Skocz do zawartości
  • 0

Sztylet

Pytanie

Napisano

Witam,od kilku lat w samochodzie w schowku jeździ ze mną taki sztylecik,z jakich lat jest i czy jest to odlew? Każda z trzech głów ma inny wyraz twarzy,jest dość fajnie i starannie zrobiony. Kiedyś wujek mojego taty zwinął go na jakimś targu staroci. Proszę o jakieś opinie,z jakich lat może być bo ja celuje w 70-80 choć wykonanie jest na prawdę staranne

IMG_20220306_143625.jpg

IMG_20220306_143605.jpg

IMG_20220306_143602.jpg

IMG_20220306_143558.jpg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czołem.

Phurba (czyt. Furba) - trójgraniaste ostrze, narzędzia rytualnego pochodzenia tybetańskiego (buddyzm indo-tybetański)

Może być traktowany jako - sztylet, gwóźdź, albo kołek. 

Atrybut buddyjskiego bóstwa -  Vajrakīlaya (Tyb. Dorje Phurba) -  które jest gniewnym bóstwem, najpotężniejszym w usuwaniu przeszkód i niszczeniu sił wrogich współczuciu i uosabia oświeconą aktywność wszystkich Buddów.

Artefakt który prezentujesz, traktować należy w kategoriach - rytualnego "gwoździa" lub "kołka".

Forma sztyletu, powinna mieć odkutą ze stali głownię.

O oryginalności i tybetańskiego pochodzenia - nie da rady kategorycznie wyrokować.

(chociaż elementy dekoru nawiązują - w całości - do oryginałów)

pzdr.

stani

• Super 2
  • 0
Napisano

A mnie się skojarzył ze sznurowym harpunem Scorniona z Mortal Kombat... Ale jak widać racji nie miałem ;-)

Pozdrawiam i gratuluje wiedzy koledze toyotomi!

• 0
Napisano
19 godzin temu, toyotomi napisał:

Czołem.

Phurba (czyt. Furba) - trójgraniaste ostrze, narzędzia rytualnego pochodzenia tybetańskiego (buddyzm indo-tybetański)

Może być traktowany jako - sztylet, gwóźdź, albo kołek. 

Atrybut buddyjskiego bóstwa -  Vajrakīlaya (Tyb. Dorje Phurba) -  które jest gniewnym bóstwem, najpotężniejszym w usuwaniu przeszkód i niszczeniu sił wrogich współczuciu i uosabia oświeconą aktywność wszystkich Buddów.

Artefakt który prezentujesz, traktować należy w kategoriach - rytualnego "gwoździa" lub "kołka".

Forma sztyletu, powinna mieć odkutą ze stali głownię.

O oryginalności i tybetańskiego pochodzenia - nie da rady kategorycznie wyrokować.

(chociaż elementy dekoru nawiązują - w całości - do oryginałów)

pzdr.

stani

Dziękuję pięknie za informację!

pozdrawiam