formoza58 Napisano 12 Listopad 2019 Autor Share Napisano 12 Listopad 2019 Wagon artyleryjski " Paderewskiego", w 1919 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Listopad 2019 Autor Share Napisano 13 Listopad 2019 19 godzin temu, Krzysztof115 napisał: Jest to trochę tekst popularny, natomiast faktem jest, że z Polski w maju 1921 r. na Śląsk wysłano 9 improwizowanych pociągów pancernych. Pluton szturmowy jednego z powstańczych PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Listopad 2019 Autor Share Napisano 13 Listopad 2019 Z warszawskiej wystawy " PP w służbie Rzeczypospolitej. "Pionier" szeroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Listopad 2019 Share Napisano 13 Listopad 2019 To nie jest P.P.10 "Pionier-szeroki" (eks petlurowski "Pomsta"), lecz "pancerny składak"- P.P.21"Postrach". Był on złożony z 2 szerokotorowych jednostek- tzw. "pancerek": "Postrach Nr 1" (eks sowieckiego BP 104 im.Libknechta", zdobytego 12 sierpnia 1919 r. - Równe, który otrzymał zatwierdzoną nazwę i numer P.P.21 "Postrach". W dniu 6 grudnia 1919 r. został przejęta petlurowska "pancerka" "Wilna Ukraina", która otrzymała polską nazwę "Postrach Nr 2" (czasami także jako "Postrach II"). Zgodnie z rozkazem NDWP utworzono jeden silny skład o nazwie P.P.21 "Postrach", który później zgodnie z rozkazem został przemianowany na P.P.21" Gen. Listowski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Listopad 2019 Share Napisano 13 Listopad 2019 To jest polski szerokotorowy pociąg pancerny P.P.10 "Pionier- szeroki" (eks petlurowski), sowiecki, nie w pełni ukończony (brak obrotowych wież pancernych), zbudowany w serii 3-4 podobnych jednostek w Kijowie. Podobna jednostka to "Wilna Ukraina". Pisałem juz wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Listopad 2019 Share Napisano 13 Listopad 2019 Petlurowski "Wilna Ukraina" (pol."Wolna Ukraina"), to ta sama seria pociągów pancernych zbudowanych w Kijowie, eks sowecki "Woroszyłow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Listopad 2019 Autor Share Napisano 13 Listopad 2019 Umieściłem to zdjęcie z premedytacją, z opisem zawartym przy nim na wystawie, ponieważ kiedyś malowałem akwarelkę PP. 21 " Generał Listowski" i patrząc na wagon artyleryjski i lokomotywę przypomniałem sobie nasze dawne dyskusje w tym temacie. Nie raz , zresztą Warto by więc może przekazać organizatorom wystawy, aby na jej początku zmienili opis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Listopad 2019 Share Napisano 13 Listopad 2019 Masz rację, tylko kto posłucha i to zmieni? Istnieją TYLKO 2 zdjęcia pociągu P.P.21 "Gen. Listowski". Jest także możliwe, że rozkaz rozkazem, a życie swoje i może istniał poc.panc. "Gen. Listowski" jako jednostka 2-częsciowa? Relacja dowódcy poc.panc. "Gen. Listowski", por. Zygmunta Toczyskiego, nie zachowała się w Archiwum w Rembertowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Listopad 2019 Autor Share Napisano 13 Listopad 2019 Wczoraj tam byłem i akurat spotkałem dwóch organizatorów niosących " maszynkę" do atrapy " Tatry", aby zainstalować przed dzisiejszym otwarciem. Pogadałem z nimi trochę i dowiedziałem się , że min. można donieść od siebie pamiątki i materiały do ekspozycji lub uzupełnić opisy. W tym miesiącu tam na pewno jeszcze będę, to opis PP.21 im " odkrecę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 13 Listopad 2019 Share Napisano 13 Listopad 2019 Dobrze by było. Model- kolejny, seryjny z Kijowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 19 Listopad 2019 Share Napisano 19 Listopad 2019 Czy ktoś czytał ta książkę ? Ponoć są w niej wspomnienia artylerzysty z pociągu pancernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Listopad 2019 Autor Share Napisano 19 Listopad 2019 Ja nie. A wspomnienia artylerzysty, z jakiego pp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Listopad 2019 Autor Share Napisano 21 Listopad 2019 Z Allegro. " Generał Dowbor w Brodach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Listopad 2019 Share Napisano 22 Listopad 2019 Piękne zdjęcie, miałbym "chrapkę", ale cena zaporowa. Parę lat temu na forum rosyjskim podałem informację, że "Gen. Dowbor" to w istocie "Chunchuz "No 1. Napisali, że jest to "fantastyczna" hipoteza i nie jest zgodna z ustaleniami rosyjskich autorów. To zamieszczone przez Ciebie zdjęcie po raz pierwszy pokazuje wagon "Dowbora" z lewej strony i ta "łatanina" No 1 jest widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Listopad 2019 Share Napisano 22 Listopad 2019 "Dowbor" z prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Listopad 2019 Autor Share Napisano 22 Listopad 2019 Również zerkam pożądliwym wzrokiem, tym bardziej, że są tam również oficerowie 3 BJ. Ale cena faktycznie Pamiętam wymianę na ten temat, ja byłem zgodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Listopad 2019 Autor Share Napisano 25 Listopad 2019 Dzięki dobrej rozdzielczości, można zauważyć , że orzeł na dwie skrzyżowane lance z wyraźnymi proporczykami 1 Pułku Pułku Ułanów Krechowieckich, zdobywcami tego pociągu, który pierwotnie na krótko nazywał się " Krechowiak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Listopad 2019 Autor Share Napisano 25 Listopad 2019 I taki " krechowiecki" motyw był na lokomotywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Listopad 2019 Autor Share Napisano 25 Listopad 2019 Z wystawy w warszawskim Muzeum Kolejnictwa... " Improwizowany wagon artyleryjski lwowski 1918/ 1919". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Listopad 2019 Autor Share Napisano 27 Listopad 2019 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 27 Listopad 2019 Share Napisano 27 Listopad 2019 Oba zdjęcia przedstawiają lwowski pociąg pancerny "Trójka"/ "Lis-Kula", popularnie nazywany "pepetrójka" (pe.pe.trójka). Pierwsze zdjęcie jest wydatowane - maj 1919 r. KBPP -Lwów- wymiana uszkodzonej armaty austro-węgierskiej 8 cm wz.05/08 na rosyjską 76,2 mm wz.1902. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Listopad 2019 Autor Share Napisano 27 Listopad 2019 Z wystawy. " Groźny"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 28 Listopad 2019 Share Napisano 28 Listopad 2019 Perełka- niestety, dopiero po 100 latach odtajniono zdjęcie pociągu pancernego P.P.15 "Groźny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Listopad 2019 Autor Share Napisano 28 Listopad 2019 To zdjęcie przybyło w trakcie trwania wystawy. Mnie wczoraj coś " tknęło" , pojechałem i ... miła niespodzianka Lepiej późno, niż wcale, Krzysztof, a ile jeszcze takich " Perełek" nas spotka. Np. to zdjęcie i niedawno w Allegro nieznana do tej pory odsłona " Dowbora"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Listopad 2019 Autor Share Napisano 28 Listopad 2019 Teraz, formoza58 napisał: Jw. Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi