formoza58 Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 Proszę o identyfikację noża. Jest pamiątką po wachmistrzu, starym " Kubańczyku". Rękojeść podchodzi mi po Kaukaz, ale to tylko moje przypuszczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 31 minut temu, formoza58 napisał: Proszę o identyfikację noża. Jest pamiątką po wachmistrzu, starym " Kubańczyku". Rękojeść podchodzi mi po Kaukaz, ale to tylko moje przypuszczenia... Dzięki za przeniesienie we właściwe miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 Prosi i masz... Ale wiesz, to nie są tanie rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 Czołem Waszmościom. 48 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Ale wiesz, to nie są tanie rzeczy... Popieram tę tezę w całej rozciągłości. 3 godziny temu, formoza58 napisał: Rękojeść podchodzi mi po Kaukaz Nie tylko rękojeść, bo cały nóż jest pochodzenia kaukaskiego. Ciekawy - i z tego co widać oryginalny - казачий пластунский нож Taki jak te w załączniku - Tak praktycznie, to nie było dwóch jednakowych, chociaż wszystkie w tym samym stylu. Obecnie Rosjanie - na ten wzór - klepią dosyć sporo tych noży. Tak jak - zresztą - szaszek. 3 godziny temu, formoza58 napisał: pamiątką po wachmistrzu, starym " Kubańczyku" No to masz pewność że oryginalny. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Prosi i masz... Ale wiesz, to nie są tanie rzeczy... Na Ciebie wypadło ? Ajj, to chyba się nie wypłacę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit1/2 Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 37 minut temu, toyotomi napisał: Czołem Waszmościom. Popieram tę tezę w całej rozciągłości. Nie tylko rękojeść, bo cały nóż jest pochodzenia kaukaskiego. Ciekawy - i z tego co widać oryginalny - казачий пластунский нож Taki jak te w załączniku - Tak praktycznie, to nie było dwóch jednakowych, chociaż wszystkie w tym samym stylu. Obecnie Rosjanie - na ten wzór - klepią dosyć sporo tych noży. Tak jak - zresztą - szaszek. No to masz pewność że oryginalny. pzdr. stani Dzięki :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 35 minut temu, toyotomi napisał: Ciekawy - i z tego co widać oryginalny - казачий пластунский нож Dziękuję BARDZO, prosiłem w duchu właśnie o Twoją opinię Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 I jeszcze kwestia pochwy do niego. Odziedziczyłem go przed laty bez niej, dorobiłem ze skórki i używam w terenie jako " kwiczołka" ... coby nim np. łoscypka A jak wyglądały orginalne pochwy do tych noży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 Czołem. Pochwy najczęściej były drewniane i okute na szyjce i piętce - tak na modłę kaukaską. I noszone w przeróżny sposób. na to nie było regulaminu - na pasie, na nodze, w cholewie. Z tegoż względu - Noże Kozaków Kubańskich nie nadają się do klasyfikacji - tak jak i ich oprawy i pochwy. Było to głównie narzędzie ekonomiczne. Używane jako broń militarna - były niezwykle rzadko, głównie wtedy, gdy wymusiła to sytuacja. Dla kozaków to też był taki "kwiczołek" - i oscypka pokroił, ale - w razie potrzeby - to i gardło dał radę przeciąć. 51 minut temu, formoza58 napisał: dorobiłem ze skórki i używam w terenie jako " kwiczołka" No i prawidłowo - to było jego przeznaczenie. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 Jeszcze raz Bardzo Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
formoza58
Proszę o identyfikację noża. Jest pamiątką po wachmistrzu, starym " Kubańczyku". Rękojeść podchodzi mi po Kaukaz, ale to tylko moje przypuszczenia...
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.