sqr Napisano 25 Listopad 2020 Napisano 25 Listopad 2020 Denar Hadriana. https://coinquest.com/cgi-bin/cq/coins.pl?coin=18356
owieczka Napisano 25 Listopad 2020 Autor Napisano 25 Listopad 2020 wielkie dzięki oryginalna czy lipna
sqr Napisano 25 Listopad 2020 Napisano 25 Listopad 2020 Nigdy na podstawie samych zdjęć nie można określić autentyczności na 100%. Do tego potrzeba więcej danych. (waga, średnica, bardzo dobre zdjęcia, itp.).
owieczka Napisano 28 Listopad 2020 Autor Napisano 28 Listopad 2020 po wizycie u jubilera moneta nie jest z srebra waga 1,32 gram wiec lipna.
Landszaft Napisano 28 Listopad 2020 Napisano 28 Listopad 2020 poczekaj poczekaj . Te monety to nie czyste srebro tylko często bardzo kiepski stop można powiedzieć że powinny być tak pół na pól albo nawet często zdecydowanie mniej , więc nie wiem co jubiler ma z tym wspólnego co on ma wykazać ?? co na ogląd ?? , na wagę ?? na wagę nie bierze się nieznanych stopów bo nic nie wykażesz . Do jubilera nie zanosi się przedmiotów antycznych bo oni nic nie mogą wykazać , mogą sobie podywagować ale nie potwierdzić jakość stopu. W okresie Rzymu jakość stopów tak parszywiała z roku na rok że na końcu używano stopów gdzie zalecano 2 % srebra !! . Bilonowa moneta to tak zwana szara moneta , tyle było srebra aby nie świeciła jak miedź a udawała srebro i 5 % starczało srebra aby moneta miała zamiast kolor miedzi kolor srebrnoszary. Więc z czym do ludu lub z czym do jubilera który zajmuje się wysokimi stopami przy srebrze . Wyroby srebrne obecnie zaczynają się od próby najniższej 750 i żaden jubiler słabszym srebrem się nie zajmuje czyli stop 3/4 srebra reszta miedź , a najczęściej są to wysokie próby 800,900 i wyżej. w denarach praktycznie bardzo rzadko spotykane .
sqr Napisano 29 Listopad 2020 Napisano 29 Listopad 2020 Ja bardzo często chodzę do znajomego jubilera, który ma spektrometr i ze 100 razy już mi precyzyjnie określał skład % stopów metali. Więc jubiler jak najbardziej może pomóc. Poczytaj co to jest "suberat".
hipolit-O4 Napisano 1 Grudzień 2020 Napisano 1 Grudzień 2020 Mój znajomy z Bułgarii przywiózł denara Trajana ze srebra elektrolitycznego(99,99%)i nie daje wiary że to piękny fals.
Tyr Napisano 1 Grudzień 2020 Napisano 1 Grudzień 2020 Były denary i suberatusy. Denar zazwyczaj srebro a suberat bity w czasie wojny i na potrzeby handlu z "dzikimi" Daj jaki gruby jest.
sqr Napisano 1 Grudzień 2020 Napisano 1 Grudzień 2020 W dniu 28.11.2020 o 22:26, owieczka napisał: po wizycie u jubilera moneta nie jest z srebra waga 1,32 gram wiec lipna. 1,32 g, to zdecydowanie za mało na pełnego denara.
sqr Napisano 1 Grudzień 2020 Napisano 1 Grudzień 2020 Średnicy też nie podałeś/aś ... Oczekujesz precyzyjnych odpowiedzi, a nie podajesz żadnych konkretów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.