Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czemu niestety? Póki się nie ukaże w postaci zdjęcia w dużej rozdzielczości, to ww. prasowe  ze wspomnień Madeyskiego, zamieszczone wcześniej... bezcenne ? 

Napisano

Bo skoro ukazał się artykuł w prasie wojskowej to wszystkie zdjęcia trafiały do Archiwum Wojskowego, ale ich tam  nie ma. Zachowało się tylko w artykule Madeyskiego i jest bezcenne.

img492.jpg

Napisano

Na początku roku  dostałem te kadry filmu ( Pancerny  I, walki w rej. Pińska, ten pociąg, zdobycie Żytomierza i  Kijowa, oraz oddziały kawaleryjskie) do identyfikacji od pracownika NAC. Kadrów tego pociągu było więcej, ale tutaj nie za bardzo miałem do powiedzenia. I z racji tego, że nie wyglądał na pancerny i w dodatku był nie nasz, wykasowałem. Może szkoda, ale za późno, niestety...

Napisano

Może to dotyczyć tego wydarzenia z 16 kwietnia 1919 r. pod Lid i Wilnem, ale żadnej pewności nie mam. Natomiast takich zdarzeń na froncie Litewsko-Białoruskim było jeszcze kilka.

16.04.1919.JPG

Napisano
W dniu 30.11.2018 o 12:26, formoza58 napisał:

Jw.

karmeluk2.jpg&x=800

Również dostałem wtedy do wspomnianej identyfikacji od NAC- u  kadry z poświęcenia " Karmeluka", w tym przypadku mnie nie zaskoczyli ?  Ale tego ostatniego wrzuconego przez Ciebie kadru wtedy nie widziałem.