Skocz do zawartości
  • 0

Po czym jest ta Butelka?

Anubis7

Pytanie

Dzień dobry

Wpadły mi w ręce 4 butelki z zawartością, w dwóch było wino białe i jedno chyba porto.

Obie butelki spróbowałem, białe było lokalne, przyjemnie w smaku, porto dało się pić ale czuć było b. mocno piwnicą;)

Zostały mi 2 zakorkowane butelki w których czarna ciecz miała zapach kiszonych ogórków..

Pytanie po czym jest ta butelka i z jakich lat pochodzi? to mógł być alkohol własnej produkcji bo 

Korek nie pasuje do szyjki wyprofilowanej do nakrętki?

IMG20210411165258.jpg

IMG20210411165302.jpg

IMG20210411165306.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ladszaft, chwilę temu sam wywaliłem dwie butelki po zupełnie współczesnym winie z wypukłymi denkami.

Cały czas są w użyciu, zwłaszcza w przypadku win z co najmniej średniej półki.

Natomiast podwójny rant na tej wskazuje że mogła zawierać wino musujące, raczej białe - dodatkowy rant służy do zamocowania drucików na korku.

Całkiem fajne szkło.

3 hours ago, Anubis7 napisał:

Dzień dobry

Wpadły mi w ręce 4 butelki z zawartością, w dwóch było wino białe i jedno chyba porto.

Obie butelki spróbowałem, białe było lokalne, przyjemnie w smaku, porto dało się pić ale czuć było b. mocno piwnicą;)

Zostały mi 2 zakorkowane butelki w których czarna ciecz miała zapach kiszonych ogórków..

Pytanie po czym jest ta butelka i z jakich lat pochodzi? to mógł być alkohol własnej produkcji bo 

Korek nie pasuje do szyjki wyprofilowanej do nakrętki?

IMG20210411165258.jpg

IMG20210411165302.jpg

IMG20210411165306.jpg

Butelki podobno były zamurowane pod podłogą piwniczną starej kamienicy. Na pewno były starsze niż PRL, butelka że zdjęcia ma szkło które lekko połyskuje pod światło jak by była polana benzyną. Wino białe nie miało już zachowanej plakietki i było go może w 70 % butelki, korek tak zeschnięty że trzymał się tylko na laku który można było pokruszyć paznokciem ale wino nie było zepsute, gorzej z tym porto, silny zapach suszonych winogron, alkohol nie wyczuwalny.

bardzo dobra butelka do wina własnej roboty denko jest mocno wypukłe aby osad z wina osiadł dość sztywno na dnie przy rantach przez co jest go trudniej wzburzyć osad poprzez nalewanie wina do kieliszków oraz zwiększenia ciśnienia w butelce jak wino by jeszcze fermentowało w niej i nierozerwania flaszki . Nie lejemy wtedy fuzli do kieliszka jak w przypadku butelki z płaskim dnem. Obecnie nie produkuje się butelki z wklęsłym dnem a w większości z płaskim dnem do wina bo w sprzedaży wina są już wyklarowane oraz mają zatrzymany proces fermentacji poprzez zastosowanie siarczynów "SO 2 lub SO 4" . Jedynie Butelki do szampana i win musujących maja denko wypukłe i grubsze szkło ale to z racji ciśnienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie