Skocz do zawartości
  • 0

stara dubeltówka

deuskosmateus

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jest to jakiś rodzaj zamka do broni palnej odprzodowej.  Nie koniecznie strzelby.  
Napewno starej bo chyba widze jakieś pozostałości po pięknym grawerowaniu.  
Nie koniecznie dubeltówka, bo widze tylko jeden młoteczek ale za to dwa spusty. To może pomoże w ustaleniu wieku.  
Chyba można wykluczyć zamek kapiszonowy a może nawet skałkowy, bo nie widze panewki, ale może ze starosci odpadła?  
Jeżeli jej tam nigdy nie było to może mówimy o zamku lontowym.  
Czyli może 16 wiek, a może nawet 19-sty:)
Widziałem kiedyś coś podobnego w muzeum, troche mi to przypomina imperium Osmańskie, a troche coś, z czego strzelał Janosik do Murgrabiego:)

Ekspertem nie jestem, ide drogą dedukcji, patrząc na jedo zdjęcie z jednej strony, i bez żadnych wymiarów. 

Pozdrawiam.

• Tak trzymać 1

• 0

Czołem Waszmościom.

23 minuty temu, M164U2 napisał:

Jest to jakiś rodzaj zamka do broni palnej odprzodowej.

Niemożliwe - to pozostałości baskili od belgijskiej dubeltówki trzpieniowej (pinfire) - Lefaucheux'a

(z podwójnym zamkiem)

A tak wyglądała ta baskila - za "młodu"

1.belgijka.thumb.JPG.d0f8fe6d8d8a340452f58af95ff423e0.JPG

pzdr.

stani

• Super 1

• 0
22 minutes ago, toyotomi said:

Niemożliwe - to pozostałości baskili od belgijskiej dubeltówki trzpieniowej (pinfire) - Lefaucheux'a

Jak już powiedziałem, ekspertem nie jestem, zdięcie ino jedno, a oczy nie te same co za młodu.  
Toyotomi jeszcze nigdy na tym forum nie skłamał, więc to co on napisał, jest prawdą, albo bardzo blisko prawdy:))) 

• 0

Czołem.

33 minuty temu, M164U2 napisał:

Toyotomi jeszcze nigdy na tym forum nie skłamał,

Kłamstwo - według mnie - jest celowym wprowadzeniem w błąd, lub zafałszowaniem informacji bądź sytuacji. 

(to świństwo - na które nie pozwala mi sumienie i etyka kolekcjonerska)

- co najwyżej -

Mogłem się pomylić w ocenie, lub błędnie rozeznać przedstawiany przedmiot, bez celowego wprowadzania w błąd. 

Wszak - jedynie ci co nic nie robią - pomylić się nie mogą.

pzdr.

stani

• Super 1
  • Tak trzymać 3

• 0

Tak na 100% na podstawie jednego zdjęcia jakie mamy, to można powiedzieć że to baskila od łamanej, myśliwskiej broni odtylcowej.

Nie możemy być nawet pewni, że broń ta była dwulufowa. Drugi spust może być od przyspieszacza. Przydały by się zdjęcia z drugiej strony i od frontu.

• 0

Czołem.

22 minuty temu, Erih napisał:

Nie możemy być nawet pewni, że broń ta była dwulufowa.

Możemy, możemy - bo to baskila od dwururki - jedyna taka, otwierana kluczem od spodu baskili.

Klasyczna "Lefoszówka" - babcia - "Lankasterówki". I nie będzie inaczej.

29 minut temu, Erih napisał:

Drugi spust może być od przyspieszacza.

.....??? - w Lefoszówce przyspiesznik....??? - to by się dopiero - sztucer - zdziwił.

32 minuty temu, Erih napisał:

Przydały by się zdjęcia z drugiej strony i od frontu.

Nie są - kompletnie - potrzebne. Nic nowego nie wniosą.

pzdr.

stani

• Super 1

• 0

W "jednorurkach" łamanych baskila wygląda tak samo, widziana z profilu. I tak, jednorurki z przyspieszaczem też miałem w rękach. W broni myśliwskiej takie kombinacje (czasem z sensem, ale często bez) występowały dosyć powszechnie.

Z tej przyczyny, byłbym ostrożny w sądach dotyczących takiej broni, zwłaszcza starej.

• 0

Witam kolegów!

Jest dokładnie tak jak tayotomi napisał. Jest to baskila od dubeltówki horyzontalnej systemu Lefaucheux. Paryski rusznikarz Casimir Lefaucheux   w 1832r. skonstruował pierwszą łamaną dubeltówkę na nabój scalony uszczelniający się w komorze nabojowej. Kol .M164U2 na pewno nie zauważył klucza przy baskili. no bo jeżeli coś ma klucz to po to żeby dało się ,, złamać '" i załadować od tyłu , no bo trochę łatwiej to zrobić.

Natomiast Kol. Erih mnie zaskoczył i rozbawił. Przejrzałem stare katalogi Frankoni , Blasera ,Merkla ,Heyma i Kierghoffa oraz  wsparłem się kompendium wiedzy o broni myśliwskiej tj.,, Wszystko o broni myśliwskiej " Pana Anatola Szyrkowieca , którą Kol. polecam. Ja poluje od 1994r. sportowo strzelam od 1975r. ale broni gładko lufowej łamanej z przyspiesznikiem w rękach nie miałem. A dlaczego Kol. mnie rozbawił? No bo wyobraziłem sobie Kol. na strzelnicy myśliwskiej , na stanowisku np. Bażant , dającego komendę DAJ! naciągającego przyspiesznik i próbującego wycelować  broń do rzutka. który już  pewno ze dwie sekundy odpoczywa w siatce.

Pozdrawiam!

Marek.

• Tak trzymać 1

• 0
58 minutes ago, kolczyk96 said:

...ale broni gładko lufowej łamanej z przyspiesznikiem w rękach nie miałem...

Niestety szwaby coś takiego wymyślili, żeczywiscie bardzo nie typowe, i nie koniecznie praktyczne ale istnienia czegoś takiego nie da się zaprzeczyć:)

image.thumb.png.42ab9854879436f3740b14a6338b396d.png

https://www.icollector.com/Single-barrel-German-stalking-rifle-with-double-set-triggers-6-5mm-calibe_i23719389

https://www.gunsinternational.com/guns-for-sale-online/rifles/rifles---german---austrian-sporting/early-1900s-german-stalking-rifle-8mm-single-shot-break-action-double-set-trigger-pre-wwii-great-rifle-to-hunt-deer-sized-game-.cfm?gun_id=101559703#lg-1

• 0

Czołem.

23 minuty temu, M164U2 napisał:

Niestety szwaby coś takiego wymyślili, 

Ale to niema nic wspólnego z omawiana baskilą.

Przecież to sztucer a nie strzelba myśliwska, a to - o ile się orientuję - to całkiem inna bajka.

26 minut temu, M164U2 napisał:

żeczywiscie bardzo nie typowe, i nie koniecznie praktyczne

A czegóż to - nietypowe i na dodatek - niepraktyczne....?

Jak to całkiem zgrabna broń do polowania na podchody (najczęściej na jelenie)

(a i przyspiesznik typu niemieckiego, całkiem dobrze się w takich warunkach spisuje)

29 minut temu, M164U2 napisał:

istnienia czegoś takiego nie da się zaprzeczyć

A któż to, mógł by zaprzeczać...? - kiedy sposób polowania taką bronią - uprawiany jest do dziś.

(i to ze znakomitymi efektami)

pzdr.

stani

• 0

Czołem.

Godzinę temu, Cyrograf15 napisał:

układ przyśpiesznika i spustu jest bardzo podobny wizualnie do dwóch spustów dubeltówki.

Ten układ - systemu niemieckiego - jest charakterystyczny i musi być ergonomiczny, aby można było przyspiesznik zwolnić.

1.przyspiesznik.thumb.JPG.2ab60ee5980c25dd1f431c4ef14eb9bb.JPG

Przy prezentowanej baskili - to klasyczne położenie spustów dwururki.

(drugi spust blisko kolby)

1.przys.1.thumb.JPG.21a087396310b2d5096841e215147d65.JPG

pzdr.

stani.

• 0

Kol Kolczyk96, broń łamana niekoniecznie musi być gładkolufowa, może mieć też lufę (lufy) gwintowane, choć dziś taką broń rzadko się spotyka, chyba że kolekcjonersko. A w broni gwintowanej przyspieszacz ma pewien sens, nieprawdaż?

Oczywiście, dodatkowe zdjęcia rozwiewają wątpliwości.

Co do literatury... musiałbym przejrzeć odziedziczone książki o starej broni myśliwskiej, ale to ew po weekendzie, będę daleko od mojej biblioteczki.

PS Staż strzelecki mamy podobny, tyle że ja się skupiam albo na broni sportowej albo wojskowej, poluję na zwierzynę wyłącznie z aparatem.

• 0
10 godzin temu, Erih napisał:

Kol Kolczyk96, broń łamana niekoniecznie musi być gładkolufowa, może mieć też lufę (lufy) gwintowane, choć dziś taką broń rzadko się spotyka, chyba że kolekcjonersko.

Bzdury Kolega pisze, przykładowo Iż 18 to bardzo popularny sztucer. Nikt tego nie zbiera, zwykła użytkowa tania broń. 

Wojtek

• 0

Witam  kolegów!

Oczywiści . Tak jak pisze Kol. Cyrograf15 , dwulufowa myśliwska łamana broń bruzdowana tzw. express,  jest bardzo popularną bronią. Ma dwie lufy bruzdowane występuje w bardzo wielu kalibrach ,najczęściej w układzie bok /lufa nad lufą/ ,, R''. I oczywiście z przyspiesznikiem. Ale jest to broń z lufami bruzdowanymi. Ktoś kiedyś niefortunnie gdzieś napisał  ,, lufy gwintowane '' co jest ogromnym błędem , ponieważ gwint ma jedno pole i jedną bruzdę . Natomiast lufy mają najczęściej od trzech  do małych kilkudziesięciu pól i bruzd w lufach dużych kalibrów. W broni ręcznej najczęściej od trzech do dziewięciu. A Kol. toyotomi którego pozdrawiam i za jego wiedze chylę  nisko czoło i mój stary  myśliwski kapelusz zawsze mnie wyprzedzi. 

Kol.M164U2

Sam Kaliber 6,5mm już wskazuje na łamaną broń bruzdowaną a nie na broń gładko lufową . Kalibry broni gładko lufowej są ułamkiem jednego funta angielskiego ołowiu. Np. 20 , 16 , 12. Ps. Znajdź dupkę łuski myśliwskiej  np.kal.26,24, 18, bo wrto mieć w kolekcji bo są dość rzadkie.

Kol.Erih

Odsyłam do postu Jego Dostojności Kol. Modercji.

Pozdrawiam!

Marek.

• 0

Czołem Waszmość Marku.

Dziękując za dobre słowo, chcę nadmienić, że - żadnego - "wyprzedzania" nie uskuteczniam celowym zamysłem.

I objawy tegoż - wszelakie - przypadkowym dziełem wdepnięcia w progi tego forum pozostają.

Jak Waszmość - z pewnością - orientować się raczysz.

Zmorą moją (jak i kochanką) - to zimna i bezwzględna broń biała.

Jednocześnie, dobrze (czasami) wiedzieć, co kombinują po drugiej stronie barykady z różnymi prochami maści wszelakich.

A i po randce z zimnym żelazem - dla chwili relaksu - rozgrzać można się ogniem kanonady broni (tej palnej)

Sam - nie jestem myśliwym i nie poluję. Ale - nader często - na polowania, zapraszany jestem (z czego ochoczo korzystam)

Tak że - w pogawędkach - przy  gulaszu (bądź bigosie) - głupio było by, dyletantem się okazać.

Z tegoż względu, w wolnych chwilach (od broni białej) - namiętnie studiuję broń palną, tę dawną i tę obecną.

O wybaczenie - za offtop'a - proszę, ale niegrzecznym było by, Waszmość Markowi, odpowiedzi nie udzielić.

Co niniejszym czyniąc - Pozdrawiam.

stani.

• 0

Przyznam, że się w tym wątku dużo nauczyłem, a panowie napewno wiedzą też bardzo dużo i się tą wiedzą dzielą, i dla tego mamy te forum:)  
Na dzień dzisiejszy stawiam w takim razie na myśliwską broń dwulufową (z podwójnym zamkiem), odtylcową, gładkolufową, łamaną (otwieraną kluczem), możliwe nawet, że szwedzką dubeltówke trzpieniową marki Husqvarna, model oczywiście M16:)

1228628590_M16Lefaucheux.thumb.jpg.2861e583bf864432f35eea1e5c6cc052.jpg

http://www.shotguns.se/html/hammer_guns_1.html

Husqvarna Dbl Hammer Shotgun 16 GA Sweden Underlever (gunsinternational.com)

Dodam, że sam też jestem pasjonatem broni M16 innego troche kalibru bo 5,56mm. Co ciekawe teże broń też można spodkać z dwoma rurami ale tylko z jednym cynglem:))))

image.thumb.png.0d3ea5210a47efe622a06aa2077b1709.png

Gilboa Snake Double Barreled AR15 Rifle - (armorally.com)

Pozrawiam!
M16 4U2

Edytowane przez M164U2

• 0
12 godzin temu, Cyrograf15 napisał:

Bzdury Kolega pisze, przykładowo Iż 18 to bardzo popularny sztucer. Nikt tego nie zbiera, zwykła użytkowa tania broń. 

Wojtek

A no tak, trochę mnie poniosło. Tyle że miałem na myśli broń łamaną z baskilą taką jak w tym wątku - Iż to nowocześniejsza konstrukcja jednak.

Edyta: Po łykendzie jak mnie nie zwieje gdzieś w djabły, sprawdzę w książkach jakie te modele by być mogły

Edytowane przez Erih

• 0

Literatury o broni palnej mam niewiele (więcej o białej), nie poluję, natomiast strzelam bo lubię. Za nowościami nie patrzę, bo od lat 60-tych ubiegłego wieku (kolimator) nic znaczącego w temacie nie wymyślono. Wiedzę czerpię z praktyki, tego co się spotyka na strzelnicy, znaczy bronioznawcą nie jestem. W literaturze jest zdecydowanie więcej normalnie niespotykanej broni.

Wojtek 

• 0

Witam kolegów!

Wydaje mi się , że ten wątek mamy wyjaśniony. 

Pozostaje mi już tylko jeszcze niżej uchylić tego mojego starego kapelusza dla Kol. stani  , no i pozdrowić Wojtka ,miłościwie nam panującego modiego. 

Pozdrawiam !

Marek.