Skocz do zawartości

Zarekwirowane "zabytki"...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w tym kraju wszystko już jest zabytkiem? 

Źródło: http://www.lublin112.pl/zabytki-zarekwirowane-na-granicy-trafily-do-muzeum-ziemi-chelmskiej-zdjecia/

Zabytki zarekwirowane na granicy trafiły do Muzeum Ziemi Chełmskiej (zdjęcia)10:54 10-06-2022

Ikony, wojskową radiostację, zawieszki i inne zatrzymane na granicy przedmioty zabytkowe trafiły do Muzeum Ziemi Chełmskiej. Przekazanie odbyło się z udziałem Naczelnika Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego mł. insp. Krzysztofa Guściory.

20220609-muzeum1.jpg

W miniony wtorek odbyło się nieodpłatne przekazanie zabytkowych przedmiotów w siedzibie Muzeum Ziemi Chełmskiej im. Wiktora Ambroziewicza w Chełmie. Uczestniczyli w nim Naczelnik Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Białej Podlaskiej mł. insp. Krzysztof Guściora oraz Dyrektor Muzeum Natalia Jędruszczak.

– Do chełmskiej placówki trafiło m.in. ponad 120 zawieszek, 4 ikony, wojskowa radiostacja produkcji ZSRR, a także pocztówki, hełmy wojskowe, bransoletki, łyżeczki oraz miski i worek wojskowy z symbolami faszystowskimi. Przekazane przedmioty pochodzą z udaremnionych przez funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej prób przemytu. Zostały zatrzymane na przejściach granicznych w Dorohusku i Terespolu – relacjonuje Michał Deruś rzecznik prasowy Izby Administracji Skarbowej w Lublinie.

Ukryte w bagażniku i dachu pojazdu oraz w skrzynce narzędziowej, ikony próbował wwieźć do Polski 43-letni obywatel Białorusi. Wszystkie zatrzymane ikony zachowały się w dobrym stanie. Z kolei wojskową radiostację R 109D funkcjonariusze Oddziału Celnego w Dorohusku znaleźli w pojeździe obywatela naszego kraju.

– By zatrzymywane na granicy przedmioty o charakterze zabytkowym mogły zostać przekazane do muzeum, sąd musi orzec ich przepadek na rzecz skarbu państwa – wyjaśnia Michał Deruś.

20220609-muzeum2.jpg

20220609-muzeum3.jpg

Ale z tymi zawieszkami to nie żart?! Jakim cudem ktoś to wsadził między te fanty, które jakąś wartość historyczną przedstawiają? Po prostu masakra... toż to chyba zwykłe odpustowe odlewy (wiem, nie jestem ekspertem z WKZ'u). NIe chce mi się wierzyć...

Pozdr.

• Tak trzymać 1