Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja munduru, jednostki

uho01

Pytanie

Napisano

Dzień dobry

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji munduru, jednostki, stopnia.

Prawy górny róg to mój dziadek.

Wiem że służył w Stanisławowie, ale nie wiem w jakich latach. Urodził się w 1902 roku więc przypuszczam że w przedziale 1920-30 ??!!

zdjęcie2118.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, Tyr napisał:

Piechota. Kurtka wz 1919. Rogatywka wz 27. Dwóch odznaki kompani ckm. Nie rozczyta numeru ale podobny do 48 48 Pułk Piechoty Strzelców Kresowych – Wikipedia, wolna encyklopedia raczej lata 20-30- str. Może ktoś określi po tycz sztylpach które nosi wojak z lewej. 

A co oznaczają różnice w ich patkach?

Dwóch panów z lewej ma sznury strzeleckie  po prawej stronie,  przeważnie widziałem po lewej?!

Buty też  ciekawe jak dla mnie, przeglądałem różne zdjęcia i takich nie widziałem jestem laikiem ale jak na piechotę to chyba nie zbyt wygodne z takim obcasem wysokim, no chyba że on czemuś służył?!

Napisano

O patkach i wężykach dużo tu.   Patki oficerskie wz. 19, drugie podejście... strona 3 spotted | forum dobroni.pl  Chyba donaszano patki wz19 dla podoficerów jeszcze w tych latach przez szeregowych. Te "kwadratowe". Co do trzewików to faktycznie wyglądają na podwyższone wz 25. Czemu nie wiem. Co do sznurów to w zależności od koloru może być od 26 roku dwa chwasty strzelec b. dobry z rkm, po 31 to strz. b dobry z drugiego okresu szkolenia a po 35-tym dwa chwasty na granatowym sznurze to - sznury naramienne mistrzowskiej kompanii strzeleckiej w dywizji a jeden w pułku. Co do strony zdarzało się,  na prawej też. 

Napisano

Sztylpy były noszone pozaregulaminowo przez oficerów i podoficerów zawodowych jeszcze na początku lat trzydziestych, tutaj widać je u szeregowca, choć fotografia jest zapewne z lat dwudziestych. Może owe sztylpy założono tylko to tejże fotografii, co było ówcześnie powszechnie praktykowane w przypadku różnych innych "dziwnych rzeczy" będących "na stanie" atelier fotograficznego. Takowe sztylpy podnosiły prestiż fotografowanego żołnierza, poza tym nie mają ich inni widoczni szeregowcy. A numer na naramienniku istotnie wygląda na 48 czyli tak jak napisał Kolega Tyr, 48 Pułk Piechoty Strzelców Kresowych ze Stanisławowa. I właśnie Stanisławów i sztylpy a więc luźne skojarzenie z CK Armią?

Napisano

Gdzieś czytałem, że sztylpy regulaminowo przysługiwały szeregowym piechoty w przypadku gdy opiekował się końmi i, że były to pierwszo wojenne niemieckie bądź K.u.K ze zmodernizowanymi zapięciami. Czy to prawda nie wiem. 

Napisano

Sznur naramienny - właściwa, poprawna nazwa to - strzelca bardzo dobrego  od 1931 r.

Oznaka na rękawie munduru - pod nabojami jest widoczny pasek (srebrny) a więc jest to oznaka bardzo dobrego celowniczego ckm (1932-1939 ).

(bez paska - oznaka dobrego celowniczego ckm) - zdj.. zrobione najwcześniej w 1932 r.

Napisano

image.png.966ca8d20b32bc52963af171318dc5c4.png

Nie jestem ekspertem, ale tak jakoś mi się kojarzy. Czterech żołnierzy, jeden konny ( sztylpy ), dwóch strzelców CKM, trzewiki z podwyższonym obcasem być może dla lepszego trzymania w strzemionach ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie