna gratka, mająca w sobie to "coś". Dla innych "biało-brońców" - praktycznie bez znaczenia. Wszystko zależy jakie masz parcie na tę szpadę (no i - rzecz jasna - sakiewkę) Jak chcesz kupić, zacznij od najniższej ceny - powiedzmy tysiąc. Następny - to krok sprzedającego....no i licytacja - Ty w dół, sprzedający w górę. Gdzieś się zatrzymacie. pzdr. stani
canabis.dw Napisano 22 Sierpień 2022 Autor Napisano 22 Sierpień 2022 Problem w tym, że obecny posiadacz to osoba mi bliska i to JA bardziej chce odkupić niż on chce sprzedać, dałby się namówić, ale zapłacić chciałbym tak, żeby nie było później jakiś kwasów. Dziękuje Ci za poświęcony mi czas. Pozdrawiam D
Pytanie
canabis.dw
Proszę o identyfikacje rożna zamieszczonego na zdjęciach
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.