Skocz do zawartości
  • 0

Hełm wz. 31 - oryginał czy kopia?

Hirudina

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Erih napisał:

Czy czasem nie było tak, że hełmy nie przechodzące kontroli wojskowej (bardzo rygorystycznej) nie dostawały puncy, za to były kierowane do innych służb?

Było tak jak napisałeś, tylko tyczyło to nie pojedynczych egzemplarzy a raczej całej serii produkcyjnej. Ale hełmy kierowane do ówczesnej cywilnej OPL (w dzisiejszym rozumieniu Obrony Cywilnej) malowane były na szaro.

A dlaczego miałaby to być "kopia", czy znasz jakiegokolwiek producenta kopii/replik polskich hełmów wz. 31 ? Na fotografiach powyżej jest widoczny polski hełm wz. 31 w bardzo dobrym stanie zachowania, to istny "skarb".

4 minuty temu, Hirudina napisał:

Czyli jest to oryginalny, przedwojenny wzór 31 tzw "salamandra"?

Wszystko wskazuje na to że TAK. Zwróć tylko jeszcze uwagę na nit "tak zwany kontrolny" z tyłu hełmu, powinien mieć sygnaturę, ale czy było to normą ? Tu musiałbym spojrzeć do literatury tematu (na szybko "posiłkuję" się pamięcią, a ta bywa nieraz zawodna?). Pozdrawiam

6 godzin temu, Edmundo napisał:

A dlaczego miałaby to być "kopia", czy znasz jakiegokolwiek producenta kopii/replik polskich hełmów wz. 31 ? Na fotografiach powyżej jest widoczny polski hełm wz. 31 w bardzo dobrym stanie zachowania, to istny "skarb".

https://allegro.pl/oferta/mh002-wczesny-polski-helm-wz-31-silesia-bez-korka-7643113564

https://allegro.pl/oferta/mh006-polski-helm-wz-31-34-salamandra-ludwikow-8327820947

Kolego jarasek, repliki są, jak najbardziej, tylko zauważ proszę iż te z "Twoich" linków to nie są stalowe repliki. A co do hełmu Hirudiny to wygląda jak najbardziej na oryginał a dla ustalenia czy to wz. 31 czy też powojenny wz. 31/50 to kluczową sprawą byłby właśnie wzmiankowany wcześniej przeze mnie nit.

9 godzin temu, jarasek napisał:

Fakt, że to nie stal ale dla dyletanta (nie obrażając nikogo) czy fibra czy cienka stal nie ma różnicy.

Faktycznie dla dyletanta (nie obrażając nikogo) działo samobieżne na podwoziu gąsienicowym będzie zawsze czołgiem?. Znam, znam, takich speców osobiście. Ale na poważnie, spojrzałem jeszcze raz na powyższe fotografie i na nicie jest zdaje się coś wybite ale malowanie to na pewno nie typowa "Salamandra", moim zdaniem ta chropowatość to złuszczenie farby widoczne także od wewnątrz czerepu. Tym niemniej uważam iż hełm jest jak najbardziej oryginalny i jest to "skarb" albowiem hełmów w takim stanie zachowania (pomijam brak fasunku) obecnie nie trafia się wiele. Pozdrowienia dla Kolegi jaraska i Koleżanki (chyba Tak) Hirudiny.

Dzięki chłopaki :-)

Hełm podobno został 10 lat temu wyciągnięty z piasku. Wkład wtedy był, ale mocno zniszczony i ktoś go zutylizował :-/
Co do nitów to przesyłam dodatkowe zdjęcia, choć mimo szczerych chęci nie jestem w stanie niczego się tam dopatrzeć... ?

82dc4d7f-bd90-4d32-9307-5bc78aab8de0.jpg

20d81aba-6841-470c-b96b-5d21afcb9b36.jpg

35 minut temu, Tyr napisał:

To jest chyba wczesny wz 31- kolor i brak korka - salamandry.

Zgadzam się z powyższym a co do tak zwanego "nita kontrolnego" to ten niżej z tyłu, powinien być wykonany z miedzi i mieć cechy kontrolera, ale czy to była norma na przykład w hełmach wczesnej produkcji, tego nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie