Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja płaszcza i czapki - carskie ?

qwsaqwsa

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji. Zdjęcie pradziadka mojego szwagra. Legenda rodzinna mówi, że walczył w legionach. Nie znam się na umundurowaniu, ale wydaje mi się, że podobny płaszcz widziałem w wojsku carskim.

151C9E55-BFA4-4931-A476-47C8A262F627.jpeg

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję wszystkim. Chylę czoła przed wiedzą. Wprawdzie legenda rodzinna dotycząca pradziadka mojego szwagra lekko ucierpiała, ale co tam ?

Napisano
Godzinę temu, qwsaqwsa napisał:

Wprawdzie legenda rodzinna dotycząca pradziadka mojego szwagra lekko ucierpiała, ale co tam

Eeee tam, przecież mógł być żołnierzem Armii Rosyjskiej (jak tysiące Polaków) a następnie dostać się do niewoli albo przejść na stronę przeciwną i istotnie walczyć w szeregach Legionów Polskich albo w którymś z pułków WP powstałych po odzyskaniu niepodległości a posiadających pochodzenie legionowe.

Napisano
Godzinę temu, qwsaqwsa napisał:

Wprawdzie legenda rodzinna dotycząca pradziadka mojego szwagra lekko ucierpiała, ale co tam ?

Nic nie ucierpiała. Być może nie walczył w Legionach Piłsudskiego, ale z powodzeniem mógł - w Legionach Wschodnich, których historia jest chyba jeszcze bardziej barwna niż tych powstałych pod egidą Austryjaków.

Napisano

Nie tylko mundur, ale i szaszka "dragonka" przy boku świadczą o carskiej proweniencji.

Dragonka żołnierska, ale z chwostem, więc chyba podoficer kawalerii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie