Czlowieksniegu Napisano 1 Październik 2020 Napisano 1 Październik 2020 "Wojnę przeżył?" Niet- zrobił kaput w Normandii. Ale np Student, dzięki Brytom się wybronił, choć to on wydał takie a nie inne rozkazy, co należy z Kreteńczykami robić. PS Większość/wszystkie zdjęcia Masakry wykonał Franz-Peter Weixler, który miał później spore kłopoty, gdy zdjęcia wypłynęły dla cywili. Cytuj
formoza58 Napisano 1 Październik 2020 Autor Napisano 1 Październik 2020 Teraz, Czlowieksniegu napisał: Kondomari A myślałem, że na początku wątku to komplet, a tu niespodzianka. Pewnie jak by przeżył, to by go ścigali. I "obawiam: się, że by się nie wybronił w ramach " pokazówki". Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 1 Październik 2020 Napisano 1 Październik 2020 Wszystkie (?) zdjęcia Weixlera https://www.lifo.gr/team/lola/34139 Cytuj
formoza58 Napisano 1 Październik 2020 Autor Napisano 1 Październik 2020 Naliczyłem prawie czterdzieści. Pewnie komplet, całe studium.... Od uśmiechów do makabry Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Spadochroniarskie mogiły... Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Spadochroniarze 3 regimentu. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Wizytacja 1 regimentu przez gen. Studenta. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Jw. Od prawej widoczny dowódca 1 regimentu płk. Brauer. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 2 Październik 2020 Napisano 2 Październik 2020 formoza "Naliczyłem prawie czterdzieści. Pewnie komplet, całe studium.... Od uśmiechów do makabry" Nigdy nie aż tak się Masakrą w Kondomari nie interesowałem, ale tam jest spory problem w rzeczywistym przebiegu masakry. Oficjalnie rozpoczęli ją żołnierze, którzy w pewnym momencie przyjechali czwartą (?) ciężarówką i bez pardonu zaczęli strzelać do zgromadzonych 21 (?) mężczyzn- później zebrany tłum zaatakował Niemców wszystkim, co w ręce wpadał, kobiety podobno obrzuciły ich kamieniami. I teraz- nie znam zdjęć tej ciężarówki, a jednocześnie mamy ujęcia stojących jak pluton egzekucyjny Niemców. Dwa- po oddaniu kilku salw spakowali się na samochody i odjechali, nie sprawdzając efektów. Podobno właśnie dzięki temu jeden Grek, choć ciężko ranny, przeżył. Ale mamy zdjęcia, gdy Fall. stoi obok zastrzelonych. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Prawdopodobnie zaczęło się od tego, że Niemcy znależli pokrwawioną kurtkę swego kamrata. Jak wspomniałem , na początku pogodne twarze, i miejscowych i spadochroniarzy. Pewnie do czasu, kiedy kurtka się znalazła. Dosłownie, ze skrajności w skrajność ... Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 2 Październik 2020 Napisano 2 Październik 2020 A, że ja leniwy ponad miarę jestem, to https://www.bild.bundesarchiv.de/dba/de/search/?yearfrom=&yearto=&query=Kreta Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 2 Październik 2020 Napisano 2 Październik 2020 formoza "Prawdopodobnie zaczęło się od tego, że Niemcy znależli pokrwawioną kurtkę swego kamrata. Jak wspomniałem , na początku pogodne twarze, i miejscowych i spadochroniarzy. Pewnie do czasu, kiedy kurtka się znalazła. Dosłownie, ze skrajności w skrajność' Jeśli dobrze pamiętam, to znaleziono dwóch kaupt przedstawicieli rasy panów.. A później już z górki, zgodnie z wcześniejszym rozkazem Ringela i Studenta. Inna sprawa, że Kondomari nie było ani pierwsze, ani ostatnie, ani największe. Tydzień wcześniej, w Kastelli, zamordowano c.a. 200 osób. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Rasa panów myślała, że ma " licencję na zabijanie". A jak szturmani po przyziemnieniu, żyli sekundy przebici widłami, zmasakrowani siekierami lub wręcz lądowały ciała, a dusze u św. Piotra, to w niemieckiej prasie pojawiło się " och i ach" i oburzenie wielkie odnośnie angielskiej i greckiej brutalności. To jakby wilk oskarżał wilka za brak apetytu. Tyle, ze wg mnie to była zagrywka, aby usprawiedliwić terror jaki zapanował na Krecie. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Jeszcze nieświadomi, co ich czeka na ziemi. I jeszcze ciało i dusza razem w kupie... Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Wkrótce wiedzieli. Oczywiście ci co przeżyli desantowanie. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2020 Autor Napisano 2 Październik 2020 Desant 1 regimentu w rejonie Galatos. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi