Jump to content
  • 0

Niemieckie blachy

KamilW

Question

Posted

Witam. Mam takie dwa fanty, jeden wygląda jak jakoś wajcha, drugi to kawałek blachy z tabliczką znamionową po niemiecku. Czy ktoś wie od jakich urządzeń mogą być te elementy? Będę wdzięczny za pomoc.IMG_20210328_182255.thumb.jpg.35f0c0d48280b61be4bd5787e83cf1d9.jpg

11 answers to this question

Recommended Posts

Posted

Przełącznik chyba radiostacji Normale Stellung to rozmowa z własną załogą a Gesprache m. Segler to rozmowa z "żeglarzami" którą rozmowie natychmiast przełączyć w pozycję normalną. Chyba coś na zasadzie przełącznika interkom na radio. Lotnicze?

Posted

Znalezione w okolicy gdzie było niemieckie lotnisko. Bardziej interesuje mnie czy to z jakiegoś pojazdu, czy też samodzielnej radiostacji. 

Posted

slowo "Segler" moze odnosic sie do szybowca.

Normalnie szybowiec to "Segelflugzeug" ale w jezyku potocznym i mowiac nieco w skrocie to jest to "Segler"

Cos podobnego jak "Jagdflugzeug" potocznie nazywny jest "Jäger"  a "Bombenflugzeug" "Bomber" 

Posted

Z tego co się zorientowałem to Niemcy mieli tam szybowce, więc może to być element ich wyposażenia. A co do tej "wajchy" to wiecie co to może być? Czy element samolotu? Z tego co wiem to były tam Me109, Me232, He 111 i Hs129 i właśnie te ostatnie zostały zniszczone w 1945 przez załogę lotniska. Czy znajdzie się jakiś spec od niemieckiego lotnictwa? Będę wdzięczny, bo chciałbym dosyć dokładnie zidentyfikować znalezisko.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information