Jan102 Napisano 20 Luty 2022 Napisano 20 Luty 2022 Witam, Czy ktoś jest może w stanie określić co to za pułk. Na zdjęciu jest mój pradziadek, zdjęcie zostało wykonane chyba w latach 30-tych. Dziadek mieszkał koło Gniezna, więc przypuszczam, że może to być 17 pułk ułanów, ale pewności nie mam. Przy okazji może ktoś rozpozna kogoś z tego zdjęcia. Cytuj
0 MonikaNJ Napisano 26 Luty 2022 Napisano 26 Luty 2022 patrząc na proporczyk wachmistrza to może być 15 Pułk Ułanów Cytuj
0 formoza58 Napisano 27 Luty 2022 Napisano 27 Luty 2022 To są prawdopodobnie krakowskie błonia, 6 października 1933 roku i rewia kawalerii w 250 rocznicę Odsieczy Wiedeńskiej. Tam defilowały min. 15 P.Uł. Poznańskich i 17 P.Uł. Wielkopolskich. Cytuj
0 toyotomi Napisano 27 Luty 2022 Napisano 27 Luty 2022 Czołem Waszmościom. Kontrast kolorów na proporczykach, pasuje do 15-go P.Uł. Poznańskich. (żółty kolor 17-go P.Uł. Wielkopolskich - nie miał by takiego wysycenia na sepii) pzdr. stani. Cytuj
Pytanie
Jan102
Witam,
Czy ktoś jest może w stanie określić co to za pułk. Na zdjęciu jest mój pradziadek, zdjęcie zostało wykonane chyba w latach 30-tych. Dziadek mieszkał koło Gniezna, więc przypuszczam, że może to być 17 pułk ułanów, ale pewności nie mam. Przy okazji może ktoś rozpozna kogoś z tego zdjęcia.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi