JackP Napisano 6 Wrzesień 2002 Share Napisano 6 Wrzesień 2002 Panowie namierzyłem ajemniczą" książkę będą skany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Share Napisano 6 Wrzesień 2002 Daj znac kiedy bedziesz je mial na priva, please!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Share Napisano 6 Wrzesień 2002 A czy Napoleon i jego kolesie hasali w Lubuskim? Jesli ktos chce stworzyc DREAMTEAM do szukania armaty lub kasy wojskowej czy tego typu przygod to sluze czym moge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Share Napisano 6 Wrzesień 2002 no nie mówcie że guziłek napoleoński to nic takiego :-)są jeszcze łuski i rozety z czak, numery pułków z ładownic i mundurów, klamry i takie tam gadżety. To chyba jest warte wychodzenia. Ale wymaga duuużej cierpliwości. Szczerze to mi jej brakuje. A taka uwaga na marginesie. Gadżety napoleońskie, powstańcze ( 1831 ) czy moniaki mają to do siebie, że leżały w ziemi te 200 lat i poleżą jeszcze 300 i wiele się nie zmienią. Dla odróżnienia polskie guziki z 1939 roku za 5-10 lat znikną NA ZAWSZE podobnie jak i inne rzeczy z tego okresu. Nie ten materiał niestety. Zresztą tak naprawdę zaczyna byc tak że znaleźć polską łuskę to już coś. Miejmy to na uwadze i ratujmy co się da.PozdrawiamSZUKAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Share Napisano 6 Wrzesień 2002 Wiedźmin .. jeśli chodzi o Napoleona polecam okolice Konstancina. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Wrzesień 2002 Share Napisano 6 Wrzesień 2002 Jest fajna książka po angielsku Napoleon's campaign in poland 1806-1807" by F. Loriane Petre (Można ją było kupić w Pelcie w Warszawie a napewno jest na amazon.com)Pół roku temu szperająć w sieci znalazłem całe książki o napoleonie(ponad 200 stron) - a dokładnie dzienniki jago generałów.Pozdrawiam Yugo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Wrzesień 2002 Share Napisano 7 Wrzesień 2002 JackP - Jakbyś miał juz tę książke, lub skany to daj znać, pleaase.SZUKAM - te okolice Konstancina to sprawdzony teren? Chadzałeś tam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Wrzesień 2002 Share Napisano 7 Wrzesień 2002 Do P.T. Jacka P.Czy moglbym prosic o informacje odnosnie ksiazki? - czy sa tam jakies dane o grobach zolnierzy napoleonskich tudziez rosyjskich czy pruskich w okolicach Polnocnego Mazowsza.DziekujeGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Wrzesień 2002 Share Napisano 7 Wrzesień 2002 Znalazlem na Amazon ksiazke, o ktorej pisal yugo w swoim poscie. Jest tam jeszcze inna tego samego autora: Napoleon's conquest of Prussia 1806. Zamowilem obie i dam Wam znac o ich zawartosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Wrzesień 2002 Share Napisano 8 Wrzesień 2002 chodziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Wrzesień 2002 Share Napisano 8 Wrzesień 2002 O ile mi wiadomo w Konstancinie nie było żadnej potyczki/bitwy z czasów napoleona - skąd się wzieły takie trafy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Share Napisano 9 Wrzesień 2002 ano potyczki czy bitwy nie było. Tak naprawdę trudno powiedzieć co tam było. Jest jedna hipoteza można powiedziec że bardzo prawdopodobna. Nie nalezy się tam spodziewać stosu broni, armat czy kul nawet. Ot takie inne fanty ... natomiast przy poświęceniu trochę więcej czasu i wysnuciu dobrych wniosków można pójśc dalej tym sladem. Cudów nie ma ale jak wspomnałem guzik czy klamra to - jak dla mnie przynajmniej - juz coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lansjer Napisano 9 Wrzesień 2002 Share Napisano 9 Wrzesień 2002 Witam. Jestem z Ciechanowa, należę do warszawskiego stowarzyszenia Legia Nadwiślańska. Odtwarzamy" historię. Nawiążę kontakt z osobami, które już kopały lub zamierzają kopać na terenach bitwy pod Pułtuskiem lub Gołyminem. Chętnie się podłączę". Mam na koncie resztki HE-111 (leży 6 km od Ciechanowa), trochę kopałem pod Mławą i Pułtuskiem. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Kwiecień 2004 Share Napisano 15 Kwiecień 2004 Odswiezam temat sprzed dwoch lat. Ciekawe czy przez ten czas znalezliscie cos ciekawego po napoleonskich wojskach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoWheris Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Mma piękny kałamarz z brązu przedstawiający Ułana siedzącego na pniu drzewa, przed nim leży lanca a po lewej i prawej stronie znajdują się dwie beczułki od piwa, bądź wina (raczej wina), Wszystko to przymocowane jest na granitowym kamieniu. Coś pięknego!!! Miał to być ponoć prezent od Napoleona dla cara rosji Aleksandra.W ręce uniesionej w górę ułan trzyma kufel na którym jast napisane Aleksander X (chyba X) i data 1812 (chyba). Podejrzewam że w tej chwili dużo warte.Któryś z moich przodków walczył przy boku Napoleona i od dość dawna figurka jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.Jak będę miał klisz to zrobię zdjęcie i umieszczę je tu.Pozdrowienia YoWheris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Zamiesc te fotke koniecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoWheris Napisano 29 Kwiecień 2004 Share Napisano 29 Kwiecień 2004 N fotkę trzeba jeszce trochę poczekać aż klisz wypstrykam. a po Napoleonie znajduje się pod Lesznem, kamień przypominający okrągły stół. Podobno na tym kamieniu Napoleon spożywał któryś z posiłków. Słyszałem że w Wielkopolsce znajduje się jeszcze kilka takich miejsc. Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Share Napisano 24 Lipiec 2004 Bajeczka, kamien po Napolenie ?? Chyba ze ktos rozlal na nim Napoleona" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 25 Lipiec 2004 Share Napisano 25 Lipiec 2004 Dlaczego nie? Takich miejsc utrwalonych w trdycji ludowej i zwiazanych ze znanymi osobistosciami jest wiele; w mysl starego porzekadła: A pod tą gruszką sikał Kosciuszko" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Popatrzcie co mozna znaleźć po wojskach napoleońskich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 I jeszcze to :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Kolejne znalezisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 I jeszcze jedno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 To jeszcze nie koniec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Podobało Wam sie? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.