Skocz do zawartości
  • 0

Magazynek do działka plot.

Salieri16000

Pytanie

Napisano

Czołem! Czy któryś z miłośników militariów jest w stanie na podstawie tego jednego zdjęcia i braku wymiarów określić, od jakiego działka plot. jest truchło tego magazynka?

IMG_20210330_130044126_HDR.thumb.jpg.194055e0e8b9dc8740fbe9466ba33d30.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Także flak 38 , niestety po tych skrawkach nie wiadomo czy flakowski czy czołgowy lub do samochodów panc uzbrojonych w działko 2 cm . Pojazdy pancerne użytkowały zmniejszony magazynek bo flakowskiego nie dało się założyć z uwagi na rozmiary.

Napisano

Wielkie dzięki za sugestie @Landszaft! Szczerze mówiąc, to nawet- nie wiedzieć czemu- nie pomyślałem o pojazdach...  Z racji, że szczątki tego magazynka znalazłem w lesie, gdzie toczył się w 1939 roku wrześniowy bój, myślę, że działko FlaK 38 możemy odrzucić, gdyż było produkowane od 1940 roku, a tym samym pole poszukiwań możemy zawęzić do: czołgu PzKpfw II, oraz pojazdów kołowych Sd.Kfz. typ: 222, 231 oraz 232.

Niestety będąc w lesie nie miałem możliwości pobrania wymiarów, a sam magazynek został w lesie pod drzewem... Z myślą o forum zrobiłem drugie zdjęcie- z rękawiczką dla porównania skali, jednak nie mam pewności, czy magazynek jest cały na swojej długości, czy też ukruszony:

395219084_Magazynekoddziakaplot..thumb.jpg.6fb11a46fb14709ea795b8e65ad6ba4e.jpg

Raz jeszcze dziękuję za zabranie głosu i pozdrawiam serdecznie życząc Wesołych Świąt!

Napisano

Salieri jeszcze wrócisz do tego lasu a tych szczątków nikt Ci nie podwędzi , no chyba że maniak purchli ;-) . A tak na serio to tych magazynków raczej w pojazdach nie gubiono bo zostawały w pojeździe dlatego zdecydowanie trudniej pancerne pozyskać , no chyba że pojazd został rozbity i szabrowany.  W 39 na uzbrojeniu pojazdów pancernych była odmiana działka flak 30 o krótszej lufie . A jako ciekawostkę dodam że pociski niemieckie do czołgów , samochodów pancernych i przeciwlotnicze pasowały do naszego działka 2 cm stosowanego w TKS-ach.

Napisano
21 godzin temu, Landszaft napisał:

A jako ciekawostkę dodam że pociski niemieckie do czołgów , samochodów pancernych i przeciwlotnicze pasowały do naszego działka 2 cm stosowanego w TKS-ach.

Jak naszego, to chyba właściwiej było by pisać o najcięższym karabinie maszynowym 20mm wz.38? bo tak to się w rodzimej nomenklaturze określało.Co do "pasowania" niemieckiej amunicji w naszym nkm to chyba do pierwszego wystrzału(o ile w ogóle) Wymiary mimo że, mocno zbliżone to z pewnością nie pozwoliły by na bezawaryjne i efektowne użycie niemieckiej amunicji w nkm.

Na początku roku wyszła książka o polskiej amunicji 20mm, polecam się zaopatrzyć i zaznajomić.

Napisano
5 minut temu, vis1939 napisał:

Na początku roku wyszła książka o polskiej amunicji 20mm, polecam się zaopatrzyć i zaznajomić.

Możesz podać tytuł oraz autora?

PS Dzięki za info odnośnie niemieckiej amunicji w naszych nkm-ach.

Napisano

Zgadza się przykładem użycia są słynne walki Orika na TKS-ie z Nkm wz 38 który walczył na niemieckiej amunicji flakowskiej z pozytywnym rezultatem . przy czym w naszej nomenklaturze to najcięższy karabin maszynowy ,a w niemieckiej było już to działko półautomatyczne . Powinno się to jakoś standaryzować co jest karabinem maszynowym a co jest już działkiem . W większości krajów przyjmuje się że do 1,99 cm to Nkm a od 2 cm działko. I tak też obecnie przyjmuje się podział w naszej armii .

Napisano
Godzinę temu, Salieri16000 napisał:

Możesz podać tytuł oraz autora?

https://odk.pl/polska-amunicja-karabinowa-20-mm-1936-1939,47568.html

Polecam, masa info, rys i przekrojów nigdzie wcześniej nie publikowanych.

47 minut temu, Landszaft napisał:

przykładem użycia są słynne walki Orika na TKS-ie z Nkm wz 38 który walczył na niemieckiej amunicji flakowskiej z pozytywnym rezultatem

O użyciu amunicji niemieckiej w tks jest gdzieś we wspominkach wrześniowych niejasna wzmianka, zresztą same wyczyny Orlika też nie do końca trzymają się kupy.Na forum DWS dość dogłębnie się nad tymi tematami znęcano i jak interesują Cię fakty, a nie mitologia to sobie zajrzyj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie