Skocz do zawartości

Miedziane monety


Maksymilian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mógł by ktoś mi doradzić jak oczyścić te monetki. Miejscami na nich jest jasnozielona patyna która brzydko wygląda i przez nią nic nie widać jednak nie chciał bym usunąć tej ciemnozielonej chyba że będzie to konieczne. Jeśli będzie trzeba wrzucę lepsze zdjęcia ale myślę że nie ma takiej potrzeby.

IMG_2150.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months later...

A co jeśli na przykładowym pfeningu z końca XIX wieku jest bardzo gruby nalot o ziarnistej konsystencji..Jak się tego pozbyć..Pod tą warstwą, która zasłania wszystko, jest idealnie zachowany moniak....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zawsze. w 90 % po zdjęciu grynszpanu zamiast monety mamy rzeszoto. często tylko patyna trzyma rysunek i to jest w przeogromnej większości monet miedzianych. Niestety miedź to fatalny metal który często z latami ciągle korodując i tracąc patynę zamienia się w ostatecznej postaci na okrągłą blaszkę która w ogóle nie ma rysunku. To często można zauważyć chodząc po polach gdzie moneta w trakcie orki często jest przesuwana . Zdecydowanie lepsze stany to monety które zostały zagubione w terenie w którym nie ma pól . moneta wtedy bardzo długo leży w niezmiennym środowisku i nie jest przerzucana , wtedy ma zdecydowanie lepszy rysunek wręcz nawet stan doskonały. Na polach można  znaleźć za to zdecydowanie więcej monet ale niestety często na kilkadziesiąt monet to dwie trzy są w stanie bardzo ładnym parę w dobrym a reszta to stany kiepskie. Takich monet się nie czyści tylko umyć i najwyżej pomoczyć w oliwce aby grynszpan zmiękł i można było je wyczyścić . W oliwce trzymać od tygodnia do trzech "im dłużej tym lepiej " po czym wyczyścić w delikatnej szmatce i najwyżej wykałaczką wydłubać brud w wytłoczeniach monety. Do klaserka i po zabawie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie