Jump to content
  • 0

Śmigło

Filip35

Question

Posted

W latach 70-tych dziadek przyniósł śmigło. Tak sobie stało w domu. Teraz chciałbym wiedzieć od czego to. Materiał- aluminium. 

016A2AF3-6725-41FE-ADCF-EAEB02C7CE7B.jpeg

F89BD622-0597-42AA-8F37-5093C04ACA0F.jpeg

54C89F7C-7556-4AEA-83F0-599A73C7D61E.jpeg

5 answers to this question

Recommended Posts

Posted

I jeszcze jedno. Ten tłok robi za prowizoryczną podstawkę? Sądziłem, że to komplet. Jeśli nie, to od czego ten tłok? 

Posted

Stawiam na łopatę śmigła ogonowego z Mi 1 lub Mi 2 bo widać to nie łopata gigant a trzymając w ręce z kołnierz łopaty widać też że ma niewielkie rozmiary średnicy wkręcanego kołnierza . Kołnierz widzę że gwintowany a łopata o stałym skoku jak w śmigłowcach Mi 1lub 2 . Do samolotów obecnie wszelakich raczej w większości robi się śmigła o zmiennym skoku aby uzyskać z obrotów przy starcie locie i lądowaniu najlepsze i najbardziej optymalne parametry śmigła . Tak że stawiam na Miszke jedynke lub dwójkę . Poszukaj dane Mi 1 lub mi2 i wymiary łopaty śmigła ogonowego z tych helikopterów u nas w Świdniku produkowanych.

Posted

Śmigło nie pochodzi z wirnika ogonowego śmigłowców Mi1 i 2. Inny kształt.Tłok jest na 100% polskiej produkcji (oznaczenie AK i liczba to procentowa zawartość krzemu w stopie aluminium z którego odlew jest wykonany).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information