pawel_breslau Napisano 10 Luty 2019 Napisano 10 Luty 2019 To nie wiem o co chodzi. W takim razie pozostaje mi tylko przeprosić, być może, za mój błąd Pozdrawiam. Paweł
czestar Napisano 10 Luty 2019 Autor Napisano 10 Luty 2019 Nic sie nie stało, właściwie ja też nie wiem co jest z tymi linkami.Może my robimy coś nie tak.
toyotomi Napisano 10 Luty 2019 Napisano 10 Luty 2019 Czołem Waszmościom. U mnie link działa i wszystko w porządku. Chyba wszystko zależy od przeglądarki. pzdr. stani
Erih Napisano 10 Luty 2019 Napisano 10 Luty 2019 W dniu 8.02.2019 o 22:56, czestar napisał: Ano,faktycznie.Dzięki za dokładne wyjaśnienie.pzdr.;)) No nie wiem, ale jakby sporo po czasie A tak na serio, to albo źle zidentyfikowałeś tworzywo, albo dziwny materiał stosowali Francuzi w swoich szablach. Widywałem takie kapturki, niekoniecznie od tego modelu, i najczęściej był to mosiądz, czasem stal, natomiast nie widziałem takiego z ołowiu. Ołów wydaje mi się grubo zbyt miękki na tworzywo rękojeści szabli, i to części pracującej pod sporym obciążeniem. Dlatego, pomimo zewnętrznego podobieństwa, obstawiałem na zastawę stołową, i to raczej starą.
toyotomi Napisano 10 Luty 2019 Napisano 10 Luty 2019 19 minut temu, czestar napisał: Witam,jest to ołów na 100%. No to nie może być kapturkiem trzonu rękojeści, chociaż formą odpowiada. Francuzi stosowali mosiądz w kilku stopach, oraz metal "delta".
pawel_breslau Napisano 8 Luty 2019 Napisano 8 Luty 2019 Moim zdaniem jest to zakończenie rękojeści szabli/pałasza. Nie wiem jak dokładnie nazywa się ta część ale myślę, żę eksperci zidentyfikują Ci to dokładniej. To tak aby wykluczyć Twoją myśl. Coś w ten temat https://www.google.com/search?q=pa%C5%82asz&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjP2pf03azgAhXD_aQKHZILDPUQ_AUIDigB&biw=1366&bih=626#imgrc=4SBgTsoAh5vN9M: Pozdrawiam. Paweł
Erih Napisano 13 Luty 2019 Napisano 13 Luty 2019 Kwadratowy otwór w szczytowej części wygląda dokładnie tak, jak powinien przy kapturku rękojeści, czyli miejsce na trzon głowni. Dla mnie jest jasne, że jest to kapturek, z drugiej strony miękki mimo wszystko materiał wyklucza broń bojową. Więc może też być tania kopia szabli, taka wyłącznie "na ścianę".
czestar Napisano 13 Luty 2019 Autor Napisano 13 Luty 2019 Tak możliwe,z drugiej strony nie jest aż takie miękkie,ale mi też sie wydaje że na broń bojową się nie nadaje.
galeonik Napisano 8 Luty 2019 Napisano 8 Luty 2019 Stawiałbym na kapturek rękojeści szaszki dragońskiej lub francuskiej szabli kawaleryjskiej w typie modelu 1822
toyotomi Napisano 8 Luty 2019 Napisano 8 Luty 2019 Czołem. Kapturek trzonu rękojeści francuskiej szabli kawaleryjskiej Mle 1822 - i nie będzie inaczej. pzdr. stani
czestar Napisano 8 Luty 2019 Autor Napisano 8 Luty 2019 22 minuty temu, galeonik napisał: Stawiałbym na kapturek rękojeści szaszki dragońskiej lub francuskiej szabli kawaleryjskiej w typie modelu 1822 Galeonik miałeś racje.Kapturek francuskiej szabli wz.1821-1822
toyotomi Napisano 8 Luty 2019 Napisano 8 Luty 2019 Czołem. Dla ścisłości w temacie. 51 minut temu, czestar napisał: Galeonik miałeś racje.Kapturek francuskiej szabli wz.1821-1822 Nie było takiego modelu szabli, jak wz. 1821-1822. To dwa odrębne modele - Mle 1821 - to szabla oficera piechoty. Mle 1822 - to szabla oficera kawalerii. Dla oficerów kawalerii liniowej, czy też lekkiej - kapturek był taki sam. Różnica w konstrukcji kapturka Mle 1821 i Mle 1822 - w załączniku. Tak po prawdzie, to podobne kapturki miało kilka modeli francuskich szabel, różniły się tylko drobnymi fragmentami.
czestar Napisano 8 Luty 2019 Autor Napisano 8 Luty 2019 Ano,faktycznie.Dzięki za dokładne wyjaśnienie.pzdr.;))
pawel_breslau Napisano 11 Luty 2019 Napisano 11 Luty 2019 A może jakaś szabla paradna?A może robiona na wzór oryginału jakaś zabawka dla dzieci? Pozdrawiam. Paweł
czestar Napisano 11 Luty 2019 Autor Napisano 11 Luty 2019 No niewiem, na zabawke troche za solidne i ciężkie.
galeonik Napisano 11 Luty 2019 Napisano 11 Luty 2019 Jeśli to na pewno ołów , to może element pierwotnie miał kształt rurki i został kiedyś ułamany ukośnie? Dolna krawędź wygląda rzeczywiście na nierówną. Jako rurka może był to element ozdobny mebla lub np fragment świecznika. Czy wgłębienia przy dolnej krawędzi to rysy czy jest to rzeczywiście, jak mi się wydawało, ornament roślinny.
Pytanie
czestar
Wie ktoś co to mogło być,lub od czego?
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.