czestar Napisano 17 Maj 2019 Share Napisano 17 Maj 2019 Witam,i o porade pytam.Czy da się go jeszcze uratować? Widać resztki farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 17 Maj 2019 Autor Share Napisano 17 Maj 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 13 Czerwiec 2019 Share Napisano 13 Czerwiec 2019 Generalnie masz 3 wyjścia. Pierwsze to nic nie robić. ale jak widzisz, garnek słabo wygląda. Drugie to elektroliza z NaOH (nie używaj soli, bo rudy wyjdzie), potem wygotowanie w wodzie destylowanej, tanina i paraloid. Niestety z farby nic nie zostanie. Druga opcja to 1% roztwór kwasu octowego, testowałem wiele razy i nie powinno ruszyć farby, natomiast musisz długo moczyć i często czyścić plastikową szczotką z tego, co się rozpuści. Kwasu szczawiowego nie używałem, więc nie wiem, jak tu się ma sprawa. Natomiast wiem, że muzea czyszczą właśnie 1% kw. octowego przedmioty inkrustowane i efekt jest bardzo dobry. Z tego, co widzę to są na nim jakieś drobne purchle, spróbuj je opukać gumowym młotkiem, oszczędzisz trochę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 13 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2019 dzięki,spróbuje go jakoś uratować.A jak bym go jakimś bezbarwnym lakierem czy czymś innym pomalował.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 13 Czerwiec 2019 Share Napisano 13 Czerwiec 2019 Nie, nigdy bo będzie problem z usunięciem jakby rdza wychodziła. Jak lakier mocno zaschnie to nic go nie bierze, wiem bo przy budowie domu mi na kaloryfer kapnęli i niczym nie schodzi. Kup aceton i paraloid, na art-konserwacja obie rzeczy są, rozpuść tak, żeby był 5% roztwór. Aceton jest bardzo dobrej jakości, migiem rozpuszcza. Ale pod to pamiętaj o taninie, jakby przypadkiem odrobina rdzy została. Efekt jest świetny. Możesz też woskiem, też na art konserwacja jest pokryć, jak zdecydujesz się farbę zachować, wówczas to lepsze rozwiązanie. Od siebie dodam taki patent na rzeczy pokroju tego garnka, jak już je wyczyszczę to smaruję mieszanką oleju do broni i wosku właśnie, potem suszarką do włosów żeby się stopiło i wycieram do sucha. Nie jest białe od wosku, a jeszcze nigdy mi rdza nie wyszła. I uważaj z otwieraniem tego acetonu, otwórz nożem bo jest w kij pełne i po oczach dostaniesz. Mówię z doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 13 Czerwiec 2019 Share Napisano 13 Czerwiec 2019 Dodam jeszcze, że ja na Twoim miejscu bym niczym oprócz wosku z olejem do broni lub samego wosku nie pokrywał, bo jakby rdza wyszła to byś musiał rozpuszczalnikiem cały lakier lub żywicę zmyć, a z tym by farba poszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 13 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2019 OK.coś wymyśle.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 wypiaskować i pomalowac bezbarwnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 24 Czerwiec 2019 Share Napisano 24 Czerwiec 2019 W dniu 23.06.2019 o 12:10, rafal_etz napisał: wypiaskować i pomalowac bezbarwnym Może nie wytrzymać takich zabiegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 24 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2019 nie chce piaskować chce zachować resztki farby i zakonserwować ,ale czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 24 Czerwiec 2019 Share Napisano 24 Czerwiec 2019 Dla mnie to w tym przypadku pozostaje tylko fosol, tanina i paraloid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 I jak Czestar, na co się zdecydowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 18 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2019 na razie acetonem i WD,poczekamy zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 Daj Pan spokój temu padłu, szkoda zachodu na takie przypadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 18 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2019 nie jest tak źle jak myślałem,ma sporo zdrowej blachy i myślę że trochę postoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 18 Sierpień 2019 Share Napisano 18 Sierpień 2019 Vis 1939 lepiej na takim truchle eksperymentować, niż później coś cennego zepsuć, tego przynajmniej nie szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.