Młody duchem Napisano 15 Wrzesień 2019 Autor Napisano 15 Wrzesień 2019 Bjar: dzięki za odwiedziny i ciekawe info..ja też widzę to pierwszy raz. Kaz
Młody duchem Napisano 15 Wrzesień 2019 Autor Napisano 15 Wrzesień 2019 Bjar: witaj w klubie pod tytułem " mam ale skąd to cholera wie:))". Mam dokładnie to samo...
Młody duchem Napisano 15 Wrzesień 2019 Autor Napisano 15 Wrzesień 2019 Oryginał był złożony i potraktowany dziurkaczem. Informacje z późniejszego okresu: pomijają te których raczej nie było "fizycznie" i te które pojawiły się później. Dokument może nie wojenny ale obejmuje stan '42-'43 /to tylko przypuszczenie, inni w tym temacie są lepsi/ Kto da wiecej? Kaz
bjar_1 Napisano 15 Wrzesień 2019 Napisano 15 Wrzesień 2019 Teraz, Młody duchem napisał: Bjar: witaj w klubie pod tytułem " mam ale skąd to cholera wie:))". Mam dokładnie to samo... Akurat dziś mi wpadło w oko, więc wstawiłem Ja aż takim rozkminiaczem 251 nie jestem, bardziej interere mnie mój rejon i co/gdzie pozostało w styczniu 1945 roku. A było w czym przebierać.
Młody duchem Napisano 15 Wrzesień 2019 Autor Napisano 15 Wrzesień 2019 zatem powodzenia w szukaniu pozostałości - ale tu drzwi zawsze otwarte Kaz
bjar_1 Napisano 15 Wrzesień 2019 Napisano 15 Wrzesień 2019 Teraz, Młody duchem napisał: zatem powodzenia w szukaniu pozostałości - ale tu drzwi zawsze otwarte Ja nie z tych, co gromadzą złom. Mnie wystarczają fakty historyczne.
merten Napisano 15 Wrzesień 2019 Napisano 15 Wrzesień 2019 Z fotek tym razem nie potrafię nic sensownego wyciągnąć. Jako ciekawostkę wklejam jak był zorganizowany sztab każdej z 13 zorganizowanych latem 1944 roku Brygad Pancernych. Dość obrazowo jest to pokazane, więc może pomóc z ustaleniem nie tylko typów, ale i podtypów pojazdów, bo cyferki przy symbolach SPW, to jak nic oznaczenia radiostacji/sprzętu łączności (Fu). Mam nadzieję Młody Duchem, że będziesz miał z tym trochę zabawy. Jak widać nadajniki Fu.Tr.83 Mw i Fu.Tr.80 Mw były też instalowane na SdKfz 251/3. A właśnie! Jeszcze to: Cytat Oryginał był złożony i potraktowany dziurkaczem. Informacje z późniejszego okresu: pomijają te których raczej nie było "fizycznie" i te które pojawiły się później. Dokument może nie wojenny ale obejmuje stan '42-'43 /to tylko przypuszczenie Donoszę, że kolega Bjar miał na dysku fragment raportu Generalinspekteur der Panzertruppen: Übersicht der Panzerspäh- und Panzeraufklärungsfarzeuge z 1 października 1944.
Młody duchem Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Napisano 17 Wrzesień 2019 W dniu 15.09.2019 o 17:32, bjar_1 napisał: Ja nie z tych, co gromadzą złom. Mnie wystarczają fakty historyczne. Bjar: pozostałości historyczne - to właśnie miałem na myśłi:)) Mer: powolutku gromadzę te informacje [a zastrzegałem się, że jestem tylko kolekcjonerem], coraz trudniej czasowo pogodzić jedno z drugim:((, teraz dołożyło sie jeszcze forum, chyba przyjdzie mi przenieść się gdzieś pod Władywostok.. Korzystając z okazji kolejna porcja.. to dopiero połowa..:(( Przyznam, że spodziewałem się więcej informacji "kolekcjonerskich" - łączenie "rodzinek", miejsce, czas....Chyba jeszcze nie pojawił się tu właściwy Gość, z gorączką typu "251"... [albo ktoś aplikuje jakiś antybiotyk....??]
merten Napisano 17 Wrzesień 2019 Napisano 17 Wrzesień 2019 Wiem, ze bardziej zależy Ci na zdjęciach, ale nic tu nie poradzę. Za to mam raport potwierdzający, że w początkowej fazie wojny SdKfz 251/6 stanowił duży odsetek pojazdów nie ze względu na swoją powszechność występowania, ale ze względu na niewielką ilość SdKfz 251 w ogóle. Na przykład 5. Panzer-Division z 26 maja 1942 miała sprawnych 5 SdKfz 251/1, 4 SdKfz 251/5, 2 SdKfz 251/6 (i po jednym z każdego typu w naprawie). Czyli SdKfz 251/6 to prawie 20% stanu wszystkich SPW!
Młody duchem Napisano 17 Wrzesień 2019 Autor Napisano 17 Wrzesień 2019 Oczywiście zależy mi na zdjęciach..a raczej na ich historii. Twoje odpowiedzi tworzą ją właśnie - może nie indywidualnie do wybranego zdjęcia ale na pewno do większej całości. Pozwala mi to mocniej "ogarnąć całość" - i lepiej zrealizować swoje cele "kolekcjonera". Zatem jezeli Ci to nie sprawia kłopotu serwuj dalej swoja wiedzę:))) tematów jeszcze dużo "do odpalenia" - ale i sam 251 to rzecz obszerna a ja postanowiłem ją "rozebrać" na części pierwsze. Same zdjęcia w otrzymywane na tym forum to oczywiście "słodkie ciasteczka" - a ja jestem łakomy... Kaz
merten Napisano 19 Wrzesień 2019 Napisano 19 Wrzesień 2019 Tej parki chyba nie było (?). Podobno kampania na Bałkanach.
Młody duchem Napisano 19 Wrzesień 2019 Autor Napisano 19 Wrzesień 2019 Mer...tu problem:)) jest jeszczsze do umieszczenia circa 130 zdjęć:)) wieczorem pewnie dołoze troche i powiem, czy to mam:)) Jak widac : za duzo tez niedobrze..:)) Ale za staranie dziekuję:) Kaz
Młody duchem Napisano 19 Wrzesień 2019 Autor Napisano 19 Wrzesień 2019 Mer: x71:)) ale nic - następny będzie trafiony:))) Kaz
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Wrzesień 2019 Napisano 21 Wrzesień 2019 Panzer - Grenadier Regiment 901/ Le Dezert/ Normandia.
Młody duchem Napisano 22 Wrzesień 2019 Autor Napisano 22 Wrzesień 2019 MJ: tego zdjęcia nie mam:)))) zatem pięknie dziękuję.. Czy opis mówi że to 251/3? Kaz
Mirosław Jastrzebski Napisano 22 Wrzesień 2019 Napisano 22 Wrzesień 2019 W tyle burty słabo widoczna podstawa anteny. 3, inaczej być nie może.
Młody duchem Napisano 22 Wrzesień 2019 Autor Napisano 22 Wrzesień 2019 Ta..możesz mi wierzyć lub nie ale ja widziałem:)) pytanie było z grupy "ciągnących za język" - a może wiesz coś więcej:)))) Efekt końcowy jest taki: skoro widzimy to obaj to szanse na błąd mocno maleją..a ja nic nie sugerowałem:)) Kaz
merten Napisano 23 Wrzesień 2019 Napisano 23 Wrzesień 2019 Z tych zdjęć ciężko coś wyczytać. Pewnie trzeba by identyfikować po dowódcach.
Młody duchem Napisano 23 Wrzesień 2019 Autor Napisano 23 Wrzesień 2019 Mer: Mam więcej niż pewność, że bardzo wiele zdjęć nie dostanie swojej historii. Będę zadowolony już z faktu poprawnej /lub bardzo prawdopodobnej/ identyfikacji 251-ki ---- reszta to już pewnie pozostanie w niepamięci..... Może jedynie ktoś przypadkiem trafi właśnie na zdjęcie konkretnego człowieka i znajdzie się przesłanka domniemania o jednostce, czasie i miejscu..))). Jak to mówią: nie od razu Kraków zbudowano.... Twarze niektórych osób na zdjęciach i ich stosunkowo wysoka szarża dają szansę na takie znaleziska i odkrycia..:)). Wychodzę także z założenia, że w danym miejscu i czasie dokonywano więcej zdjęć - i niekoniecznie na nich jest 251. Tu już tylko osoby mające inny typ zainteresowań mogą coś skojarzyć i uzupełnić listę informacji. Próbuję sam przeglądać zdjęcia nie tylko z 251 i tu szukać jakiś punktów zaczepienia - na razie jednak ważniejsze są dla mnie informacje podstawowe - i na tym się koncentruję. Między innymi dlatego odpuściłem na razie Dak - czasu mam ile mam na tę zabawę a łapanie kilku srok za ogon raczej przynosi kiepskie efekty... pożyjemy - zobaczymy:))) Kaz
Mirosław Jastrzebski Napisano 23 Wrzesień 2019 Napisano 23 Wrzesień 2019 X143, 144, 159 - Erich von Manstein, na jednym ze zdjęć z oficerami rumuńskimi ( odwróceni tyłem do obiektywu), o ile pamiętam podlegali Mansteinowi w trakcie walk o Krym.
Młody duchem Napisano 23 Wrzesień 2019 Autor Napisano 23 Wrzesień 2019 MJ: dobre informacje, ktoś zna twarze:)))
merten Napisano 23 Wrzesień 2019 Napisano 23 Wrzesień 2019 Na pewno to zdjęcie masz, ale to dobry przykład, że SdKfz 251/6 wykruszały się z linii bardzo wolno. 4. Panzer-Division była jedną z tych niewielu, które nigdy nawet na chwilę nie zostały wycofane z frontu wschodniego, a tymczasem na zdjęciu SdKfz 251/6 Ausf. B z Kurlandii zimą 1944.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.