Skocz do zawartości

T-34 zdjety z postumentu do planu filmowego

aro333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakiez bylo moje zdziwienie kiedy dzisiaj w lokalnej gazecie czytalem artykol ze zdjecia T-34 stojacego jako pomnik we wsi Wisniew kolo Siedlec.Podobno czolg ten bedzie gral" w nowym filmie dotyczacym wydarzen inwazji ukladu warszawskiego na Czachoslowacje.Z artykulu wynikalo iz po zdjeciu z postumentu trafil na face lifting" do planu filmo0wego.Ciekawi mnie czy juz spotkaliscie sie z taka praktyka aby demontowac pomnik zeby uzyc go do filmu?Czyzby juz nie bylo w zapasie wystarczajacej ilosci czolgow T-34 ?
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Moze i tak ale to wychodza chyba bardzo duze koszty.Przeciez na zdjeciach widac duuuzy dzwig Bumarowski dzwigajacy toto z postumentu no i lawete z ciagnikiem siodlowym do tego.Potem podejzewam trzeba by chyba jeszcze silniczek wsadzic do takiego czolgu bo chyba trzeba go jakos umobilnic do filmu.
Napisano
tak koszty są napewno wysokie o wiele łatwiej by było poprostu wypożyczyć od kogoś taki czołg
następna sprawa to to że zazwycaj takie pomnikowe eksponaty to puste skorupy i aby go nakręcić w ruchu bedą musieli go chyba wozić na jakiejś platformie , wieże w nich tez zazwyczaj są nieruchome - także chory pomysł z tym zdjęciem z pomniku
pzdr
Napisano
A może to tylko taka ściema , ze do filmu , a w żeczywistosci chodzi o to aby nikt nie protestował ze ktoś go zabiera , bo ma tam może już nigdy nie wrucić , poprostu zaginie w akcji bez śladu i trafi do kogoś komu się spodobał ???
pzdr
Napisano
Dziwna sprawa z tym t-34.Marecki ma racje na pomnikach zazwyczj stoja skorupy ,aby doprowadzic cos takiego do stanu jako takiego trzeba niezłej kasy chyba ze -

1. skorupa bedzie pełnic role rekwizytu np. spalonego lub uszkodzonego czołgu /ale taniej byłoby zrobic makiete /,

2. artykuł w gazecie to lipa , a ktos ma ochote na ten czołg i aby nie miec problemów z ludnościa miejscowa puszcza plote o filmie.
Napisano
hmmm nie wydaje mi się by w ten sposób ktoś kupował ten czołg lub pozyskiwał go niedawno toczyła się na ten temat dyskusja przedstawiam poniżej kilka linków

http://mitglied.lycos.de/hartziel/drawsko/index.htm

http://mitglied.lycos.de/hartziel/immendingen/immendingenvcc_1.jpg

oraz link do głównego tematu

http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=36300&id_forum=0&&sq=marecki.&wi=59407#59407

pzdr
marecki
Napisano
Qrna normalnie po napisaniu tego posta sprawdzilem czy czasami ta gazeta nie byla z 1 kwietnia , ale jednak nie.Jak pamietam pare ladnych lat temu ten czolg sam wjechal na postument , potem podobno zdemontowano mu silnik.Przez pare lat podobno mozna bylo do niego wchodzic bez problemow ale potem zrobilo sie chyba smietnisko w srodku, a czara goryczy przebrala sie jak ktos przestawil wiezyczke lufą w strone kosciola-rozpentalo sie gminne pieklo , nawet niezly ubaw byl z ta sprawa , ksieza sie zburzyli.Sam czolg zostal podarowany wsie przez 22pp stacjonujacy z Siedlcach.Okolice Wisniewa slynely z duzej partyzantki a sam czolg chyba mial symbolizowac wyzwolenie wsi przez jakis sowiecki czolg czy jakos tak.Samej tej historii nie znam byc moze nawet cos pomieszalem.Wiem ze jest tutaj paru kolego z Lukowa , moze oni cos wiecej beda wiedziec na temat tego T-34 , Wisniew jest akurat prawie w polowie drogi miedzy Siedlcami a Lukowem.
Napisano
Mala erreta - tank wies dostala w 1986r z okazji nadania Wisniewowi Krzyza Grunwaldzkiego - doczytalem z gazety.
Moze jeszcze dodam zastanawiajacy kawalek artykulu:
Kilka miesiecy temu czolgiem zainteresowal sie wlasciciel firmy gromadzacaej rozne militaria do krecenia filmow"
Czy slyszeliscie kiedys cos o takiej firmie?
Napisano
Znalazlem jeszcze linka do artykulu , jest tam zdjecie podniesionego T-34 przez dzwig http://www.tygodnik.siedlecki.pl/index.php?art=410
Napisano
Pięknie - ;; firma gromadzaca rózne militaria do krecenia filmów;;
Proponuję sprawdzić znaczenie słowa - gromadzic
Gdyby miał powrócic na swoje miejsce powinno sie zastosowac określenie - wypożyczyć
Napisano
Z opisu wynika, że czołg był w miarę kompletny więc raczej uda się go doprowadzić do stanu urzywalności. Jeśli to egzemplaż z wojny to może i byłby wart takiej konspiracji, ale najprościej byłoby go poprostu kupić od gminy (zwłaszcza po aferze z kościołem).
Napisano
Z tekstu jasno wyniki ze czolg nie wroci! Dokladnie jest napisane ze czolg zostal zdjety przez czlowieka gromadzaceko militaria do filmow" czyli ze zgromadzi" T34 do roznych filmow. Czolg wezmie udzial w pierwszym filmie juz zaraz a potem pewnie w nastepnych :)
Napisano
Czy ktoś ma więcej zdjęć tego czołgu? Z tego co widać na jednym ze zdjęć, to bandaże i koła ma w świetnym stanie (nie używane). Być może wcale nie wymaga tak wielu zabiegów przywracających go do stanu używalności. Posprzątać, wsadzić co trzeba w transmisję, włożyć PMS-y, akumulatory, butlę i palić maszynę.
Napisano
5 lat temy zagladałem do srodka tego czołgu była to sama skorupa bez zadnych instalacji nie mówiąc o silniku.
ale dziwne ze nikt nie zakorbił jeszcze t 34 z pomnika w studziankach bo tam to rarytas t 34/76
Napisano
No wlasnie dziwne bo przeciez w siedleckiej jednostce przy kantynie sti jeszcze jeden t-34 tylko w sumie to nie wiem ktora wersja.Jest ogolnie dostepny bo ten teren jednostki nie jest zamkniety.Ciekawe czemu tym sie nie zainteresowali , nawet go nie trzweba by sciagac z postumentu
Napisano
A kto wie, jakie byly losy RUDEGO" ? Dla ciekawostki dodam, ze w filmie Sami swoi" rowniez widac czolg T34 o numerze 102. Stał z opuszczoną lufą na Pawlakowym polu w trakcie jego (pola) rozminowywania. Dostał w d... jak wracał do kraju? ;)
Napisano
No i jeszcze jedno pytanie: co z czołgiem stojacym kiedys w legnickim parku, w Muzeum Wojsk Radzieckich? Obok m.in. MIGa-15 i Katiuszy...
Napisano
Takich przykladow jest wiecej - ja znam przyklad czolgu. ktory zginal w Gdansku - stal na przeciw biblioteki Wojewodzkiej - teraz zostal tylko jeden zdewastowany na Al. Zwyciestwa a ten na zdjeciu powyzej to chyba niezly stan?
Napisano
Łuków się melduje...
2 tyg. temu jadąc na Otwarcie Sezonu oczom naszym ukazał sie brak. Ten czołg pojechał w nieznane... No juz mnie szlag trafiał bo pomyslałem o złomiarzach. Dotarłem do jednego i powiedział że jakiś czas temu sam chciał go kupić. Na złom oczywiście albo żeby do reichu sprzedać. Pobliski poligon juz obczyścili z silników czołgowych...
Wspomniany egzemplaz prezentował sie sympatycznie a my byliśmy do niego przyzwyczajeni. Niestety historia mam mała wartośc jeżeli oczywiście jakąś ma w oczach decydentów.
A jako pomnik miał przypominać wyzwolenie tej wsi a mnie przypominał o pancernych zmaganiach o których była mowa na forum jakiś czas temu. Jak pamietacie gdzies w tej okolicy był jezdżący PanzerIV, ja słyszałem o jakiś iwanie" w Gołaszynie... No cóz, naród który sprzeda swoja historie nadaje się tylko na parobków...
A Łukowski Lim po takim liftingu" wygląda jak wrak i tylko czekac jego końca.
Napisano
Hmmm wiesz ja slyszalem o T34 ale w Gostchorzy , rzekomo jest zaasfaltowany pod samym mostkiem nad chyba Muchawka.Faktycznie jest w tym miejscu jakis garb dziwny na asfalcie ale chyba na 99procent to lipa.Ale kto to wie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie