Skocz do zawartości
  • 0

hełm pruski?

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

Kiedyś w muzeum widziałem hełm strażacki opatrzony podobnym lwem tyle że tamten był użytkowy a ten mógł by być co najwyżej paradny ze względu na ilość zdobień i kształt 

• 1
Napisano

Może jeszcze być to hełm strażników Grobu Pańskiego. Nie koniecznie u góry był szpic, mógł być pióropusz, miejscowa wariacja wizji hełmu legionisty widzianego na obrazie i własnych obserwacji okresu I Wojny. Lokalny rzemieślnik wykonał solidne bo to dla księdza.

Wojtek

• 1
Napisano

reyer8, spokojnie, na bank nie jest to wyrób "użytkowo-bojowy" dla wojska tudzież policji. Koledzy dobrze prawią, a Cyrograf15 też może mieć rację pisząc iż mógł to być "hełm strażników Grobu Pańskiego". Różne cuda się zdarzały w teatrach i w parafiach, wszystko zależało od inwencji twórczej kowala, blacharza lub ślusarza czyli artysty-wykonawcy takowych hełmów, chociaż jakiejś miejscowej straży ogniowej także nie można wykluczyć.

• 0
Napisano

Witam.

Co to za hełm? wykonany chyba z mosiądzu,wstawki jakieś metal. Głowy lwów po bokach raczej z brązu.

Bardzo Proszę o pomoc,oczywiście tych ,którym nie przeszkadza ze planuje go sprzedać.

Wygląda jak kirasjerski ale nic nie mogę odnaleźć w necie.

Dziękuję i Pozdrawiam

• -3
Napisano

jasne rekwizyt do teatru , z takiego materiału i wykonanie, to musiał by być bardzo bogaty teatr,pewnie w Dubaju

widziałeś wogole rekwizyty teatralne? bo ja widziałem i współczesne i XIX wieczne,

lepiej nic nie pisać niż takie bzdury,naprawdę

• Haha 1
  • Słabe 5