Skocz do zawartości

Quiz - jaka to moneta vol. 3

sqr

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 517
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Zgadza się . Kiedyś dawno znalazłem ją na Jurze i w pierwszej chwili praktycznie odtańczyłem taniec z szablami dopóki nie zobaczyłem napisu WRL  i wtedy usłyszałem w głowie piosenkę "komu dzwonią temu dzwonią mnie nie dzwoni żaden dzwon  ... "

Zadajesz

Napisano

Monety wybite z okazji ślubu Ludwika Francuskiego z Maria Józefiną córką Augusta III Sasa w 1747 r tyle że z tym płomieniem był bity Gulden , Dukat i 3 dukaty. Jeśli srebro to Gulden a pozostałe to złoto

Napisano

tak zgadza się . Bita przez Leopolda do handlu z Polską z uwagi że Polacy i Węgrzy handlowali płacą najpopularniejszą monetą polską póltorakiem . Węgrzy wprowadzili ten nominał z uwagi na braki w w płatnościach monet polskich które znikły z rynku po wojnach szwedzkich i wprowadzeniu w Polsce miedzianych monet boratynek które Węgrzy nie przyjmowali a srebrnych takich w Polsce już praktycznie nie bito

Zadajesz

Napisano

i oczywiście fotka , moniak słabizna ale z wielopłatkowym kwiatkiem na dole co się nie spotyka bo najczęściej jest 4 płatkowy lub gwiazdka

CIMG4446.JPG

CIMG4451.JPG

Napisano

Prawie, ale żeby nie przeciągać. Jest to pruskie naśladownictwo szóstaka z mennicy w Królewcu. Monety te (szóstaki i orty bito w mennicach we Wrocławiu i Królewcu. Monety te były przeznaczone na handel z Polską ,gdyż polscy kupcy nie chcieli przyjmować pruskiego pieniądza. Istnieją odmiany z popiersiem Augusta III(rzadsze) jak i Fryderyka Wielkiego.

Kapuchy3 twoja kolej.

image00401.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie