Jan102 Posted February 20, 2022 Posted February 20, 2022 Witam, Czy ktoś jest może w stanie określić co to za pułk. Na zdjęciu jest mój pradziadek, zdjęcie zostało wykonane chyba w latach 30-tych. Dziadek mieszkał koło Gniezna, więc przypuszczam, że może to być 17 pułk ułanów, ale pewności nie mam. Przy okazji może ktoś rozpozna kogoś z tego zdjęcia.
MonikaNJ Posted February 26, 2022 Posted February 26, 2022 patrząc na proporczyk wachmistrza to może być 15 Pułk Ułanów
formoza58 Posted February 27, 2022 Posted February 27, 2022 To są prawdopodobnie krakowskie błonia, 6 października 1933 roku i rewia kawalerii w 250 rocznicę Odsieczy Wiedeńskiej. Tam defilowały min. 15 P.Uł. Poznańskich i 17 P.Uł. Wielkopolskich.
toyotomi Posted February 27, 2022 Posted February 27, 2022 Czołem Waszmościom. Kontrast kolorów na proporczykach, pasuje do 15-go P.Uł. Poznańskich. (żółty kolor 17-go P.Uł. Wielkopolskich - nie miał by takiego wysycenia na sepii) pzdr. stani.
Question
Jan102
Witam,
Czy ktoś jest może w stanie określić co to za pułk. Na zdjęciu jest mój pradziadek, zdjęcie zostało wykonane chyba w latach 30-tych. Dziadek mieszkał koło Gniezna, więc przypuszczam, że może to być 17 pułk ułanów, ale pewności nie mam. Przy okazji może ktoś rozpozna kogoś z tego zdjęcia.
4 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.