Filip35 Napisano 19 Październik 2019 Napisano 19 Październik 2019 W latach 70-tych dziadek przyniósł śmigło. Tak sobie stało w domu. Teraz chciałbym wiedzieć od czego to. Materiał- aluminium.
Filip35 Napisano 19 Październik 2019 Autor Napisano 19 Październik 2019 I jeszcze jedno. Ten tłok robi za prowizoryczną podstawkę? Sądziłem, że to komplet. Jeśli nie, to od czego ten tłok?
Landszaft Napisano 19 Październik 2019 Napisano 19 Październik 2019 Stawiam na łopatę śmigła ogonowego z Mi 1 lub Mi 2 bo widać to nie łopata gigant a trzymając w ręce z kołnierz łopaty widać też że ma niewielkie rozmiary średnicy wkręcanego kołnierza . Kołnierz widzę że gwintowany a łopata o stałym skoku jak w śmigłowcach Mi 1lub 2 . Do samolotów obecnie wszelakich raczej w większości robi się śmigła o zmiennym skoku aby uzyskać z obrotów przy starcie locie i lądowaniu najlepsze i najbardziej optymalne parametry śmigła . Tak że stawiam na Miszke jedynke lub dwójkę . Poszukaj dane Mi 1 lub mi2 i wymiary łopaty śmigła ogonowego z tych helikopterów u nas w Świdniku produkowanych.
kolo83 Napisano 19 Październik 2019 Napisano 19 Październik 2019 Śmigło nie pochodzi z wirnika ogonowego śmigłowców Mi1 i 2. Inny kształt.Tłok jest na 100% polskiej produkcji (oznaczenie AK i liczba to procentowa zawartość krzemu w stopie aluminium z którego odlew jest wykonany).
Woodhaven Napisano 21 Październik 2019 Napisano 21 Październik 2019 Czeskie śmigło stosowane np. w Let L-200 Morava.
Pytanie
Filip35
W latach 70-tych dziadek przyniósł śmigło. Tak sobie stało w domu. Teraz chciałbym wiedzieć od czego to. Materiał- aluminium.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.