Skocz do zawartości
  • 0

sygnatury na łyżecce - cyrylica

bialawy

Pytanie

Napisano

Witam

Czy może ktoś spotkał takie sygnatury (wg mnie pisane cyrylicą) jak te na łyżecce mosiężnej ze śladami srebrzenia i delikatnie zdobionej. Wypatrzyłem te napisy na rączce. Może ktoś pomoże w rozszyfrowaniu?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

20200406_084550.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Uwaga oparta na innych znanych biciach?  Pytam bo nie mam pewności czy dalej czegoś nie ma po tych literach ME?T?...

No i czy ktoś się spotkał z takimi biciami?czy to skróty producenta czy może oznaczenie pod konkretne zamówienie/osobę? Pewnie nic to nie wniesie ale dodam że łyżeczka jest bardzo filigranowa i na spodniej stronie miseczki jest bardzo ładny delikatny grawerowany motyw.

Napisano

3АК. ЛР.ГР.МЕ....??? Cyrylica, jakiś skrótowiec- co oznacza? Nie wygląda na jakąś fabryczną puncę. Takie łyżki typowe dla carskiej Rosji choć z 2 wś też znajdowałem aluminiowe. Tu akurat srebrna.

9ff6a18a4c28b118715d3914cb2d.png

Napisano

Wielkie dzięki... normalnie jak ze zdjęcia. No właśnie dla mnie też nie wygląda na fabryczne bicie. Może dla jakiegoś kułaka ;-)

Byłem pewien, że to z okresu carskiej Rosji. Naprawdę ładna rzecz. Filigranowa. A czy na tych, które znalazłeś też były zdobienia na miseczce? Bardzo ładne wzory grawerowane.

Pozdrawiam

Napisano

Sołdaty robili z monet  5  kop. takie łyżki.  Może też ktoś własnoręcznie ozdobił lub jakaś manufaktura . Ja znalazłem wystruganą z aluminium- sztuka okopowa- Trzonek jest w postaci baletnicy i okrągła głęboka miseczka. Kilka zwykłych aluminiowych - duża głęboka miseczka i cienki uchwyt o okrągłym przekroju. Niestety nastąpiła dekapitacja... 

IMG_20200407_074112_resized_20200407_074304207.jpg

Napisano

Co do okopowej sztuki związanej z łyżeczkami to ja też chyba coś podobnego znalazłem, ale nikt nie skomentował tematu

Pozdrawiam

Napisano

Też wygląda na rosyjską, bo były też z normalnym uchwytem. Chodzi o kształt miseczki. Głęboki i bardziej okrągły niż europejskie. Oni zostawili kształt podobny do łyżek średniowiecznych a w Europie przeszły w kształt jaki dziś znamy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie