l1p4 Napisano 1 Marzec 2021 Napisano 1 Marzec 2021 Czy dobrze dedykuje, że to „ostroga”? Choć w tym przypadku nazwa raczej mało trafiona to chyba jest to jakiś rodzaj ostrogi, ktoś doda coś więcej?
wojtek780412 Napisano 2 Marzec 2021 Napisano 2 Marzec 2021 Na pierwszy rzut oka nie pasują dwie rzeczy: brak otworów w kabłąku na mocowanie rzemieni (pasów,troków) trzymających ostrogę na bucie i kolec skierowany do wewnątrz ostrogi, który w najlepszym razie ten but by rozciął ( jeśli nie piętę konnego). Chyba, że jest to półprodukt przed wykończeniem albo...zemsta konia...
bialawy Napisano 2 Marzec 2021 Napisano 2 Marzec 2021 34 minuty temu, wojtek780412 napisał: Na pierwszy rzut oka nie pasują dwie rzeczy: brak otworów w kabłąku na mocowanie rzemieni (pasów,troków) trzymających ostrogę na bucie i kolec skierowany do wewnątrz ostrogi, który w najlepszym razie ten but by rozciął ( jeśli nie piętę konnego). Chyba, że jest to półprodukt przed wykończeniem albo...zemsta konia... A nie pomyślałeś, że mógł być to element trwale zdobiący górę obcasu na trwale wmontowany w obcas?? Igła po wewnętrznej stronie stabilizowała okucie a po bokach mogły być inne elementy mocujące do obcasa? To takie pierwsze skojarzenie. Wg mnie bardzo prawdopodobne żeby okucie w kształcie ostrogi nie dyndało przy każdym kroku... Pozdr.
toyotomi Napisano 2 Marzec 2021 Napisano 2 Marzec 2021 Czołem. Ten typ ostrogi mocowany - nie na paskach - a wkrętami do obcasa buta. Nie były to - tylko - ostrogi ozdobne, ale jak najbardziej funkcjonalne. Francuskie buty kawaleryjskie miały - między innymi - taki sposób zamontowanej na stałe ostrogi. Przy prezentowanej ostrodze, brak otworów na wkręty w ramionach kabłąka - rdza mogła zeżreć. pzdr. stani
l1p4 Napisano 2 Marzec 2021 Autor Napisano 2 Marzec 2021 Otwory są, tylko „zalane” rdzą, czyli jest to raczej wyrób cywilny czy wojskowy? Co sądzicie?
toyotomi Napisano 2 Marzec 2021 Napisano 2 Marzec 2021 Czołem. Biorąc pod uwagę "delikatność" konstrukcji, jak i resztki niklu - widoczne przy główce. Obstawiam produkt cywilny. Jakiegoś "reiter'a" w klubie jeździeckim. Cywilnie nie stosuje się ostróg "ostrych" - stąd ta kulka na główce. A francuskie kawaleryjskie z taką główką, są znacznie masywniejsze. pzdr. stani
Dylan_Gd Napisano 2 Marzec 2021 Napisano 2 Marzec 2021 Na OLX ktoś sprzedaje jako stare ostrogi z szafy dziadka. Moim zdaniem coś w tym stylu.
l1p4 Napisano 2 Marzec 2021 Autor Napisano 2 Marzec 2021 Zdjęcie tego nie oddaje, ale raczej powłoka mosiężna lub coś w ten deseń bo bardziej złotawa jest
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Trzeba to oczyścić, w tym miejscu prawdopodobnie jest łączenie kulki do pałąka, a to co widać to twardy lut. Wojtek
toyotomi Napisano 2 Marzec 2021 Napisano 2 Marzec 2021 Czołem. 40 minut temu, l1p4 napisał: powłoka mosiężna lub coś w ten deseń bo bardziej złotawa jest Nikiel też potrafi zżółknąć. Wszystko zależy jak był położony i gdzie leżał. Nikiel, to słaba powłoka. pzdr. stani
l1p4 Napisano 4 Marzec 2021 Autor Napisano 4 Marzec 2021 8 godzin temu, Cyrograf15 napisał: Trzeba to oczyścić, w tym miejscu prawdopodobnie jest łączenie kulki do pałąka, a to co widać to twardy lut. Wojtek Jakiś pomysł na czyszczenie które nie zniszczy fanta?
l1p4 Napisano 2 Marzec 2021 Autor Napisano 2 Marzec 2021 1 godzinę temu, toyotomi napisał: Czołem. Nikiel też potrafi zżółknąć. Wszystko zależy jak był położony i gdzie leżał. Nikiel, to słaba powłoka. pzdr. stani No to mnie kolega zaciekawił, postaram się zrobić lepsze fotki w słońcu to wrzucę. Ostroga leżała w stercie śmieci wymieszanych z „izolacją” w postaci chyba gliny. Taki żółtawo brązowawy ulep który często widuję w podłodze starych budynków
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Nie ten dział, od tego jest konserwacja. Namocz w czymś tłustym na kilka dni/tygodni i przetrzyj włókniną. Elektroliza lepiej by wyczyściła ale wtedy odpadną resztki powłok które mogą być. Wojtek
wojtek780412 Napisano 3 Marzec 2021 Napisano 3 Marzec 2021 Do @bialawy.Przyszło mi na myśl,ale z powodu niezbyt dokładnych zdjęć i niepospolitego rodzaju mocowania (do obcasa) tak mi do głowy przyszło...
formoza58 Napisano 1 Marzec 2021 Napisano 1 Marzec 2021 Możliwe, że to ostrogi do butów do ubioru wieczorowego. Wprawdzie u nas były one raczej bez kulek, na zasadzie dekoru, ale może w innych armiach występowały w takiej formie?
toyotomi Napisano 1 Marzec 2021 Napisano 1 Marzec 2021 Czołem. Francuska kawaleria lekka nosiła ostrogi z główką - między innymi - w kształcie kulki. pzdr. stani
toyotomi Napisano 3 Marzec 2021 Napisano 3 Marzec 2021 Czołem Towarzystwu. U mnie na monitorze - wygląda to tak - ...no chyba, że mi przekłamuje kolory. pzdr stani
Pytanie
l1p4
Czy dobrze dedykuje, że to „ostroga”? Choć w tym przypadku nazwa raczej mało trafiona to chyba jest to jakiś rodzaj ostrogi, ktoś doda coś więcej?
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.