KamilW Napisano 28 Marzec 2021 Share Napisano 28 Marzec 2021 Witam. Mam takie dwa fanty, jeden wygląda jak jakoś wajcha, drugi to kawałek blachy z tabliczką znamionową po niemiecku. Czy ktoś wie od jakich urządzeń mogą być te elementy? Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano 28 Marzec 2021 Autor Share Napisano 28 Marzec 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano 28 Marzec 2021 Autor Share Napisano 28 Marzec 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 28 Marzec 2021 Share Napisano 28 Marzec 2021 Przełącznik chyba radiostacji Normale Stellung to rozmowa z własną załogą a Gesprache m. Segler to rozmowa z "żeglarzami" którą rozmowie natychmiast przełączyć w pozycję normalną. Chyba coś na zasadzie przełącznika interkom na radio. Lotnicze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Marzec 2021 Share Napisano 28 Marzec 2021 @Woodhaven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano 28 Marzec 2021 Autor Share Napisano 28 Marzec 2021 Znalezione w okolicy gdzie było niemieckie lotnisko. Bardziej interesuje mnie czy to z jakiegoś pojazdu, czy też samodzielnej radiostacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 28 Marzec 2021 Share Napisano 28 Marzec 2021 A blisko morza bo te żeglarze - marynarze mnie intrygują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano 28 Marzec 2021 Autor Share Napisano 28 Marzec 2021 Okolice Poznania, lotnisko Bednary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BF.Cieszyniok Napisano 29 Marzec 2021 Share Napisano 29 Marzec 2021 slowo "Segler" moze odnosic sie do szybowca. Normalnie szybowiec to "Segelflugzeug" ale w jezyku potocznym i mowiac nieco w skrocie to jest to "Segler" Cos podobnego jak "Jagdflugzeug" potocznie nazywny jest "Jäger" a "Bombenflugzeug" "Bomber" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano 29 Marzec 2021 Autor Share Napisano 29 Marzec 2021 Z tego co się zorientowałem to Niemcy mieli tam szybowce, więc może to być element ich wyposażenia. A co do tej "wajchy" to wiecie co to może być? Czy element samolotu? Z tego co wiem to były tam Me109, Me232, He 111 i Hs129 i właśnie te ostatnie zostały zniszczone w 1945 przez załogę lotniska. Czy znajdzie się jakiś spec od niemieckiego lotnictwa? Będę wdzięczny, bo chciałbym dosyć dokładnie zidentyfikować znalezisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilW Napisano 29 Marzec 2021 Autor Share Napisano 29 Marzec 2021 Dodam tylko jeszcze że przedmioty nie znajdowały się blisko siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
KamilW
Witam. Mam takie dwa fanty, jeden wygląda jak jakoś wajcha, drugi to kawałek blachy z tabliczką znamionową po niemiecku. Czy ktoś wie od jakich urządzeń mogą być te elementy? Będę wdzięczny za pomoc.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.