Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja na podstawie mundurów.

virvox

Pytanie

Dzień dobry.

Uprzejmie proszę o identyfikcję jednostki/jednostek w których służyła osoba przedstawiona na zdjęciach:
1. zdjecie-1: czas wykonania prawdopodobnie ok. 1920 r.
2. zdjecie-2: czas wykonania prawdopodobnie ok. 1930 r.
3. zdjecie-3: czas wykonania po 1935 a przed 1940; w tle transatlantyk MS "Piłsudski".

Pozdrawiam
Szymon Nowak

zdjecie-1.jpg

zdjecie-3.jpg

zdjecie-2.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro tak...
To działamy dalej :-)
W międzyczasie dowiedziałem się, że "bohater" tej historii urodził się w 1907 r. więc faktycznie zdjecie-1 to okolice lat 30tych (a nie 20tych jak sugerowałem na początku). Na kolejnych zdjęciach jest już starszy a zdjecie-3 (to z MS "Piłsudski") tyko to potwierdza (transatlantyk pływał pod polską banderą od IX 1935 r. do XI 1939 r.).
Teraz pozostaje mi odktryć jak potoczyły sie jego losy wojenne i powojenne (żył do przełomu lat 60/70).

Pozdrawiam
Szymon

Fotografia 1- posterunkowy Policji Państwowej sprzed 1936 r., na naramienniku widoczne litery KG czyli Komenda Główna a w przypadku szeregowych PP oznaczało to przynależność do oddziałów Rezerwy Policji Państwowej czyli ówczesnych zwartych, skoszarowanych pododdziałów prewencji.

Fotografia 2- posterunkowy PP w umundurowaniu obowiązującym od 1936 r.

Fotografia 3- jak wyżej czyli  posterunkowy PP w umundurowaniu obowiązującym od 1936 r., na naramienniku widoczna cyfra oznaczająca okręg PP czyli wojewódzką komendę PP, niestety niezbyt czytelna.

Dzień dobry.
Bardzo dziękuje za wskazówkę - też miałem takie "podejrzenie".
Pogrzebałem w internecie (troche bardziej niz poprzednio) i znalazłem następujące wsazówki:
Zdjecie-1
- litery na pagonach KG to może być kandydat na szeregowego, Komenda Główna,  zgodnie z: http://www.uniforminsignia.org/?option=com_insigniasearch&Itemid=53&result=2008
- natomiast parol (patka) sugeruje posterunkowego (choć jego kształt jest nieco inny) zgodnie z: http://www.uniforminsignia.org/?option=com_insigniasearch&Itemid=53&result=2011
Zdjecie-2
- wg pagonu to posterunkowy, okręg warszawski (I Okręg PP) zgodnie z: http://www.uniforminsignia.org/?option=com_insigniasearch&Itemid=53&result=1768
- na parolu (patce) brak numeru służbowego i nieco inny jego kształt niż obowiązujące wg rozporządzenia.

Może to policja (straż) celna?

Pozdrawiam,
Szymon

1 hour ago, Edmundo napisał:

Fotografia 3- jak wyżej czyli  posterunkowy PP w umundurowaniu obowiązującym od 1936 r., na naramienniku widoczna cyfra oznaczająca okręg PP czyli wojewódzką komendę PP, niestety niezbyt czytelna.

Wygląda jak 12

3 godziny temu, virvox napisał:

uprzejmie dziękuje za pomoc.
Mam wszystko czego mi potrzeba.

Zamykam temat.

Oj, chyba jeszcze nie - pierwsze zdjęcie mogło być zrobione najwcześniej w 1928 roku, bo wtedy u niższych funkcjonariuszy zaczęto wprowadzać palemkę na kołnierzu (wcześniej nosili tam numer służbowy). Sądząc jednak z twarzy i faktu, że na wszystkich zdjęciach pan jest zwykłym posterunkowym, między poszczególnymi zdjęciami nie upłynęło zapewne wiele czasu. Sądzę więc, że zdjęcie nr 1 zrobiono w pierwszej połowie lat 30-tych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie