Edmundo Napisano 17 Maj 2018 Napisano 17 Maj 2018 Powyżej w 100 % wojenny sowiecki ale też całkiem inny wzór od tego z moich fotografii. Ale co do użytkowania w WP hełmofonu z moich" fotografii to pomimo przejrzenia wielu zdjęć z lat pięćdziesiątych/sześćdziesiątych nie natrafiłem na widoczny egzemplarz z zapięciem na cztery guziki jak w moim" hełmofonie. I druga sprawa to zastanawia mnie ta plątanina" pasków na części potylicznej pomimo szczerych chęci" nie za bardzo służąca do ściągnięcia hełmofonu w obwodzie to znaczy zmniejszenia jego rozmiaru. I co podkreślam jeszcze raz, fabrycznie zaszyta od wewnątrz prawa kieszeń na słuchawkę. Czy ktoś z Kolegów posiada wiedzę jak w WP określano tenże wzór hełmofonu.
mat Napisano 25 Styczeń 2019 Napisano 25 Styczeń 2019 Według mojej wiedzy to w Wojsku Polskim były następujące wzory hełmofonów:59,69,72,79,94,98 - wszystkie jako HCL i HCZKażda wersja różniła się od wcześniejszej drobnym szczegółem za wyjątkiem 69 gdzie była duża widoczna zmiana bo wprowadzono 4 grzebienie. Od 79 cieńszy kabel.Model 72 wczesna produkcja ma jeszcze metalowe wtyczki ,a póżniejsza już z tworzywa. 59 i 69 paski laryngofonu spięte knopikiem , a od 72 zszyte.itd , tyle wiem. Oczywiście przed 59 były używane radzieckie ale jakie modele to już nie wiem.Międzyczasie pojawiły sie te w/w orzeszki. Tyle wiem jeżeli cos wniosłem do tematu to się cieszę. Pozdrawiam.
mat Napisano 25 Styczeń 2019 Napisano 25 Styczeń 2019 Dodam jeszcze ,że od modelu 79 wprowadzono bardziej przylegające nauszniki do uszu.Widać w wewnątrz ,że są bardziej wypukłe.
formoza58 Napisano 1 Luty 2019 Napisano 1 Luty 2019 No to Koledzy, aby nam się przypomniały godziny spędzone przy kolejnych odcinkach ;-)W serii pierwszej, to chyba Gustlik odstawał hełmofonem od reszty. Reszta nosiła podstawowe hełmofony armii radzieckiej do T- 34"...
Edmundo Napisano 2 Luty 2019 Napisano 2 Luty 2019 Gustlik odstaje od reszty albowiem ma hełmofon HCL 59, reszta wcześniejsze, ale czy sowieckie proweniencji czy też już polskiej produkcji ? Te hełmofony są właściwie (pomijając oczywiście skórzany Janka Kosa) takie same jak ten z moich fotografii z dnia 2018-05-13 z tą znaczącą różnicą że mój" jest spinany na cztery guziki a te serialowe" na paski. I właśnie przeglądając mnóstwo fotografii nie trafiłem na taki egzemplarz, dodatkowo o czym pisałem już dwukrotnie, posiada fabrycznie zaszytą jedną kieszeń na słuchawkę a to świadczyłoby o wojennej produkcji (przynajmniej tak dedukuję). Ten mój był w 100 % użytkowany w WP do lat siedemdziesiątych a potem według legendy" przeszedł na służbę do ówczesnego, jednego z wielu Klubu Pancernych" gdzie był intensywnie użytkowany w osiedlowych piaskownicach.
Edmundo Napisano 2 Luty 2019 Napisano 2 Luty 2019 Ten gruziński" z fot z 2019-02-02 00:49:15 i z 2019-02-02 00:50:13 oraz Gustlikowy" z 2019-02-02 00:48:43 to też HCL 59. Temat fajnie się rozwija , acz powoli. Panowie wrzucajcie fotografie czołgistów WP w hełmofonach, właśnie tych wczesnych.
Grzesio Napisano 2 Luty 2019 Napisano 2 Luty 2019 Ja z kolei czytałem w książkowej monografii serialu, że Janek miałspecjalnie uszyty do filmu skórzany hełmofon, który, jako głównego bohatera, miał go wyróżniać od innych.
Edmundo Napisano 3 Luty 2019 Napisano 3 Luty 2019 Formoza58, dzięki za wrzutę, ankista i czołgista" wyposażeni są w Hełmofon Czołgowy wz. 36 (танковых шлемофонов образца 1936 года).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.