Skocz do zawartości

Pozwolenie na rekreacyjne chodzenie z wykrywaczem w lesie

Matias189

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem, czy to dobry temat w tym miejscu dlatego proszę moderatora o ewentualne przeniesienie.

Potrzebuję wskazówek od osób, które mają doświadczenie w zgodach na poszukiwania w lesie. Mam ciekawe miejsca w lasach na terenie mojego okolicznego nadleśnictwa. Jedno to droga piaszczysta przez las i tereny do niej przyległe; powiedzmy 10 metrów od drogi po obu stronach, drugie to po prostu fragment lasu, w którym coś mogło być. Chcę uniknąć kontaktu z WKZ'em. Nie zamierzam szukać zabytków itp. Chodzi o rekreacyjne chodzenie z wykrywaczem. Chcę mieć oficjalną zgodę na powyższe tereny, aby uniknąć stresu. Nie chcę chodzić i oglądać się za siebie cały czas aż zjawi się leśnik, straż leśna lub jakiś społecznik wezwie niebieskich i w najlepszym wypadku dostanę mandat za kopanie w lesie, a w najgorszym to już sami wiecie, jakie cyrki potrafią być. 

Chcę mieć z tego przyjemność i potrzebuję tylko zgody właściciela terenu, czyli Lasów Państwowych.  Domyślam się, że muszę mieć numery działek leśnych i zapewne oraz mapkę z geoportalu lub strony LP.

Moje pytania:

1. Czy jest jakiś schemat takiego pisma do LP i co ono ma zawierać ? Jak je napisać i gdzie wysłać? 

2. Co tam napisać? (wiem , że warto tam dodać, że zachowa się porządek, zabierze napotkane śmieci, usunie wnyki itp)

3. Jak podać numery działek jeśli chodzi o drogę? Podać numery działek przylegających czy drogi mają swoje oznaczenie? 

Z góry dzięki za pomoc, wszelkie rady i podzielenie się własnymi doświadczeniami :) 

2 minuty temu, Matias189 napisał:

Dzięki wielkie. Chyba ślepy jestem, że tego nie znalazłem. 

Masz własne doświadczenie z takimi wnioskami ?

Nie, jestem szeregowym pracownikiem LP. Podpytam czy wpływały takie wnioski do mojej firmy.

Teraz, takafura napisał:

Nie, jestem szeregowym pracownikiem LP. Podpytam czy wpływały takie wnioski do mojej firmy.

O miło. Dziękuję. Przydadzą się każde wskazówki. Będę czekał na jakieś info. 

Czym ty się przejmujesz, w Polsce nie trzeba zezwoleń na rekreację, poza tym jest wolność badań naukowych. Po prostu chodzisz po lesie z wykrywką i nią machasz dla zachowania zdrowia i kondycji. A jak coś ci wpadnie pod łopatę to wykonujesz badania dla wsparcia polskiej nauki. Nie oglądaj się ciągle za siebie bo kark sobie skręcisz, a wtedy nawet fizjoterapeuta w sanatorium nie pomoże.

1 godzinę temu, Kosuń napisał:

Czym ty się przejmujesz, w Polsce nie trzeba zezwoleń na rekreację, poza tym jest wolność badań naukowych. Po prostu chodzisz po lesie z wykrywką i nią machasz dla zachowania zdrowia i kondycji. A jak coś ci wpadnie pod łopatę to wykonujesz badania dla wsparcia polskiej nauki. Nie oglądaj się ciągle za siebie bo kark sobie skręcisz, a wtedy nawet fizjoterapeuta w sanatorium nie pomoże.

Haha. Niby tak. Ale nawet przy rekreacji jest jeden wymóg (nie dotyczy wód słodkich i słoncyh itp)  pozwolenie właściciela terenu. Wiem, że to wydaje się absurdalne, żeby na wykopanie dołka 20x20cm w lesie publicznym mieć papier. Ale moje miejsce nie jest w środku lasu w jakiejś głuszy. W okolicy cały czas mogą być "serdeczni" spacerowicze lub służby leśne, ponieważ w okolicy są również intensywne wycinki od czasu do czasu. Wiem też, że nawet jak ktoś mnie "nakryje" na kopaniu to można się dogadać jak człowiek z człowiekiem (leśnicy też biegają z wykrywkami). Mimo wszystko chcę spróbować napisać takie pismo. Uda się to super, będę tak robił częściej. Nie uda się to trudno, pomyślę co z tym zrobić wtedy ;)

W dniu 24.05.2021 o 23:01, Matias189 napisał:

Dzięki wielkie. Chyba ślepy jestem, że tego nie znalazłem. 

Masz własne doświadczenie z takimi wnioskami ?

Sprawdziłem, wnioski na drukach z linku jaki zamieściłem do mojej firmy wpływają, kilka osób obecnie legalnie łazi po lesie i kopie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie