Skocz do zawartości
  • 0

Zagadka ze zdjęcia - Drzewo pieprzowe i palmy w jednym krzaku

Pytanie

Napisano

Dzień dobry, mam prośbę o pomoc w identyfikacji oznaki naramiennej. Zdjęcie które zamieszczam ma niespełna 6 x 8,5 cm i trudno z niego ustalić szczegóły. Przedstawia członka rodziny, rzekomo uczestnika bitwy pod Monte Cassino. Nie jestem w stanie ustalić przynależności do jednostki, choć myślałem, że będzie to proste zadanie. Oznakę/naszywkę udało mi się przerysować przy pomocy lupy jubilerskiej. Na chwilę obecną można tylko stwierdzić, że jest to basen morza śródziemnego biorąc pod uwagę opis zdjęcia i samo tło oraz skromne opowieści Starszyzny. Został zamordowany (zmarł) tuż po wojnie, po powrocie do kraju. Będę wdzięczny za pomoc przy tej zagadce ponieważ przetrzepałem cały internet i jestem w ciemnej uliczce, a postanowiłem dojść do prawdy i nie odpuszczę. Zdjęcia na papierze ( z tyłu nadruk ) VELOX. Pozdrawiam

https://imgur.com/sDBfxv1

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
10 hours ago, Przemek1977 said:

a wiadomo co ma za odznaczenie?

Ta baretka na zdjęciu ma ciemny kolor na bokach i jasny/biały kolor w środku.  Może to coś takiego jak ten pan ma (pierwsze od lewej to Krzyż Waleczny)?

image.png.aca652d90fa147c487d303b52678655f.png

• Super 1