anemon Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Dzień dobry, czy ktoś spotkał się z identyczną i jest w stanie stwierdzić czy to przedwojenna czy peerelowa produkcja? Blaszka wytłaczana bez zapięcia. 6x4 cm. anemon
Tyr Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Bardzo podobne plakiety patriotyczne wykonywał Leon Szatzsznajder
hipolit-O4 Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Była kiedyś u mnie taka blaszana plakietka na tekstylnej szarfie.Może jak Panoramę w Rotundzie otwierali to dostałem?
toyotomi Posted December 19, 2020 Posted December 19, 2020 Czołem. Według mnie - produkcja starsza niż PRL. Gramatyczne użycie skrótu - UM = umarł - to raczej przedwojenny zwrot. Po wojnie, jak i obecnie używa się skrótu - ZM = zmarł. -------------------- Chociaż - niekoniecznie - jest to wyznacznikiem czasu....ale wskazaniem. pzdr. stani
anemon Posted December 19, 2020 Author Posted December 19, 2020 Czyli jednak głosy przemawiają za okresem przed drugowojennym. Dziękuję!
Question
anemon
Dzień dobry,
czy ktoś spotkał się z identyczną i jest w stanie stwierdzić czy to przedwojenna czy peerelowa produkcja? Blaszka wytłaczana bez zapięcia. 6x4 cm.
anemon
4 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.