Krzysztof115 Napisano 14 Styczeń 2020 Share Napisano 14 Styczeń 2020 i zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2020 Raczej nie, Krzysztof. To bardziej wygląda na drużynę piechoty, ściślej szkoły podoficerskiej któregoś z pułków piechoty, w początku lub pierwszej połowie lat dwudziestych. Wskazują na to korpusówki na kołnierzach bluz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Dziękuję Krzysztofie za informację, tak właśnie myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2020 Ja z kolei mam pytanie, dotyczące PP.8 "Wilk" Zamieszczam zdjęcie z Torunia, z lutego 1920 roku. Widoczne wagon bojowy z " maszynkami", między nimi otwór. Czy na KM, czy działko? Takich wagonów było w składzie dwa.Od lewej widoczny wagon ( tego rodzaju również dwa w składzie), bez stanowisk ogniowych. Wagony szturmowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Тарас Зень Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 W dniu 4.12.2019 o 21:39, Krzysztof115 napisał: Klatka z filmu - pociąg pancerny "Karmeluk" sprzymierzonej armii ukraińskiej, zbudowany w Stanisławowie we wrześniu 1920 r. CześćMartwi cię dziennikarz Taras Zen z Iwano-Frankowska. Piszę tę wiadomość za pośrednictwem tłumacza Google, dlatego z góry przepraszam za wszelkie błędy w tekście.Na forum 4 grudnia 2019 r. Opublikowałeś zrzut ekranu wideo pociągu w Stanisławowie w 1920 r.Przeszukuję i zbieram filmy z moim rodzinnym miastem Stanisławem. Czy masz ten film? Jeśli tak, czy można to jakoś obejrzeć?Czy Stanislav pojawia się w tym filmie?Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 2 godziny temu, formoza58 napisał: Widoczne wagon bojowy z " maszynkami", między nimi otwór. Czy na KM, czy działko? Może być dla obserwatora z lornetką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 ale także na otwór do wyrzucania granatów ręcznych. Z działkami w pociągu pancernym to był problem spowodowany ich nikłą ilością. Pisałem już o tym - w kwietniu 1919 r. nie było" żadnych armat do montażu w pociągach pancernych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 i od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2020 Teraz, formoza58 napisał: Ja z kolei mam pytanie, dotyczące PP.8 "Wilk" Zamieszczam zdjęcie z Torunia, z lutego 1920 roku. Widoczne wagon bojowy z " maszynkami", między nimi otwór. Czy na KM, czy działko? Takich wagonów było w składzie dwa.Od lewej widoczny wagon ( tego rodzaju również dwa w składzie), bez stanowisk ogniowych. Wagony szturmowe? A jeśli chodzi o ten jeden (widoczny od lewej) z dwóch w składzie " Wilka" ( wcześniej " Rozwadowczyka"),który sugeruje na szturmowy, służący li tylko do przewożenia plutonu " wypadowego". Tutaj oba , za wagonami bojowymi. Na innych np. podczas akcji na Pomorzu w lutym 1920, wagony te były ustawione następująco: jeden za lokomotywą, drugi w końcu składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Napiszę tak: zmieniał się koncepcje i etaty pociągu pancernego (tabor bojowy) w czasie wojny 1919-1920. W 1919 r. dochodziły 2 wagony artyleryjskie "boczne", jeden prowadził ogień art. na "prawą burtę" a drugi na "lewą burtę", wagon sanitarny...W 1920 r. na skutek zmiany taboru zmieniły się etaty- "krótkie" pociągi pancerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2020 W przypadku min. " Wilka", to pomijając lokomotywę, można go bez przesady określić jako " krótki betonowy PP". Chyba, ze od środka ściany wagonów wzmocnione były blachami... A to ostatnie zdjęcie, to z którego pociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Miałem na myśli "krótki" pociąg pancerny "Poznańczyk" i jego "prototypowe", wieżowe wagony art.), które następnie zostały ulepszone w nowej formie- jako wieżowe o kącie obrotu 320 stopni ( "Lis-Kula" , "Piłsudczyk", "Hallerczyk"...). To ostatnie zdjęcie pochodzi ze "Smoka" w domyśle - "krakowskiego smoka wawelskiego", ziejącego ogniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2020 Wracając do " Wilka"... Tutaj , podczas wkraczania do Torunia, w lutym 1920 roku, z ustawieniem wagonów jak wspomniałem wcześniej. Możliwe, ze miał jeszcze lorę, ale tutaj nie widać. Natomiast na jednym ze zdjęć z tego okresu jest jedno przedstawiające oficerów na lorze. Czy oficerowie i owa należą do "Wilka"? Trudno teraz potwierdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 To drugie zdjęcie jest tak opisane., ale jest jeszcze jedno inaczej opisane. Nie wiem czy odnajdę - bo mam n płytach.Czy posiadasz to pierwsze dobrej jakości? Priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2020 To jednak bardzo prawdopodobne, że lora była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2020 Zestawienie pociągów pancernych na froncie w końcu kwietnia 1919 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2020 Ze zdobycia w listopadzie 1918 roku ukraińskiego pp, późniejszego polskiego pp " Kozak"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 17 Styczeń 2020 Share Napisano 17 Styczeń 2020 Ciekawa notatka - ale to był zwykły ukraiński eszelon wojskowy, zestawiony w Samborze.Ta notatka prasowa nie jest precyzyjna " udał się pociągiem polskim" (czyli "Kozakiem" ) podjechać pod stację w Ustrzykach. Haubice 10 cm wykorzystano w sanockim "Kozaku" , który nie posiadał żadnego wagonu artyleryjskiego! Jest natomiast prawdą, że w WK w Samborze zestawiono później 2 ukraińskie improwizowane pociągi pancerne, które uczestniczyły w zajęciu Chyrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2020 Z walk " Hallerczyka" w dniu 8 sierpnia 1920 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2020 Pociągi pancerne w Grupie Poleskiej, w początku sierpnia 1920 roku. Zwraca uwagę różnorodność ich siły ogniowej. Różnica np. między " Podhalaninem", a " Danutą".. przeogromna . A apropo, nie mieliśmy u nas " Podhalanina" ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2020 Share Napisano 21 Styczeń 2020 Mimo upływu 100 lat takie zdjęcie szerokotorowego pociągu pancernego nie wypłynęło. Jednostka ta posiadała taki sam wagon 2 wieżowy jak 'Groźny " (ex sowiecki), ale 2 armaty zostały zdemontowane przez Rosjan (o ten wagon mi chodziło- zamazałem oznaczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2020 Share Napisano 21 Styczeń 2020 Wprowadziłem pojęcie "pancerny składak" i między innymi taką jednostką był "Podhalanin". Drugi wagon artyleryjski z poc. panc. "Postrach II" z jedną armatą (foto) oraz 2 wagony ckm (4 wagony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2020 A na wykazie umieszczono tylko jedno lekkie działo jako jedyne uzbrojenie " Podhalanina". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2020 Share Napisano 21 Styczeń 2020 A "I Marszałek" posiada także 4 lekkie działa kal.76, 2 mm ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2020 PP w 5 Armii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi