Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu - część 34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy to ten sam wrak Żubra???   To małe zdjęcie z E-bay (rok 2006)  pokazuje wrak pod wypalonym hangarem....Fotki szukałem...bo jeden z kolegów zadzwonił mi,że to nie Żubr.....bo miał asymetrycznie ustawioną kabinę....Ale jednak wręgi główne węzła skrzydła i komory bombowej były symetryczne...

Zmiana rozmiaruOkęcie LWS-4.jpg

• Odpowiedzi 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
4 godziny temu, Hornet napisał:

Czy to ten sam wrak Żubra???   To małe zdjęcie z E-bay (rok 2006)  pokazuje wrak pod wypalonym hangarem....Fotki szukałem...bo jeden z kolegów zadzwonił mi,że to nie Żubr.....bo miał asymetrycznie ustawioną kabinę....Ale jednak wręgi główne węzła skrzydła i komory bombowej były symetryczne...

Twoje zdjęcie jest z Małaszewicz przed hangarem (tzw. Grupa II)

Tu masz prawdopodobnie identyfikację tego Żubra - stoi 180 stopni względem tego hangaru (tzw. Grupa II)

30.jpg

31.JPG

Napisano

Na tym drugim zdjęciu jest niedokończony prototyp zmodernizowanego Żubra i to nie jest ten z pierwszego zdjęcia.

Napisano

Lotnicy lwowscy na lotnisku Lewandówka - 11.1918. Przed samolotem widoczni piloci: (od lewej) por. Stefan Bastyr, por. Władysław Toruń i por. Eugeniusz Roland

277-1.jpg

Napisano

Jeszcze jedna fotka "Pchły Powietrznej" ("Pou du Ciel").

Podczas pierwszego startu w dniu 14.10.1936 r. na Polach Janowskich we Lwowie samolocik został przewrócony przez poryw wiatru.

Pou du Ciel.png

Napisano
W dniu 9.05.2020 o 12:10, Hornet napisał:

Z E-bay ...stoi na straży...

3c6f99e52acb03bb7c20e86e1885645f4.jpg

Lotnisko Lwów-Skniłów. Na drugim planie RWD-10.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie