czestar Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/mamy-najwiekszy-naboj-w-polsce/kfsmplw To sensacja! Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu wzbogaciło się o największy nabój w Polsce! Wszystko dzięki pasjonatom militariów, którzy znaleźli łuskę kaliber 280 mm z niemieckiego pancernika, który ostrzeliwał radzieckie i polskie wojska walczące o Kołobrzeg w 1945 r. Zanim łuska trafiła do muzeum, spoczywała na złomowisku, a potem była… ozdobą mieszkania. Zaczęło się od tego, że Jan Orliński (62 l.) z grupy Grupy Eksploatacyjno-Poszukiwawczej „Parsęta” rozmawiał z klientem w swoim warsztacie. – Jeden pan spojrzał na moje wielkie łuski, które znaleźliśmy z grupą poszukiwaczy i oznajmił, że ma większą – mówi pan Jan. – Nie wierzyłem, więc nam ją pokazał…
bjar_1 Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 Chętnie zobaczył bym te oznaczenia znamionowe "Lützowa" na tej łusce
vis1939 Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 Jak to w grupach "eksploracyjnych" parcie na szkło jest to i kawał mosiądzu oprawiony w historie z dupy nada się do robienia "sławy"
bjar_1 Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 Nie no, w Kołobrzegu taka łuska 28 cm z pancernika jest całkiem możliwa, no ale te "bicia znamionowe Lützowa"...
les05 Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 To nabój jest a wiecie, gdzie jest największa lufa (kaliber) w Polsce?
soldierprzemo Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 Mamy łuskę od największego naboju czy nabój? Syn poszedł na randkę . Po powrocie ojciec pyta syna jak się się randka udała. Tak pół na pół tato .jak to pół na pół synu . Ja przyszedłem ona nie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.