patrolxx Napisano 20 Sierpień 2021 Napisano 20 Sierpień 2021 Witam ,zakupiłem ostatnio przyczepkę rowerową lub motorowerową niemiecką rok 49-50.Posiada w deskach ślady po korniku,chcę zachować w orginale drzewo,czym najlepiej zakonserwować,ewentualnie pozbyć się robala przed malowaniem?
Julekcezar Napisano 21 Sierpień 2021 Napisano 21 Sierpień 2021 Drewnojady najlepiej likwiduje gazowanie. Jeśli nie to, są środki owadobójcze do tego celu. Trzeba je zastosować zgodnie z instrukcją i przez pewien czas obserwować, czy nie ma nawrotu. Jeśli jest powtórzyć do skutku. Nie licz, że zrobisz, to w 5 minut, robaków nie jest łatwo się pozbyć. Poza tym zdajesz sobie sprawę, że nawet mała ilość oryginalnej farby jest cenniejsza niż nowa i błyszcząca? Zastanów się czy chcesz robić sobie nową przyczepkę że starej, czy może zapobiec dalszej destrukcji i zakonserwować starą.
Cyrograf15 Napisano 21 Sierpień 2021 Napisano 21 Sierpień 2021 Nie wiem jakie to duże. Hylotox i do wora, o ile się zmieści. Wojtek
takafura Napisano 21 Sierpień 2021 Napisano 21 Sierpień 2021 18 godzin temu, patrolxx napisał: Witam ,zakupiłem ostatnio przyczepkę rowerową lub motorowerową niemiecką rok 49-50.Posiada w deskach ślady po korniku,chcę zachować w orginale drzewo,czym najlepiej zakonserwować,ewentualnie pozbyć się robala przed malowaniem? Tylko doprecyzuję że ten "kornik" to kołatek domowy - prawdziwe korniki żerują na żywym drewnie a nie deskach czy belkach. Wszystkie meble jakie poddawałem renowacji ( zegar, kufer, stół) traktowałem wspomnianym wyżej Hylotoxem, najpierw strzykawka z grubą igłą do aplikacji w każdy otwór wylotowy, potem od razu malowanie powierzchniowe i owinięcie folią spożywczą. Jak na razie nowych trocinek brak...
les05 Napisano 21 Sierpień 2021 Napisano 21 Sierpień 2021 Godzinę temu, takafura napisał: kołatek domowy A toto nie jest pod ochroną, bo za takie dręczenie żyjątek to można i bez zawiasów dostać?
Cyrograf15 Napisano 21 Sierpień 2021 Napisano 21 Sierpień 2021 Z tego co wiem to kołatek domowy to jednak nie to samo co kuna domowa. Kołatka wolno dręczyć a kuny już nie wiedzieć czemu nie. Wojtek
vis1939 Napisano 21 Sierpień 2021 Napisano 21 Sierpień 2021 4 godziny temu, takafura napisał: to kołatek domowy Zależy od wielkości otworów/korytarzy, te w okolicach 3mm to najpewniej spuszczel.Hylotox robi robotę, ubiłem tak dziada w skrzynce, tyle że trwało to z 2 tyg i 3 razy smarowałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.