Koloman Napisano 6 Grudzień 2020 Share Napisano 6 Grudzień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2021 W dniu 29.03.2018 o 23:40, formoza58 napisał: . Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1990str Napisano 27 Styczeń 2021 Share Napisano 27 Styczeń 2021 Witam szukam informacji o Wiercińskim z Korpusu gen. Dowbora. Informacja o" Wiercińskim z Korpusu gen. Dowbora" pojawiła się w prasie lokalnej z Lublina w 1919 roku. Dziękuję za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwkrz Napisano 27 Styczeń 2021 Share Napisano 27 Styczeń 2021 (edytowane) Witam, To jest za mało. Tam było dwadzieścia kilka tysięcy ludzi, a przewinęło się przez IKP chyba ponad 30 tyś. Jaka jednostka? Stopień? Imię? Może z administracji? Ja czasem miałem styczność z nazwiskami jak np. z 4 Pułku Strzelców ale to oficerowie i urzędnicy. pozdrawiam, Edytowane 27 Styczeń 2021 przez zwkrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1990str Napisano 29 Styczeń 2021 Share Napisano 29 Styczeń 2021 W dniu 27.01.2021 o 20:29, zwkrz napisał: Witam, To jest za mało. Tam było dwadzieścia kilka tysięcy ludzi, a przewinęło się przez IKP chyba ponad 30 tyś. Jaka jednostka? Stopień? Imię? Może z administracji? Ja czasem miałem styczność z nazwiskami jak np. z 4 Pułku Strzelców ale to oficerowie i urzędnicy. pozdrawiam, Gdybym znał choćby imię czy stopień to byłaby połowa sukcesu. W notce prasowej wspomniano, że Pan Wierciński z Korpusu gen. Dowbora - 15 lipca 1919 roku przebywał na terenie powiatu lubelskiego w miejscowości Kiełczewice (skoro został wymieniony z nazwiska, musiał być ważną osobą dla lokalnej społeczności). Wywodził się najprawdopodobniej z rodziny ziemiańskiej więc szukałbym raczej w podoficerach lub oficerach. Trudno powiedzieć czy był w tym czasie na przepustce, urlopie czy może zakończył służbę w Korpusie. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1990str Napisano 18 Luty 2021 Share Napisano 18 Luty 2021 W dniu 27.01.2021 o 20:29, zwkrz napisał: Witam, To jest za mało. Tam było dwadzieścia kilka tysięcy ludzi, a przewinęło się przez IKP chyba ponad 30 tyś. Jaka jednostka? Stopień? Imię? Może z administracji? Ja czasem miałem styczność z nazwiskami jak np. z 4 Pułku Strzelców ale to oficerowie i urzędnicy. pozdrawiam, Z informacji jakie pozyskałem wynika, że Wierciński był najprawdopodobniej oficerem, możliwe, że kawalerzystą. W lipcu 1919 roku przebywał najprawdopodobniej na urlopie lub był już zwolniony ze służby, co może (choć nie musi) wskazywać na podeszły wiek lub niezdolność do służby frontowej Wiercińskiego. Gdyby ktoś miał pomysł gdzie szukać informacji, będę wdzięczny, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Nie wiedziałem, że ukazała się taka ciekawa publikacja o "awiacji I Korpusu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Dowbór ( siedzi w środku) z wizytą w Legii Oficerskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Maj 2021 Autor Share Napisano 6 Maj 2021 Oficerowie 9 Pułku Strzelców Polskich. W środku kapelan pułku, ks. Tadeusz Dąbrowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Maj 2021 Autor Share Napisano 6 Maj 2021 Oficer 1 Pułku Ułanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2022 Wyjście pododdziału z twierdzy bobrujskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Maj 2022 Autor Share Napisano 5 Maj 2022 Z archiwum Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Maj 2022 Autor Share Napisano 5 Maj 2022 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwkrz Napisano 5 Maj 2022 Share Napisano 5 Maj 2022 4 minuty temu, formoza58 napisał: Jw. Bobrujsk twierdza przez najbliższe lata nieosiągalna z Polski :( Jeszcze trzy lata temu pracownica tamtejszego muzeum mi odpisywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2022 Weterani Korpusu i Powstania Styczniowego na uroczystościach w Lublinie, w 1935 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Październik 2022 Autor Share Napisano 12 Październik 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Październik 2022 Autor Share Napisano 16 Październik 2022 Powązki Wojskowe. Miniatura kurhanu wzniesionego niegdyś w twierdzy bobrujskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2022 Autor Share Napisano 10 Listopad 2022 Ulani 1 Pułku Ułanow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Grudzień 2022 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2022 W 4 Pułku Strzelców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwkrz Napisano 7 Grudzień 2022 Share Napisano 7 Grudzień 2022 2 godziny temu, formoza58 napisał: W 4 Pułku Strzelców. Ciekawe. Jaka jest data zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi