korsar Napisano 31 Styczeń 2022 Autor Napisano 31 Styczeń 2022 Panowie, to nikt nic nie wie, jakiś unikat z tego orła czy co? ;)
Tomasz70 Napisano 31 Styczeń 2022 Napisano 31 Styczeń 2022 A nie jest to przypadkiem orzełek-nakładka z guzika Policji Państwowej, IIRP?
korsar Napisano 31 Styczeń 2022 Autor Napisano 31 Styczeń 2022 59 minut temu, Tomasz70 napisał: A nie jest to przypadkiem orzełek-nakładka z guzika Policji Państwowej, IIRP? Z tą nakładką to nie jestem do końca pewien. Jak nakladka na guzik? Orzełek na odwrocie ma metalowe wąsy do wpięcia.
Edmundo Napisano 1 Luty 2022 Napisano 1 Luty 2022 Wygląda jak orzełek noszony na czapkach PKP albo na kołnierzach kurtek oficerów dyplomowanych i generałów, najlepiej jakbyś podał wymiary, wtedy można by coś sensowniej pokombinować.
Tomasz70 Napisano 1 Luty 2022 Napisano 1 Luty 2022 Orzełki z guzików PP różniły się detalami ale miały podobny kształt. I tak - były też takie co miały z tyłu wąsy do mocowania. Dla porównania - ten u góry to właśnie PP
korsar Napisano 1 Luty 2022 Autor Napisano 1 Luty 2022 48 minut temu, Tomasz70 napisał: Orzełki z guzików PP różniły się detalami ale miały podobny kształt. I tak - były też takie co miały z tyłu wąsy do mocowania. Dla porównania - ten u góry to właśnie PP Orzełek ma koło 2 cm średnicy.
Edmundo Napisano 1 Luty 2022 Napisano 1 Luty 2022 Godzinę temu, korsar napisał: Orzełek ma koło 2 cm średnicy. A więc jak najbardziej pasuje do orzełka PKP, powojenne miały 22 mm szerokości i 24 mm wysokości, moim zdaniem to orzełek z czapki kolejarskiej.
korsar Napisano 1 Luty 2022 Autor Napisano 1 Luty 2022 22 minuty temu, Edmundo napisał: A więc jak najbardziej pasuje do orzełka PKP, powojenne miały 22 mm szerokości i 24 mm wysokości, moim zdaniem to orzełek z czapki kolejarskiej. Edmundo, Przeglądam przedwojenne wzory orzełków PKP i żaden mi tutaj nie pasuje do tego mojego.
korsar Napisano 1 Luty 2022 Autor Napisano 1 Luty 2022 Dokładnie zmierzyłem i jest 21mm wysokości, szerokość około 19mm. Załączam też zdjęcie z drugiej strony.
Edmundo Napisano 1 Luty 2022 Napisano 1 Luty 2022 20 minut temu, korsar napisał: Przeglądam przedwojenne wzory orzełków PKP i żaden mi tutaj nie pasuje do tego mojego. Zapewne było kilku producentów ale nie będę się upierał, popatrz jeszcze na orzełki noszone na kołnierzach kurtek przez oficerów Sztabu Generalnego bodajże w 1928 r. przemianowanych na oficerów dyplomowanych, być może to jest to.
korsar Napisano 1 Luty 2022 Autor Napisano 1 Luty 2022 2 godziny temu, Edmundo napisał: Zapewne było kilku producentów ale nie będę się upierał, popatrz jeszcze na orzełki noszone na kołnierzach kurtek przez oficerów Sztabu Generalnego bodajże w 1928 r. przemianowanych na oficerów dyplomowanych, być może to jest to. Szukam tych oficerskich orzełków, ale jakoś nie mogę nic znaleźć :(
Tomasz70 Napisano 1 Luty 2022 Napisano 1 Luty 2022 Na zdjęciach jest mój, z guzika PP, wyprofilowany na jego płaszczyznę. Wymiary - wysokość 19 mm, szerokość 17 mm. Po wyprostowaniu może mieć podobne parametry.
korsar Napisano 1 Luty 2022 Autor Napisano 1 Luty 2022 42 minuty temu, Tomasz70 napisał: I tył, z wąsami. Faktycznie jak mój i wąsy w tym samym miejscu, chociaż u mnie ułamane.
canabis.dw Napisano 31 Styczeń 2022 Napisano 31 Styczeń 2022 Niby wz 19, ale jakiś taki okrąglutki jakby z jakiejś odznaki, podobny np jest na odznace sołtysa z II RP
korsar Napisano 31 Styczeń 2022 Autor Napisano 31 Styczeń 2022 Myślałem bardziej o wpince do kolnierza np. płaszcza.
Pytanie
korsar
Proszę o pomoc w identyfikacji orzełka.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.