Skocz do zawartości

kornik w deskach

patrolxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,zakupiłem ostatnio przyczepkę rowerową lub motorowerową niemiecką rok 49-50.Posiada w deskach ślady po korniku,chcę zachować w orginale drzewo,czym najlepiej zakonserwować,ewentualnie pozbyć się robala przed malowaniem?

Napisano

Drewnojady najlepiej likwiduje gazowanie. Jeśli nie to, są środki owadobójcze do tego celu. Trzeba je zastosować zgodnie z instrukcją i przez pewien czas obserwować, czy nie ma nawrotu. Jeśli jest powtórzyć do skutku. Nie licz, że zrobisz, to w 5 minut, robaków nie jest łatwo się pozbyć. 

Poza tym zdajesz sobie sprawę, że nawet mała ilość oryginalnej farby jest cenniejsza niż nowa i błyszcząca? Zastanów się czy chcesz robić sobie nową przyczepkę że starej, czy może zapobiec dalszej destrukcji i zakonserwować starą.

Napisano
18 godzin temu, patrolxx napisał:

Witam ,zakupiłem ostatnio przyczepkę rowerową lub motorowerową niemiecką rok 49-50.Posiada w deskach ślady po korniku,chcę zachować w orginale drzewo,czym najlepiej zakonserwować,ewentualnie pozbyć się robala przed malowaniem?

Tylko doprecyzuję że ten "kornik" to kołatek domowy - prawdziwe korniki żerują na żywym drewnie a nie deskach czy belkach.

Wszystkie meble jakie poddawałem renowacji ( zegar, kufer, stół) traktowałem wspomnianym wyżej  Hylotoxem, najpierw strzykawka z grubą igłą do aplikacji w każdy otwór wylotowy, potem od razu malowanie powierzchniowe  i owinięcie folią spożywczą. Jak na razie nowych trocinek brak...

Napisano
Godzinę temu, takafura napisał:

kołatek domowy

A toto nie jest pod ochroną, bo za takie dręczenie żyjątek to można i bez zawiasów dostać?

Napisano
4 godziny temu, takafura napisał:

to kołatek domowy

Zależy od wielkości otworów/korytarzy, te w okolicach 3mm to najpewniej spuszczel.Hylotox robi robotę, ubiłem tak dziada w skrzynce, tyle że trwało to z 2 tyg i 3 razy smarowałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie