Skocz do zawartości
  • 0

Fiat 508 ? - części

tomekignac

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji części -nie mam pewności czy to 508/ resztki szkła Marciniaka; są ponumerowane. Łuski mauzer N/67/orzełek/36. Dziękuję i pozdrawiam.

DSC09150.JPG

DSC09149.JPG

DSC09158.JPG

DSC09151.JPG

DSC09152.JPG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tomekingnac, zastanawiam się, czy dobrze zrozumiałem, który wymiar podajesz. W PF618 jest jak widzisz, długość całości ok. 18 cm. Jeśli mierzyłeś w osi koła, to ja tego nie powtórzę, bo musiałbym rozebrać piastę.

P1070831a.jpg

P1070833a.jpg

Napisano

Co do łusek, to napiszę Ci, że są to łuski do karabinka Mauser. Oznaczenia na łusce mówią nam:

N - Spółka Akcyjna Fabryk Metalowych pod Firmą Norblin, Bracia Buch i T. Werner, Warszawa, zakład dostarczający mosiądz na łuski w latach 1920-39.
Orzeł - Państwowa Fabryka Amunicji, Skarżysko Kamienna
67 - zawartość 67% Cu
36 - rok produkcji (1936).

Pozdrawiam!

Napisano

co do części to emblemat z maski chyba nie jest Fiatowski . Polski Fiat miał wprawdzie skrzydełka ale wewnątrz prostokąt czerwony z napisem Polski Fiat a tu jest okrąły

Napisano

Części na oko wyglądają na Fiata ale większego - 621. Skrzydełka z emblematu jak najbardziej Polski Fiat ale wcześniejsza produkcja, jak był lutowany i płaski to na 99%  PF621, jak dokręcany to myślimy dalej. Możesz złapać wymiary zwrotnicy ? To powinno jednoznacznie wskazać pojazd.

Napisano

7 - zwrotnica, ale od czego bez wymiarów nie wiem

8 - mocowanie do broni mocowane go kabiny

9 - zamek skrzynki narzędziowej

10 - zawias drzwi do drewnianej kabiny i wieszak do wnętrza

12 - nie pasują mi do 621 ale sworznie resorów, może zaczepów holowniczych ??

13 - sworzeń zwrotnicy

15 - wieszak do resorów i pasuje mi do PF 508

16 - metalowa skrętka/wzmocnienie do drewnianej kabiny

17 - sworznie resorów

23 - obejma rury wydechowej lub czegoś podobnego

1 i 24 - pasuje mi do wersji strażackiej, polewaczki jako mocowanie przewodów gaśniczych

oprócz tego prawie pół ramki szyby od 621 i na jednym ze zdjęć mocowanie resora do ramy.

Napisano

5 - fragment osłony rozrządu

a nad 7 ta blacha to wydaje mi się że to jest mocowanie łopaty do skrzyni ładunkowej

Napisano

Jednak kształtem na oko to 508, rano zmierzę raz jeszcze w garażu. Wcześniej źle zrozumiałem wymiary. W 618 jednak widać że mocowanie do tarczy kotwicznej jest okrągłe.

Napisano
12 godzin temu, tomekignac napisał:

szerokość zwrotnicy (tam, gdzie otwory) -12,3 cm , długość samego trzpienia - 9 cm

Na pewno nie jest od 508, ale wymiarowo wydaje mi się za mała na 621. W sumie to dziwne, może to wykopki z jakiegoś większego miejsca rozbiórek...

Napisano

Tomekignac, jutro zmierzę zwrotnicę PF618, być może to od niego. Znaczek też by pasował. Jeśli okaże się, że to 618 to chętnie odkupię, mam pozostałości takiego auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie