kazioW24 Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Kolejny dziwak,pewnie znów coś wschodniego.Długość 31cm,ostrze 19,5cm.,brak sygnatur tylko ornament.
toyotomi Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Czołem. 6 godzin temu, kazioW24 napisał: Kolejny dziwak pewnie znów coś wschodniego Rzeczywiście - fantazyjna konstrukcja. Coś wschodniego...? - wręcz przeciwnie. Głownia z takim profilem konstrukcyjnym - to "zachód" Iście zerżnięta z pruskiego - grabendolch'a. Jelca fantazyjne - aby nie powiedzieć śmiesznie groteskowe. I zbyt duże do tego sztyletu. Pasują - co najwyżej - do średniowiecznego lewaka (też "zachód") Trzon rękojeści z "genialnym" kapturkiem - udającym głowicę. Pochwę - można by podkleić do kaukaskiej kamy - ale tak na siłę. ---------------- Ktoś miał zajebistą wenę twórczą i talent go zamęczył - na amen. 6 godzin temu, kazioW24 napisał: brak sygnatur Twórcy brakło odwagi, albo pomyślunku. pzdr. stani
kazioW24 Napisano 14 Luty 2021 Autor Napisano 14 Luty 2021 By nawet pasowało wyskoczył na strychu pod Elblągiem.
Erih Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Ostrze kojarzy mi się odlegle z bułgarskimi nożami szturmowymi, na nóż okopowy chyba za szerokie? No i patrząc na średnicę rękojeści, to trzpień będzie cieniutki. Najładniejsza w sumie ta pochwa :) No jednak nie. Tamte miały inny sztych, taki bardziej pod Bowie.
toyotomi Napisano 15 Luty 2021 Napisano 15 Luty 2021 Czołem. 17 godzin temu, Erih napisał: na nóż okopowy chyba za szerokie? No pewnie - nie pisałem że głownia od okopowego. Tylko że - zerżnięta stylistycznie z okopowego. pzdr. stani
bert.F Napisano 15 Luty 2021 Napisano 15 Luty 2021 Ostrze wygląda na fabryczne i stylistycznie nawiązuje do głowni "bagnetu", może pochodzić od np. niemieckiego noża myśliwskiego ( jagdmesser, czy jakoś tak podobnie ). Cała reszta twórczość , jak wspomniał Kol. toyotomi
Pytanie
kazioW24
Kolejny dziwak,pewnie znów coś wschodniego.Długość 31cm,ostrze 19,5cm.,brak sygnatur tylko ornament.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.