czestar Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/mamy-najwiekszy-naboj-w-polsce/kfsmplw To sensacja! Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu wzbogaciło się o największy nabój w Polsce! Wszystko dzięki pasjonatom militariów, którzy znaleźli łuskę kaliber 280 mm z niemieckiego pancernika, który ostrzeliwał radzieckie i polskie wojska walczące o Kołobrzeg w 1945 r. Zanim łuska trafiła do muzeum, spoczywała na złomowisku, a potem była… ozdobą mieszkania. Zaczęło się od tego, że Jan Orliński (62 l.) z grupy Grupy Eksploatacyjno-Poszukiwawczej „Parsęta” rozmawiał z klientem w swoim warsztacie. – Jeden pan spojrzał na moje wielkie łuski, które znaleźliśmy z grupą poszukiwaczy i oznajmił, że ma większą – mówi pan Jan. – Nie wierzyłem, więc nam ją pokazał… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 Chętnie zobaczył bym te oznaczenia znamionowe "Lützowa" na tej łusce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 Jak to w grupach "eksploracyjnych" parcie na szkło jest to i kawał mosiądzu oprawiony w historie z dupy nada się do robienia "sławy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 Nie no, w Kołobrzegu taka łuska 28 cm z pancernika jest całkiem możliwa, no ale te "bicia znamionowe Lützowa"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 To nabój jest a wiecie, gdzie jest największa lufa (kaliber) w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 Nie ale wiemy gdzie jest największa....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 12 Czerwiec 2019 Share Napisano 12 Czerwiec 2019 Mamy łuskę od największego naboju czy nabój? Syn poszedł na randkę . Po powrocie ojciec pyta syna jak się się randka udała. Tak pół na pół tato .jak to pół na pół synu . Ja przyszedłem ona nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.