Kama12 Napisano 13 Maj 2020 Share Napisano 13 Maj 2020 Witam! Proszę o informację w jakich wojskach byli prezentowani panowie. Jaki mieli stopień wojskowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 15 Maj 2020 Share Napisano 15 Maj 2020 14 godzin temu, Sedco Express napisał: Który autor ma rację ? Sedco Express, zajrzałem do książki Wieleckiego, i rzeczywiście stoi jak byk (str. 13). A wiec który autor ma rację ? Co do stopnia chorążego to mój błąd, był w Legionach, był w PSZ no i oczywista w WP po 1918 r. W przywołanym przeze mnie "Żołnierzu polskim..." (str. 264) jest takowy opis stopnia: 1) podchorąży (ze sznura płaskiego z wełny barwy polowoszarej) 2) porucznik (od podporucznika do kapitana- ze sznura podwójnego) Kama12 1 fotografia- WP, lata dwudzieste, kurtki mundurowe wz. 19, na pewno nie kawaleria i artyleria konna 2 fotografia- WP, po 1935 r. o czym świadczą rogatywki wz. 35 a żołnierz klęczący pierwszy z lewej ma bardzo ciekawie obszyty kołnierz, nie wiem co to jest .Żołnierz stojący na taborecie czyli pierwszy z prawej w czapce z białym otokiem to szwoleżer 2 Pułku Szwoleżerów ze Starogardu Gdańskiego. Być może fotografia z jakiegoś kursu. 3 fotografia- WP, druga połowa lat czterdziestych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 15 Maj 2020 Share Napisano 15 Maj 2020 Sprawa jest jasna - to podporucznik Polskiej Siły Zbrojnej. Zdjęcie czterech wojaków -warto zwrócić uwagę, że dwóch z nich ma przy pasie bagnety z żabkami. Zwykle tego typu zdjęcia były na odwrocie z liniami by wpisać adres i wysyłano je jako pocztówki (tzw. "carte de visite"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 15 Maj 2020 Share Napisano 15 Maj 2020 Zdjęcie grupowe - "klęczący pierwszy z lewej ma bardzo ciekawie obszyty kołnierz, " Taki sam kołnierz ma stojący w pierwszym rzędzie ostatni z prawej. Nie widzę nic nadzwyczajnego - normalnie obszyty kołnierz taki sam jak u pozostałych (kwestia oświetlenia). Na pierwszym planie stół z butelkami - piwa ? Być może faktycznie zakończenie jakiegoś kursu w jednostce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 15 Maj 2020 Share Napisano 15 Maj 2020 2 godziny temu, Sedco Express napisał: "klęczący pierwszy z lewej ma bardzo ciekawie obszyty kołnierz, " Taki sam kołnierz ma stojący w pierwszym rzędzie ostatni z prawej. Raczej nie, wszyscy mają kołnierze obszyte wężykami a ten żołnierz wskazany przeze mnie wężyków nie ma tylko jakieś bliżej nie określone patki i nie jest to kwestia oświetlenia, nie wiem co to jest. A co do kursu, to jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 13 Maj 2020 Share Napisano 13 Maj 2020 1 fotografia- szeregowiec Armii Rosyjskiej w mundurze bodajże sprzed 1910 r. ale tego nie jestem pewien, są inni Koledzy na forum bieglejsi w mundurach rosyjskich. 2 fotografia- żołnierz WP, lata dwudzieste a raczej pierwsza połowa, na naramienniku ledwo widoczne dwie belki a więc kapral a w tychże latach oznaki stopni podoficerskich wykonywano z taśmy koloru czerwonego. 3 fotografia- podchorąży Polskiej Siły Zbrojnej albo już Wojska Polskiego ale na pewno sprzed 1921 r., na naramienniku czyli tak zwanej "trzepaczce" widoczna jedna gwiazdka a więc podchorąży. Ówcześnie podchorąży był to stopień a nie tytuł przysługujący uczniom szkół oficerskich jak w późniejszym okresie i obecnie. 4 fotografia- szeregowcy WP w mundurach wprowadzonych w 1947 r., na kołnierzu żołnierza pośrodku fotografii (kapral, widoczne dwie belki i pas podoficerski) widoczne patki najprawdopodobniej piechoty a więc granatowo-żółte obowiązujące w latach 1945-1949,w tle widoczny napis 6 (a może 8) Batalion Strzelecki a więc jedna z krótko istniejących pod tą nazwą jednostek wartowniczych podlegających bezpośrednio dowództwom ówczesnych okręgów wojskowych (do ustalenia jest podporządkowanie tegoż batalionu i miejsce stacjonowania). Moim zdaniem fotografia wykonana w latach 1947-1948 albowiem w tymże roku nie istniały już bataliony strzeleckie zastąpione przez okręgowe bataliony wartownicze. Powyższa fotografia wykonana została zapewne latem o czym świadczą rozpięte kurtki, widocznych jest pięć guzików, dwa pozostałe są "schowane" pod rozpiętym kołnierzami.I to wszystko w tymże temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 14 Maj 2020 Share Napisano 14 Maj 2020 szabla wz 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 14 Maj 2020 Share Napisano 14 Maj 2020 Czy na pewno chorąży miał jedną gwiazdkę na treflu? Wg mnie to podporucznik (bluza oficerska wz. 17 i metalowa rozeta na otoku czapki oficerskiej). a Chorąży (nie mówiąc o podchorążym) miał tylko trefla bez gwiazdki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 14 Maj 2020 Share Napisano 14 Maj 2020 No właśnie, nie mówimy o chorążym bo takowego stopnia w PSZ nie było tylko o podchorążym PSZ (jedna gwiazdka na treflu) a to był niejako kandydat na oficera czyli aspirat oficerski. Źródło: "Żołnierz polski, ubiór, uzbrojenie i oporządzenie 1832-1939" str. 265. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 14 Maj 2020 Share Napisano 14 Maj 2020 "8. Oznaki stopni na naramiennikach Polskiej Siły Zbrojnej - 6 - chorąży [bez gwiazdki], 7 - podporucznik [ jedna gwiazdka]..." rys.8 str.13 "Polski Mundur Wojskowy 1918-1939" - H.Wielecki, Bellona W-wa 2016. Który autor ma rację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kama12 Napisano 14 Maj 2020 Autor Share Napisano 14 Maj 2020 Dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kama12 Napisano 14 Maj 2020 Autor Share Napisano 14 Maj 2020 Witam! Prosiłabym jeszcze o informacje na temat zdjęć. Wszystko co można z nich ,,odczytać". Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 14 Maj 2020 Share Napisano 14 Maj 2020 I jeszcze jedno - skoro 1 gwiazdka podch., 2 - ppor., 3- por., to logiczne, że 4 miałby kapitan. Nigdzie nie spotkałem munduru z tego okresu tzn. Polska Siła Zbrojna lat z czterema gwiazdkami, Trzy miał kapitan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Kama12
Witam!
Proszę o informację w jakich wojskach byli prezentowani panowie. Jaki mieli stopień wojskowy?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.