pablo69 Napisano 2 Luty 2021 Napisano 2 Luty 2021 Tak dukat gdański 1672 https://en.numista.com/catalogue/pieces96425.html Twoja kolej na zagadkę.
Landszaft Napisano 2 Luty 2021 Napisano 2 Luty 2021 Zgadza się . Kiedyś dawno znalazłem ją na Jurze i w pierwszej chwili praktycznie odtańczyłem taniec z szablami dopóki nie zobaczyłem napisu WRL i wtedy usłyszałem w głowie piosenkę "komu dzwonią temu dzwonią mnie nie dzwoni żaden dzwon ... " Zadajesz
Landszaft Napisano 2 Luty 2021 Napisano 2 Luty 2021 a jeszcze zapomniałem link zapodać dla zainteresowanych https://coinquest.com/cgi-bin/cq/coins.pl?coin=14627
Landszaft Napisano 3 Luty 2021 Napisano 3 Luty 2021 Monety wybite z okazji ślubu Ludwika Francuskiego z Maria Józefiną córką Augusta III Sasa w 1747 r tyle że z tym płomieniem był bity Gulden , Dukat i 3 dukaty. Jeśli srebro to Gulden a pozostałe to złoto
Landszaft Napisano 3 Luty 2021 Napisano 3 Luty 2021 kto ją bił i dlaczego wprowadzona do obrotu i z kim handlowano
Landszaft Napisano 3 Luty 2021 Napisano 3 Luty 2021 tak zgadza się . Bita przez Leopolda do handlu z Polską z uwagi że Polacy i Węgrzy handlowali płacą najpopularniejszą monetą polską póltorakiem . Węgrzy wprowadzili ten nominał z uwagi na braki w w płatnościach monet polskich które znikły z rynku po wojnach szwedzkich i wprowadzeniu w Polsce miedzianych monet boratynek które Węgrzy nie przyjmowali a srebrnych takich w Polsce już praktycznie nie bito Zadajesz
Landszaft Napisano 3 Luty 2021 Napisano 3 Luty 2021 i oczywiście fotka , moniak słabizna ale z wielopłatkowym kwiatkiem na dole co się nie spotyka bo najczęściej jest 4 płatkowy lub gwiazdka
pablo69 Napisano 4 Luty 2021 Napisano 4 Luty 2021 To nie efraimek, ale ... .Może rewers wyjaśni sprawę.
kapuchy3 Napisano 4 Luty 2021 Napisano 4 Luty 2021 Cos takiego? Fryderyk II 1740-1786, ort 1755/B, Wrocław, typ sasko-polski z herbami prowincji pruskich- Orzeł, Lew i Gryf
pablo69 Napisano 4 Luty 2021 Napisano 4 Luty 2021 Prawie, ale żeby nie przeciągać. Jest to pruskie naśladownictwo szóstaka z mennicy w Królewcu. Monety te (szóstaki i orty bito w mennicach we Wrocławiu i Królewcu. Monety te były przeznaczone na handel z Polską ,gdyż polscy kupcy nie chcieli przyjmować pruskiego pieniądza. Istnieją odmiany z popiersiem Augusta III(rzadsze) jak i Fryderyka Wielkiego. Kapuchy3 twoja kolej.
kapuchy3 Napisano 4 Luty 2021 Napisano 4 Luty 2021 Aż takie łatwe to było? Barbapapa czekamy na zagadkę.
Landszaft Napisano 5 Luty 2021 Napisano 5 Luty 2021 wyspy Fidżi . rysunek przedstawia ząb kaszalota który na Fidżi nazywany jest Tabua
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.