DShu Napisano 23 Lipiec 2019 Napisano 23 Lipiec 2019 Witam , orientuje się ktoś może co to za szabla ? ,, wiem tylko ze rękojeść jest posrebrzana a głownia z jakiegoś czarnozielonego kamienia
toyotomi Napisano 6 Sierpień 2019 Napisano 6 Sierpień 2019 Czołem Waszej Mości - formoza58 Szaszki te nie mają nic wspólnego z XIX-tym wiekiem. A nawet ze szaszkami kaukaskimi – poza wyglądem przypominającym tę broń. Wykonane – najwcześniej – po I-WŚ, lub nawet „wczoraj” – co jest najbardziej prawdopodobne. Aby nie być gołosłownym - Szaszka nr 1 – oferowana jako „szaszka kaukaska” 1 - przekrój konstrukcyjny głowni – z głębokim taliowaniem płazów, to cecha charakterystyczna broni azjatyckiej jak i głowni szablowych. 2 – ryfka na pochwie – asymetrycznie wycinana. Wszystkie okucia wykonywano symetrycznie – do bólu. Poza tym brak – jakichkolwiek zdobień okuć, co w przypadku kaukazu nie wchodzi w rachubę. Zdobienie kuć na kaukazie było – niemalże – obligatoryjne. A każdy z wytwórców miał swój charakterystyczny styl – przede wszystkim w XIX wieku. 3 – grzebień trzewika pochwy – co on praktycznie robi przy szaszce….??? ros. наконечник – nie miał formy grzebienia. 4 – okucie dna szyjki pochwy [ros. обоймица] – do tego miejsca powinna chować się rękojeść. Nie w tym miejscu co trzeba, wykonanie dla „sztuki”, oby nie powiedzieć "na jaja" Szaszka nr 2 – oferowana jako „szaszka kozacka” – czego w ogóle nie rozumiem. 1 – bardzo długie ricasso – przy szaszkach kaukaskich nie występujący element. Poza tym, charakterystyczne początki strudzin – dla metody walcowanej głowni. 2 – bardzo długie pióro – na dodatek poszerzone i z młotkiem….??? Głownia – konstrukcyjnie – nie występująca przy szaszkach kaukaskich. Ani szazkach azjatyckich – w ogóle przy żadnych szaszkach. Jest to głownia szablowa, jak widać ze zdjęcia z krzywizną zmienną przejściową. Wypisz wymaluj głownia karabeli polskiej – gdyby nie to ricasso. Dochodzą do tego trzony rękojeści – Z charakteru konstrukcyjnie – stylistycznego, wnioskować można że, wykonywał je jeden rzemieślnik. Co już przy dwóch – tak różnych - głowniach powinno zastanowić. Profile trzonów z nienaturalnie wydłużoną głowicą, a uchwyt przy nasadzie, - wydaje się być – zbyt cienki. Na czym ucierpi – рубка. ------------------------------------------------------------------------------------------ A tak poważnie - to ucierpi - czyjaś kieszeń jak zakupi te „XIX wieczne” szaszki. pzdr. stani
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Lato 1919 rok... Ułani 1 szwadronu z dragonkami , szaszkami kozackimi lub kaukaskimi.
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 A tutaj już zima 1919/ 1920 w Żółkwi... Dwaj weterani Pułku w nowych szablach rodzimej produkcji wz.17, po zdaniu pierwotnie używanych szabli, prawdopodobnie nawet szaszek kaukaskich.
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 I szable wz. 17, z którymi oficerowie i szeregowi Pułku na kampanię 1920 roku.
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Jednak szaszki były również w użyciu, patrząc na " przedłuzenie reki" wachm. Matassowa, lub widocznego tutaj z szaszką kozacką plut. Franciszka Dewalda, w 1921 roku podczas kwaterowania w Kołomyji.
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Potem miejsce " siedemnastek" zajęły szable wz. 21, ale na nie za długo, bowiem zastąpiły je szable pruskie. Zdjęcia z pierwszej połowy lat trzydziestych
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Bywały również ewenementy i wcale nie w wydaniu studyjnym, w atelier zakładu fotograficznego. Jak na tym zdjęciu " z życia koszarowego wziętym", z 1924 roku.
