Koperacho Napisano 29 Kwiecień 2020 Napisano 29 Kwiecień 2020 Witam, To nie "wykopka" a znalezisko na strychu w moim domu. Wygląda na niezbyt stare chociaż bardzo zniszczone. Na końcu wykończenie gwintem. Jakieś sugestie? Dzięki za podpowiedź.
awe Napisano 8 Maj 2020 Napisano 8 Maj 2020 Nóż wzorowany na survival pilot knife. Nie jest to ani camillus, ani Ontario - wskazuje na to kształt głowni, brak bić, zupełnie inny jelec i zbijak, który jest skręcany. W oryginałach był montowany na stałe nitem. Nie jest to też żadna wersja japońska (nawet komercyjna) , bo te pomimo tego, że były słabej jakości TO BYŁY SYGNOWANE. Jak dla mnie to zwykły chińczyk w typie ka-bar, który można kupić za parę złoty i który mocno dostał w kość. Chociaż jakość stali, która jest stosowana do jego produkcji bardzo sprzyja szybkiemu starzeniu się i zużyciu.
Koperacho Napisano 29 Kwiecień 2020 Autor Napisano 29 Kwiecień 2020 Bardzo prawdopodobne, kiedyś współdzieliłem dom z "babcią", która miała rodzinę w Kanadzie... Stąd Ontario wydaje się być bliskie prawdzie. Dzięki!! Swoją drogą ciekawe, z którego to jest roku bo nowsze ze zdjęć trochę się różnią.
Erih Napisano 30 Kwiecień 2020 Napisano 30 Kwiecień 2020 Na pewno nie jest to bagnet - brak mocowania do karabinu. Choć śladowe zbrocze na głowni (jeżeli to zbrocze, nie coś innego) wskazuje na porządne wykonawstwo.
awe Napisano 16 Maj 2020 Napisano 16 Maj 2020 W dniu 29.04.2020 o 20:31, bert.F napisał: Coś a la Survival-knife US Dokładnie JEST TO Kopia noża pilota firmy MFH mil tec Pzdr.
awe Napisano 30 Maj 2020 Napisano 30 Maj 2020 W dniu 20.05.2020 o 20:18, Koperacho napisał: @awe Ten ze zdjęcia i tak się różni... Ja znalazłem coś zbliżonego oczywiście to też nie to. Wygląda na to, że komuś się nudziło i coś takiego sklecił. Szczególnie, że brak jakichkolwiek bić (czyli wygląda na robotę "domową") A poniżej coś jeszcze bardziej podobnego (mógł być inspiracją? ) Pozdrowionka.https://sharg.pl/product-pol-112110-Noz-Herbertz-Solingen-Leather-wzor-Ka-Bar-180mm-101018.html edit.: Dziś trochę zacząłem go czyścić. Może i nie jest to nic wartego uwagi ale wygląda fajnie Generalnie chińczyk . Możesz się na nim podszkolić w czyszczeniu i rekonstrukcji jak masz czas i chęci. Wrzuć go w fosol na 3h lub dłużej aż rdza zejdzie. W między czasie poczyść go szczotka mosiezna. Wypłucz i wrzuć do oksydy na zimno. Można tanio kupić. Metal zrobi się czarny. Na końcu go naostrz. Rękojeść zrób ze skóry, klejąc krążki do siebie. Skręć całość. Rękojeść ukształtuj pilnikiem i papierem ściernym. Na koniec w skórę wcieraj wosk pszczeli i podgrzewaj suszarką do włosów aż zciemnieje i zrobi się twarda. Będzie wyglądał fajnie. Powodzenia
Szybki55 Napisano 30 Kwiecień 2020 Napisano 30 Kwiecień 2020 https://www.catawiki.pl/l/32071285-stany-zjednoczone-camillus-combat-bayonet Jeśli nie ma bić to może kopia, podobno japończycy robili takie
pumpernikiel Napisano 30 Kwiecień 2020 Napisano 30 Kwiecień 2020 Fajny patent szybkiego montowania trzonka rękojeści. Jak powielę to myślę, że nikt się nie będzie gniewał.
Erih Napisano 30 Kwiecień 2020 Napisano 30 Kwiecień 2020 KaBar to to nie jest, co najwyżej coś robione na wzór.
Koperacho Napisano 20 Maj 2020 Autor Napisano 20 Maj 2020 @awe Ten ze zdjęcia i tak się różni... Ja znalazłem coś zbliżonego oczywiście to też nie to. Wygląda na to, że komuś się nudziło i coś takiego sklecił. Szczególnie, że brak jakichkolwiek bić (czyli wygląda na robotę "domową") A poniżej coś jeszcze bardziej podobnego (mógł być inspiracją? ) Pozdrowionka.https://sharg.pl/product-pol-112110-Noz-Herbertz-Solingen-Leather-wzor-Ka-Bar-180mm-101018.html edit.: Dziś trochę zacząłem go czyścić. Może i nie jest to nic wartego uwagi ale wygląda fajnie
Pytanie
Koperacho
Witam,
To nie "wykopka" a znalezisko na strychu w moim domu. Wygląda na niezbyt stare chociaż bardzo zniszczone. Na końcu wykończenie gwintem. Jakieś sugestie?
Dzięki za podpowiedź.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.