Anubis7 Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 Dzień dobry Wpadły mi w ręce 4 butelki z zawartością, w dwóch było wino białe i jedno chyba porto. Obie butelki spróbowałem, białe było lokalne, przyjemnie w smaku, porto dało się pić ale czuć było b. mocno piwnicą;) Zostały mi 2 zakorkowane butelki w których czarna ciecz miała zapach kiszonych ogórków.. Pytanie po czym jest ta butelka i z jakich lat pochodzi? to mógł być alkohol własnej produkcji bo Korek nie pasuje do szyjki wyprofilowanej do nakrętki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 Ladszaft, chwilę temu sam wywaliłem dwie butelki po zupełnie współczesnym winie z wypukłymi denkami. Cały czas są w użyciu, zwłaszcza w przypadku win z co najmniej średniej półki. Natomiast podwójny rant na tej wskazuje że mogła zawierać wino musujące, raczej białe - dodatkowy rant służy do zamocowania drucików na korku. Całkiem fajne szkło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 18 Kwiecień 2021 Share Napisano 18 Kwiecień 2021 Wgłębienie w dnie butelki jest po to, aby łatwiej było trzymać butelkę przy ekwilibrystycznym nalewaniu wina. Butelkę kładziemy na dłoni z lekko rozwartymi palcami, zaś kciuk tejże dłoni umieszczamy w zagłębieniu- ot cały sekret... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 18 Kwiecień 2021 Share Napisano 18 Kwiecień 2021 Saleri zobacz filmy na Youtube francuskie po co jest zagłębienie , najlepiej przy szampanach. Nikt nie projektuje butelki dla kelnera . A to że można ją tak trzymać to już inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 Winówka, lata 20-te do 60-tych nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis7 Napisano 17 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2021 3 hours ago, Anubis7 napisał: Dzień dobry Wpadły mi w ręce 4 butelki z zawartością, w dwóch było wino białe i jedno chyba porto. Obie butelki spróbowałem, białe było lokalne, przyjemnie w smaku, porto dało się pić ale czuć było b. mocno piwnicą;) Zostały mi 2 zakorkowane butelki w których czarna ciecz miała zapach kiszonych ogórków.. Pytanie po czym jest ta butelka i z jakich lat pochodzi? to mógł być alkohol własnej produkcji bo Korek nie pasuje do szyjki wyprofilowanej do nakrętki? Butelki podobno były zamurowane pod podłogą piwniczną starej kamienicy. Na pewno były starsze niż PRL, butelka że zdjęcia ma szkło które lekko połyskuje pod światło jak by była polana benzyną. Wino białe nie miało już zachowanej plakietki i było go może w 70 % butelki, korek tak zeschnięty że trzymał się tylko na laku który można było pokruszyć paznokciem ale wino nie było zepsute, gorzej z tym porto, silny zapach suszonych winogron, alkohol nie wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis7 Napisano 17 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2021 Butelka kolejną wygląda jak **Baczewski Winiak Lwów** tylko wydaje się bardziej pękata i to właśnie to właśnie smakowało jak Porto. Zdjęcie praktycznie identycznej butelki z Internetu Butelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 bardzo dobra butelka do wina własnej roboty denko jest mocno wypukłe aby osad z wina osiadł dość sztywno na dnie przy rantach przez co jest go trudniej wzburzyć osad poprzez nalewanie wina do kieliszków oraz zwiększenia ciśnienia w butelce jak wino by jeszcze fermentowało w niej i nierozerwania flaszki . Nie lejemy wtedy fuzli do kieliszka jak w przypadku butelki z płaskim dnem. Obecnie nie produkuje się butelki z wklęsłym dnem a w większości z płaskim dnem do wina bo w sprzedaży wina są już wyklarowane oraz mają zatrzymany proces fermentacji poprzez zastosowanie siarczynów "SO 2 lub SO 4" . Jedynie Butelki do szampana i win musujących maja denko wypukłe i grubsze szkło ale to z racji ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis7 Napisano 17 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2021 Akurat wykorzystuję te butelki od kilku lat do zlewania i korkowania własnego winka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Anubis7
Dzień dobry
Wpadły mi w ręce 4 butelki z zawartością, w dwóch było wino białe i jedno chyba porto.
Obie butelki spróbowałem, białe było lokalne, przyjemnie w smaku, porto dało się pić ale czuć było b. mocno piwnicą;)
Zostały mi 2 zakorkowane butelki w których czarna ciecz miała zapach kiszonych ogórków..
Pytanie po czym jest ta butelka i z jakich lat pochodzi? to mógł być alkohol własnej produkcji bo
Korek nie pasuje do szyjki wyprofilowanej do nakrętki?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.