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2019 Napisano 6 Sierpień 2019 Prawdopodobnie ucierpiała Oba zdjęcia znalazłem w katalogu poważnego domu aukcyjnego, przy okazji aukcji w kwietniu zeszłego roku.
toyotomi Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Czołem. Ikonografia wspaniała - różnorodność uzbrojenia w pułku niesamowita. Poprzedni mój wpis - rzecz jasna - uproszczony, nie zajmuję się historią pułków, a samą historią szabli. ------------------------------------------- A na ostatnim zdjęciu to raczej "austriacki rodzynek" - w dziejach 14 PU. pzdr. stani
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Godzinę temu, toyotomi napisał: Poprzedni mój wpis - rzecz jasna - uproszczony, nie zajmuję się historią pułków, a samą historią szabli To mnie trochę poniosło ( troszeczkę poza tematem), niejako z rozpędu, po zakończeniu " walki" z opracowaniem o " Czternastce". Ale dodam, ze to nie jedyny austriacki " rodzynek" w tym Pułku. Pozdro
Erih Napisano 25 Lipiec 2019 Napisano 25 Lipiec 2019 20 godzin temu, toyotomi napisał: grawer na tylcu tej szaszki nie jest oryginałem, został dorobiony. W jakim celu - trudno powiedzieć. Mniemam że z powodu podniesienia atrakcyjności artefaktu. Cześć. A ja poprosiłbym o wyraźniejsze zdjęcia, i całości, i graweru. Zamieszczone zdjęcie graweru tak sieje pikselozą jak pulemiotczik kulami po litrze.
DShu Napisano 25 Lipiec 2019 Autor Napisano 25 Lipiec 2019 22 godziny temu, toyotomi napisał: Czołem. ....a dokładniej - to co jeszcze chcesz wiedzieć...? - oprócz tego co napisałem. Butyłka - ros. бутылка = butelka, flaszka, pół litra itd... - do wyboru.... Po prostu - grawer na tylcu tej szaszki nie jest oryginałem, został dorobiony. W jakim celu - trudno powiedzieć. Mniemam że z powodu podniesienia atrakcyjności artefaktu. A manufaktura Złatoust - sama w sobie była marką na wysokim poziomie. pzdr. stani A co oznacza ten napis po polsku ? jest na niej jeszcze taka punca : znalazłem jeszcze taka pochwę tylko nie wiem czy należy do tej szabli : ?
toyotomi Napisano 25 Lipiec 2019 Napisano 25 Lipiec 2019 Czołem. Grawer ten to skrót - Злат.Oр.Фабр. - Златоустовская Oружейная Фабрика. Fabryka broni w Złatouście - manufaktura Rosyjska wytwarzająca broń białą. --------------------------------------- Pochwa - współczesny produkt. pzdr. stani
formoza58 Napisano 25 Lipiec 2019 Napisano 25 Lipiec 2019 Swego czasu, kilka lat temu był "wysyp" kilkudziesięciu szaszek kaukaskich, zza wschodniej granicy. Jedna przewyższała urodą drugą, podobnie było z ceną. Ale rozgorzała jednocześnie dyskusja na forach, czy to piękne orginały, czy kunszt współczesnych " wschodnich rzemiechów". Ile tego znalazło właściciela, trudno powiedzieć. Jeden z przykładów...
formoza58 Napisano 25 Lipiec 2019 Napisano 25 Lipiec 2019 Prezentowana przez Kolegę DShu szabla chowała się do rękojeści, wrzucona przeze mnie prawie z rękojeścią... I tutaj pytanie, Toyotomi... Czy te chowane do rękojeści były przeważnie oficerskie, a te trzy czwarte rękojeści w pochwie żołnierskie?
toyotomi Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Czołem. Na to wygląda, że 14 PU posiadał na uzbrojeniu szable wszystkich byłych zaborców. A to może jedynie świadczyć o dosyć dużym niedoborze szabel w WP 20-to lecia. No i z nienadążającą produkcją naszych rodzimych. pzdr. stani
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Rodzime wz.17 raczej nie sprawdziły się podczas kampanii 1920, podobno się luzowały i nierzadko rozlatywały. Po wojnie mieliśmy opór szabli pruskich, francuskich, które używano masowo. Może nie " wąska produkcja" , a braki techniczne wz.21 spowodowało , ze więcej francuskich wz.22 lub " bluherówek" możemy oglądać na zdjęciach, niż właśnie rodzimych Ale w drugiej połowie lat trzydziestych " Ludwikówki górą". Dlaczego? Bowiem to była naprawdę dobra szabla bojowa i masowo produkowana, oraz sprawnie wymieniona w większości oddziałów , przyjęła się.
Pytanie
DShu
Witam , orientuje się ktoś może co to za szabla ? ,, wiem tylko ze rękojeść jest posrebrzana a głownia z jakiegoś czarnozielonego kamienia
44 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.