anemon Napisano 19 Grudzień 2020 Napisano 19 Grudzień 2020 Dzień dobry, czy ktoś spotkał się z identyczną i jest w stanie stwierdzić czy to przedwojenna czy peerelowa produkcja? Blaszka wytłaczana bez zapięcia. 6x4 cm. anemon
Tyr Napisano 19 Grudzień 2020 Napisano 19 Grudzień 2020 Bardzo podobne plakiety patriotyczne wykonywał Leon Szatzsznajder
hipolit-O4 Napisano 19 Grudzień 2020 Napisano 19 Grudzień 2020 Była kiedyś u mnie taka blaszana plakietka na tekstylnej szarfie.Może jak Panoramę w Rotundzie otwierali to dostałem?
toyotomi Napisano 19 Grudzień 2020 Napisano 19 Grudzień 2020 Czołem. Według mnie - produkcja starsza niż PRL. Gramatyczne użycie skrótu - UM = umarł - to raczej przedwojenny zwrot. Po wojnie, jak i obecnie używa się skrótu - ZM = zmarł. -------------------- Chociaż - niekoniecznie - jest to wyznacznikiem czasu....ale wskazaniem. pzdr. stani
anemon Napisano 19 Grudzień 2020 Autor Napisano 19 Grudzień 2020 Czyli jednak głosy przemawiają za okresem przed drugowojennym. Dziękuję!
Pytanie
anemon
Dzień dobry,
czy ktoś spotkał się z identyczną i jest w stanie stwierdzić czy to przedwojenna czy peerelowa produkcja? Blaszka wytłaczana bez zapięcia. 6x4 cm.
anemon
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.