Hirudina Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 Bardzo proszę o fachowców o pomoc, o parę zdań na temat hełmu... :-) Z góry bardzo dziękuję :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 12 Marzec 2021 Share Napisano 12 Marzec 2021 Czy czasem nie było tak, że hełmy nie przechodzące kontroli wojskowej (bardzo rygorystycznej) nie dostawały puncy, za to były kierowane do innych służb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 13 Marzec 2021 Share Napisano 13 Marzec 2021 8 godzin temu, Erih napisał: Czy czasem nie było tak, że hełmy nie przechodzące kontroli wojskowej (bardzo rygorystycznej) nie dostawały puncy, za to były kierowane do innych służb? Było tak jak napisałeś, tylko tyczyło to nie pojedynczych egzemplarzy a raczej całej serii produkcyjnej. Ale hełmy kierowane do ówczesnej cywilnej OPL (w dzisiejszym rozumieniu Obrony Cywilnej) malowane były na szaro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arrrkadiusz Napisano 16 Marzec 2021 Share Napisano 16 Marzec 2021 Witam forumowiczów. Czy ktoś mi podpowie co oznaczały liczby wewnątrz hełmu? posiadam taki z huty Ludwików z liczbami 114 i 37. Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 16 Marzec 2021 Share Napisano 16 Marzec 2021 Numer serii i rok produkcji a oznaczenie na nicie K2 - Tadeusz Księżycki pracownik kontroli jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 A dlaczego miałaby to być "kopia", czy znasz jakiegokolwiek producenta kopii/replik polskich hełmów wz. 31 ? Na fotografiach powyżej jest widoczny polski hełm wz. 31 w bardzo dobrym stanie zachowania, to istny "skarb". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hirudina Napisano 11 Marzec 2021 Autor Share Napisano 11 Marzec 2021 Jestem kompletnym laikiem w tym temacie, dlatego zwróciłam się o pomoc :-) Czyli jest to oryginalny, przedwojenny wzór 31 tzw "salamandra"? Bardzo mnie to cieszy Dziękuję za szybką odpowiedź :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 4 minuty temu, Hirudina napisał: Czyli jest to oryginalny, przedwojenny wzór 31 tzw "salamandra"? Wszystko wskazuje na to że TAK. Zwróć tylko jeszcze uwagę na nit "tak zwany kontrolny" z tyłu hełmu, powinien mieć sygnaturę, ale czy było to normą ? Tu musiałbym spojrzeć do literatury tematu (na szybko "posiłkuję" się pamięcią, a ta bywa nieraz zawodna). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarasek Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 6 godzin temu, Edmundo napisał: A dlaczego miałaby to być "kopia", czy znasz jakiegokolwiek producenta kopii/replik polskich hełmów wz. 31 ? Na fotografiach powyżej jest widoczny polski hełm wz. 31 w bardzo dobrym stanie zachowania, to istny "skarb". https://allegro.pl/oferta/mh002-wczesny-polski-helm-wz-31-silesia-bez-korka-7643113564 https://allegro.pl/oferta/mh006-polski-helm-wz-31-34-salamandra-ludwikow-8327820947 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 Kolego jarasek, repliki są, jak najbardziej, tylko zauważ proszę iż te z "Twoich" linków to nie są stalowe repliki. A co do hełmu Hirudiny to wygląda jak najbardziej na oryginał a dla ustalenia czy to wz. 31 czy też powojenny wz. 31/50 to kluczową sprawą byłby właśnie wzmiankowany wcześniej przeze mnie nit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarasek Napisano 11 Marzec 2021 Share Napisano 11 Marzec 2021 Fakt, że to nie stal ale dla dyletanta (nie obrażając nikogo) czy fibra czy cienka stal nie ma różnicy. Tym bardziej jeśli nie miało się w ręku oryginału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 12 Marzec 2021 Share Napisano 12 Marzec 2021 9 godzin temu, jarasek napisał: Fakt, że to nie stal ale dla dyletanta (nie obrażając nikogo) czy fibra czy cienka stal nie ma różnicy. Faktycznie dla dyletanta (nie obrażając nikogo) działo samobieżne na podwoziu gąsienicowym będzie zawsze czołgiem. Znam, znam, takich speców osobiście. Ale na poważnie, spojrzałem jeszcze raz na powyższe fotografie i na nicie jest zdaje się coś wybite ale malowanie to na pewno nie typowa "Salamandra", moim zdaniem ta chropowatość to złuszczenie farby widoczne także od wewnątrz czerepu. Tym niemniej uważam iż hełm jest jak najbardziej oryginalny i jest to "skarb" albowiem hełmów w takim stanie zachowania (pomijam brak fasunku) obecnie nie trafia się wiele. Pozdrowienia dla Kolegi jaraska i Koleżanki (chyba Tak) Hirudiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hirudina Napisano 12 Marzec 2021 Autor Share Napisano 12 Marzec 2021 Dzięki chłopaki :-) Hełm podobno został 10 lat temu wyciągnięty z piasku. Wkład wtedy był, ale mocno zniszczony i ktoś go zutylizował :-/ Co do nitów to przesyłam dodatkowe zdjęcia, choć mimo szczerych chęci nie jestem w stanie niczego się tam dopatrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 12 Marzec 2021 Share Napisano 12 Marzec 2021 Wz 31/50 miał wyżej dodatkowe nity do mocowania fasunku. To jest chyba wczesny wz 31- kolor i brak korka - salamandry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 12 Marzec 2021 Share Napisano 12 Marzec 2021 35 minut temu, Tyr napisał: To jest chyba wczesny wz 31- kolor i brak korka - salamandry. Zgadzam się z powyższym a co do tak zwanego "nita kontrolnego" to ten niżej z tyłu, powinien być wykonany z miedzi i mieć cechy kontrolera, ale czy to była norma na przykład w hełmach wczesnej produkcji, tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 12 Marzec 2021 Share Napisano 12 Marzec 2021 To mój. Salamandra i inny kolor. 100% oryginał. Widać bicie na nicie kontrolnym. Szkoda, że nie widać stempla na identyfikowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Hirudina
Bardzo proszę o fachowców o pomoc, o parę zdań na temat hełmu... :-)
Z góry bardzo dziękuję :-)
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.