Skocz do zawartości

Korpusówka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki czestar za odpowiedź. Ale przydałoby się upewnić... Nie ma Koledzy gdzieś zdjęć z wpinkami na mundurze? Przecież powinno coś się zachować. A wpinki to masówka - sam mam 2 sztuki...

Napisano

Współpracuję z synem przedwojennego absolwenta Szkoły Podchorążych w Komorowie i późniejszego żołnierza 13. Pułku Piechoty. Jego odznaka wyglądała tak, jak poniżej,

2129627584_SzkoaPodchorychZawodowych.thumb.jpg.644a37a521bd2eb56948df24db28f607.jpg

Napisano

Panowie to z całą pewnością nie jest przedwojenna oznaka Szkoły Powszechnej ani tym bardziej Szkoły Podchorążych WP ani powojennej Powszechnej Organizacji "Służba Polsce", a więc co to jest ? Może coś ciut powojennego, do lat pięćdziesiątych także funkcjonowały szkoły powszechne, więc może to, czyli oznaka na czapkę ? A może trzeba iść w kierunku oznaki na naramienniki Straży Pożarnej, chociaż nigdy nie spotkałem takowej oznaki związanej z pożarnictwem.

Napisano

Czyli dalej nic nie wiemy... Mnie zastanawia jedno. Skoro tak dużo zachowało się tych wpinek to dlaczego nie można znaleźć żadnego zdjęcia, na którym widać wpinkę wpiętą w mundur/ubranie?

Napisano

Dzięki Soda! W takim razie skłaniam się ku opinii, że to odznaka Szkoły Powszechnej a nie Podchorążych.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie