Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
19 godzin temu, Krzysztof115 napisał:

Jest to trochę tekst popularny, natomiast faktem jest, że z Polski w maju 1921 r. na Śląsk wysłano 9 improwizowanych pociągów pancernych.

Tadek Ślązak.jpg

Pluton szturmowy jednego z powstańczych PP.

pp plut szturmm.JPG

Napisano

To nie jest P.P.10 "Pionier-szeroki" (eks  petlurowski "Pomsta"), lecz "pancerny składak"- P.P.21"Postrach". Był  on złożony z 2 szerokotorowych jednostek- tzw. "pancerek": "Postrach Nr 1" (eks sowieckiego BP 104 im.Libknechta", zdobytego 12 sierpnia 1919 r. - Równe, który  otrzymał zatwierdzoną nazwę i numer P.P.21 "Postrach". W dniu 6 grudnia 1919 r. został przejęta petlurowska  "pancerka" "Wilna Ukraina", która otrzymała polską nazwę "Postrach Nr 2" (czasami  także jako "Postrach II"). Zgodnie z rozkazem NDWP utworzono  jeden silny skład o nazwie P.P.21 "Postrach", który później zgodnie z rozkazem został przemianowany na  P.P.21" Gen. Listowski".

Napisano

To jest polski szerokotorowy pociąg pancerny P.P.10 "Pionier- szeroki" (eks petlurowski),  sowiecki, nie w pełni ukończony (brak obrotowych wież pancernych),  zbudowany w serii 3-4 podobnych jednostek w Kijowie. Podobna jednostka to "Wilna Ukraina". Pisałem juz wcześniej.

12Pomsta - Kopia.jpg

Napisano

Umieściłem to zdjęcie z premedytacją, z opisem zawartym przy nim  na wystawie, ponieważ kiedyś  malowałem akwarelkę PP. 21 " Generał Listowski" i patrząc na wagon artyleryjski i lokomotywę przypomniałem sobie nasze dawne dyskusje w tym temacie. Nie raz , zresztą ? Warto by więc może przekazać organizatorom wystawy, aby na jej początku zmienili opis?

pp pionier szer b.JPG

pp pionier szer c.JPG

Napisano

Masz rację, tylko kto posłucha  i  to zmieni? Istnieją TYLKO 2 zdjęcia pociągu  P.P.21 "Gen. Listowski". Jest także możliwe, że rozkaz rozkazem, a życie swoje i może istniał poc.panc. "Gen. Listowski" jako jednostka 2-częsciowa?  Relacja dowódcy poc.panc. "Gen. Listowski", por. Zygmunta Toczyskiego, nie zachowała się w Archiwum w Rembertowie.

050 Postrach II - Kopia.jpg

Napisano

Wczoraj tam byłem i akurat spotkałem dwóch  organizatorów niosących " maszynkę" do atrapy  " Tatry", aby zainstalować przed dzisiejszym otwarciem. Pogadałem z nimi trochę i dowiedziałem się , że min. można donieść od siebie pamiątki i materiały do ekspozycji lub uzupełnić opisy. W tym miesiącu tam na pewno jeszcze będę, to opis PP.21 im " odkrecę".

Napisano

Piękne zdjęcie, miałbym "chrapkę",  ale cena zaporowa. Parę lat temu na forum rosyjskim podałem informację, że "Gen. Dowbor"  to w istocie "Chunchuz "No 1. Napisali, że jest to "fantastyczna" hipoteza i nie jest zgodna z  ustaleniami rosyjskich autorów. To zamieszczone przez Ciebie zdjęcie po raz pierwszy pokazuje wagon "Dowbora" z lewej strony i ta "łatanina" No 1 jest widoczna.

Rozbity No 1.jpg

Napisano

Dzięki dobrej rozdzielczości, można zauważyć , że orzeł na dwie skrzyżowane lance z  wyraźnymi proporczykami 1 Pułku Pułku Ułanów Krechowieckich, zdobywcami tego pociągu, który pierwotnie na krótko nazywał się  " Krechowiak".

do2.JPG

Napisano

Oba zdjęcia przedstawiają lwowski pociąg pancerny "Trójka"/ "Lis-Kula", popularnie nazywany "pepetrójka" (pe.pe.trójka). Pierwsze zdjęcie  jest wydatowane - maj 1919 r. KBPP -Lwów- wymiana uszkodzonej armaty austro-węgierskiej  8 cm wz.05/08 na rosyjską 76,2 mm wz.1902.

Lis-Kula.jpg

Napisano

To zdjęcie przybyło w trakcie trwania wystawy. Mnie wczoraj coś " tknęło" , pojechałem i ... miła niespodzianka ?  Lepiej późno, niż wcale, Krzysztof, a  ile jeszcze takich " Perełek" nas spotka. Np. to zdjęcie i niedawno  w Allegro nieznana do tej pory odsłona " Dowbora"...