Van Pelt Napisano 1 Kwiecień 2021 Share Napisano 1 Kwiecień 2021 Cześć. Czy ta bateria, lub jej części, to jest specjalnie dla sił lądowych robiona? H jak Heer. Znaleziona w domu, gdzie stacjonowali Niemcy w czasie II WŚ. Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 1 Kwiecień 2021 Share Napisano 1 Kwiecień 2021 Cześć! Identycznie oznaczone "wajchy" widywałem w angielskich domach. "H" jak "Hot" (ang.) lub "Heiß" (niem.) i znaczy "gorące" lub po prostu "gorąca" (woda). Muszę Cię zmartwić- na bank to oznaczenie nie ma nic wspólnego z armią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Van Pelt Napisano 1 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2021 Hot odpada, przecież w lengłydżu szkopasy po domach nie pisały. Zostaje Heiss, plus drugie Heer to co? Ciepłe wojo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 1 Kwiecień 2021 Share Napisano 1 Kwiecień 2021 1 godzinę temu, Van Pelt napisał: Zostaje Heiss, plus drugie Heer to co? Ciepłe wojo? A skąd wziąłeś to "Heer", bo na zdjęciach nie widzę nic, co wskazywałoby na wojskowe "korzenie" tej armatury... Myślisz, że wojsko miało specjalnie sygnowane krany i jeździło z nimi po całej europie, oraz montowało je tam, gdzie stacjonowali? Ta litera "H" ewidentnie oznacza "ciepłą" (w domyśle wodę) i proszę, nie doszukuj się w tym elemencie pochodzenia wojskowego. Wiem, że chciałbyś, aby ten element miał ciekawą historię i wojskowe pochodzenie, jednak musisz się pogodzić z tym, że tak nie jest. To zwykły kran jakich jest miliony na świecie- nic specjalnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 ;) Jak by niemce nawet chcieli używać własne krany wojskowe to z ich skrupulatnością musiały jeszcze być W- Wehrmacht, SS, L-Luftwaffe, G- Gestapo i K- Kriegsmarine ;) Fajny retro kranik z oznaczeniem wody gorącej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Czołem. Urządzając wnętrze łazienki w stylu vintage. Można i dziś nabyć drogą kupna, tak opisane krany. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Van Pelt Napisano 2 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Cześć. Dzięki wszystkim za pomoc i dobre chęci. Przyznam się...Żartowałem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Van Pelt
Cześć.
Czy ta bateria, lub jej części, to jest specjalnie dla sił lądowych robiona? H jak Heer. Znaleziona w domu, gdzie stacjonowali Niemcy w czasie II WŚ.
Spotkał się ktoś z czymś podobnym?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.