Skocz do zawartości
  • 0

Niemieckie blachy

KamilW

Pytanie

Napisano

Witam. Mam takie dwa fanty, jeden wygląda jak jakoś wajcha, drugi to kawałek blachy z tabliczką znamionową po niemiecku. Czy ktoś wie od jakich urządzeń mogą być te elementy? Będę wdzięczny za pomoc.IMG_20210328_182255.thumb.jpg.35f0c0d48280b61be4bd5787e83cf1d9.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przełącznik chyba radiostacji Normale Stellung to rozmowa z własną załogą a Gesprache m. Segler to rozmowa z "żeglarzami" którą rozmowie natychmiast przełączyć w pozycję normalną. Chyba coś na zasadzie przełącznika interkom na radio. Lotnicze?

Napisano

Znalezione w okolicy gdzie było niemieckie lotnisko. Bardziej interesuje mnie czy to z jakiegoś pojazdu, czy też samodzielnej radiostacji. 

Napisano

slowo "Segler" moze odnosic sie do szybowca.

Normalnie szybowiec to "Segelflugzeug" ale w jezyku potocznym i mowiac nieco w skrocie to jest to "Segler"

Cos podobnego jak "Jagdflugzeug" potocznie nazywny jest "Jäger"  a "Bombenflugzeug" "Bomber" 

Napisano

Z tego co się zorientowałem to Niemcy mieli tam szybowce, więc może to być element ich wyposażenia. A co do tej "wajchy" to wiecie co to może być? Czy element samolotu? Z tego co wiem to były tam Me109, Me232, He 111 i Hs129 i właśnie te ostatnie zostały zniszczone w 1945 przez załogę lotniska. Czy znajdzie się jakiś spec od niemieckiego lotnictwa? Będę wdzięczny, bo chciałbym dosyć dokładnie zidentyfikować znalezisko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie