Skocz do zawartości
  • 0

„Ostroga” z kulką

l1p4

Pytanie

Napisano

Czy dobrze dedykuje, że to „ostroga”? Choć w tym przypadku nazwa raczej mało trafiona to chyba jest to jakiś rodzaj ostrogi, ktoś doda coś więcej?

057D1FBD-BF61-4BE1-8B3F-303D77EEE145.jpeg

0C8EE0C8-8D73-4AFA-BB14-10A413CEDC74.jpeg

42C9C805-C73C-4C6F-B531-87E40D744263.jpeg

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na pierwszy rzut oka nie pasują dwie rzeczy: brak otworów w kabłąku na mocowanie rzemieni (pasów,troków) trzymających ostrogę na bucie i kolec skierowany do wewnątrz ostrogi, który w najlepszym razie ten but by rozciął ( jeśli nie piętę konnego). Chyba, że jest to półprodukt przed wykończeniem albo...zemsta konia...

Napisano
34 minuty temu, wojtek780412 napisał:

Na pierwszy rzut oka nie pasują dwie rzeczy: brak otworów w kabłąku na mocowanie rzemieni (pasów,troków) trzymających ostrogę na bucie i kolec skierowany do wewnątrz ostrogi, który w najlepszym razie ten but by rozciął ( jeśli nie piętę konnego). Chyba, że jest to półprodukt przed wykończeniem albo...zemsta konia...

A nie pomyślałeś, że mógł być to element trwale zdobiący górę obcasu na trwale wmontowany w obcas?? Igła po wewnętrznej stronie stabilizowała okucie a po bokach mogły być inne elementy mocujące do obcasa? To takie pierwsze skojarzenie. Wg mnie bardzo prawdopodobne żeby okucie w kształcie ostrogi nie dyndało przy każdym kroku...

Pozdr.

Napisano

Czołem.

Ten typ ostrogi mocowany - nie na paskach - a wkrętami do obcasa buta. 

Nie były to - tylko - ostrogi ozdobne, ale jak najbardziej funkcjonalne.

Francuskie buty kawaleryjskie miały - między innymi - taki sposób zamontowanej na stałe ostrogi.

1.1.ostroga.thumb.JPG.602596989606776f17e2b89412b1851b.JPG

Przy prezentowanej ostrodze, brak otworów na wkręty w ramionach kabłąka - rdza mogła zeżreć.

pzdr.

stani

Napisano

Otwory są, tylko „zalane” rdzą, czyli jest to raczej wyrób cywilny czy wojskowy? Co sądzicie?

Napisano

Czołem.

Biorąc pod uwagę "delikatność" konstrukcji, jak i resztki niklu - widoczne przy główce.

Obstawiam produkt cywilny. Jakiegoś "reiter'a" w klubie jeździeckim.

Cywilnie nie stosuje się ostróg "ostrych" - stąd ta kulka na główce.

A francuskie kawaleryjskie z taką główką, są znacznie masywniejsze.

pzdr.

stani

Napisano

Zdjęcie tego nie oddaje, ale raczej powłoka mosiężna lub coś w ten deseń bo bardziej złotawa jest

Napisano

Czołem.

40 minut temu, l1p4 napisał:

powłoka mosiężna lub coś w ten deseń bo bardziej złotawa jest

Nikiel też potrafi zżółknąć. Wszystko zależy jak był położony i gdzie leżał.

Nikiel, to słaba powłoka.

42C9C805-C73C-4C6F-B531-87E40D744263.jpeg.ab9a714e5b07622d32af0745db10730e.thumb.jpg.029319741c1c63f842456facc93cfbcd.jpg

pzdr.

stani

Napisano
8 godzin temu, Cyrograf15 napisał:

Trzeba to oczyścić, w tym miejscu prawdopodobnie jest łączenie kulki do pałąka, a to co widać to twardy lut.  

Wojtek

Jakiś pomysł na czyszczenie które nie zniszczy fanta?

Napisano
1 godzinę temu, toyotomi napisał:

Czołem.

Nikiel też potrafi zżółknąć. Wszystko zależy jak był położony i gdzie leżał.

Nikiel, to słaba powłoka.

42C9C805-C73C-4C6F-B531-87E40D744263.jpeg.ab9a714e5b07622d32af0745db10730e.thumb.jpg.029319741c1c63f842456facc93cfbcd.jpg

pzdr.

stani

No to mnie kolega zaciekawił, postaram się zrobić lepsze fotki w słońcu to wrzucę. Ostroga leżała w stercie śmieci wymieszanych z „izolacją” w postaci chyba gliny. Taki żółtawo brązowawy ulep który często widuję w podłodze starych budynków 

Napisano

Nie ten dział, od tego jest konserwacja. Namocz w czymś tłustym na kilka dni/tygodni i przetrzyj włókniną. Elektroliza lepiej by wyczyściła ale wtedy odpadną resztki powłok które mogą być.

Wojtek

Napisano

Możliwe, że to ostrogi do butów do ubioru wieczorowego. Wprawdzie u nas były one raczej bez kulek, na zasadzie dekoru, ale może w innych armiach występowały w takiej formie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie