canabis.dw Napisano 21 Sierpień 2022 Share Napisano 21 Sierpień 2022 Proszę o identyfikacje rożna zamieszczonego na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 21 Sierpień 2022 Share Napisano 21 Sierpień 2022 Czołem. 1 godzinę temu, canabis.dw napisał: Proszę o identyfikacje rożna Nazwać "rożnem" tak znamienitą broń, może - tylko - (wybacz) dyletant. A to, we własnej postaci - szpada dworska, saksońskiego domu panującego. Okres - Friedricha Augusta I "Sprawiedliwego" - lata 1806-1827. Jak zapewne się orientujesz Friedrich August I, był prawnukiem - Augusta II "Mocnego" - króla Polski (1697-1706 i 1709-1733 oraz wnukiem Augusta III - również króla Polski (1733-1763) Sam wybrany na polski tron w 1791-szym, nie objął panowania. Za to, w latach 1807-1815 - Książe Księstwa warszawskiego. Być może, szpada ta, oglądała polski dwór - księcia Friedricha Augusta I. pzdr. stani 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 canabis.dw Napisano 21 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2022 Dziękuje, po cichu liczyłem na Twoją odpowiedz. O nazwanie mnie "dyletantem" się nie gniewam- bo to prawda i jako, że nie miałem w ręku wystarczającej ilości takiej broni białej chciałem się tym "rożnem" zabezpieczyć przed prześmiewcami. Pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 canabis.dw Napisano 21 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2022 Jeszcze jedno, ile można zaproponować żeby uczciwie ją odkupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 22 Sierpień 2022 Share Napisano 22 Sierpień 2022 Czołem. 18 godzin temu, canabis.dw napisał: ile można zaproponować żeby uczciwie ją odkupić? Wybacz, ale nie mam zielonego pojęcia. A co do - uczciwego odkupienia, to takiego czegoś niema i nie działa. Towar jak każdy inny, sprzedający chce drożej sprzedać, kupujący taniej kupić. Szpada - co prawda - specyficzny rodzaj broni, niezbyt cieszący się popytem. Jak dla kolekcjonera specjalizującego się w "szpadach" - fajna gratka, mająca w sobie to "coś". Dla innych "biało-brońców" - praktycznie bez znaczenia. Wszystko zależy jakie masz parcie na tę szpadę (no i - rzecz jasna - sakiewkę) Jak chcesz kupić, zacznij od najniższej ceny - powiedzmy tysiąc. Następny - to krok sprzedającego....no i licytacja - Ty w dół, sprzedający w górę. Gdzieś się zatrzymacie. pzdr. stani 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 canabis.dw Napisano 22 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2022 Problem w tym, że obecny posiadacz to osoba mi bliska i to JA bardziej chce odkupić niż on chce sprzedać, dałby się namówić, ale zapłacić chciałbym tak, żeby nie było później jakiś kwasów. Dziękuje Ci za poświęcony mi czas. Pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 22 Sierpień 2022 Share Napisano 22 Sierpień 2022 No cóż, już mistrz Mickiewicz szpady "rożnami" nazywał, co prawda chodziło o francuskie, a dziś tego określenia używa się dla wszelakiej broni białej długiej potocznie. Zwłaszcza gdy ktoś w temacie nie siedzi. Swoją drogą, takie rożny husarskie, przepraszam, pałasze husarskie to musiał być tęgi kawał oręża, skoro z powodzeniem zastępowały koncerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
canabis.dw
Proszę o identyfikacje rożna zamieszczonego na zdjęciach
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi